Kristtorn
(Ilex-arter)

Billede

Smukke bær og spændende løv

Især om efteråret er kristtorn med sine smukke røde bær og blanke grønne løven spændende plante i den ellers noget farveløse have. Den er også dejlig at have til juledekorationerne.

Kristtorn danner med sine næsten 400 arter, der fortrinsvis findes i subtropiske og tropiske egne, sin egen familie, kristtornfamilien (Aquifoliaceae), De er værdsatte nytte- og prydplanter. Blomsterne er ret ubetydelige, men de har næsten alle smukt stedsegrønt løv og farverige frugter.

Nogle sorter af Ilex aquifolium
Sorter
Bemærkninger
"Alaska"
Små blade, tætte tornede, relativt frosthårdføre
"Argenteomarginata"
Blade med hvid rand, god frugtansats
"Ferox"
Meget tornede blade
"Foxii"
Mange orangefarvede frugter
"Golden van Tol"
Matte blade med guldgul kant
"J.C. van Tol"
Bred vækst, vandrette grene, bladene normalt uden torne, fin frugtsætning, almindeligste sort.
"Pyramidalis"
Kegleformet vækst, indtil 6 meter høj, uden bladtorne.
"Silver Queen"
Bladene grågrønt marmorerede, sart sort


Vinterhårdføre krydsninger

Fra New York kommer den sort, som kaldes Ilex x meserveae, og som er væsentlig mere hårdfør end vore hjemlige krist- torn. Den kaldes mest "Blå Ilex" .Det er en krydsning mellem Ilex ru- gosa og Ilex aquifolium. Desværre forbliver frug- terne grønne i køligt vejr. Hun-sorterne hedder "Blue Angel" og "Blue Princess" og de har særlig store frugter. "Blue Prin- ce" er en god han-sort, som også kan befrugte andre kristtorn.

 

Lys: Skygge-halvskygge
Blomstring: Maj - juni Højde: 2 - 12 m.
Jord: Al næringsrig jord
 

Sydamerikansk te

Kristtorn er også nytte- planter. Ikke bare på grund af det hårde hvide træ, som ofte anvendes til træskærerarbejder og ind- lægning, men også fordi man kan lave en te af den, mate. Man ånvender bla- de fra busken Ilex paragu- ariensis fra Sydamerika. Denne te drikkes både varm og kold. Bladene tørres og stødes til et groft pulver, som over- hældes med kogende vand og suges op gennem et sugerør. Mate er stimu- lerende, indeholder koffe- in og smager noget røget.

Plantedoktoren

Kristtorn er ikke særlig modtagelig for skadedyr eller sygdomme. Det vigtigste er voksestedet. I vore egne skal man altid vælge et vindbeskyttet sted uden direkte sol. Meget ideel foran ældre beplantning. Af og til kan Ilexfluen optræde. Larverne minerer bladene. Fjern blot angrebne blade.

Vor hjemlige kristtorn

Vi planter mest den hjemlige form, Ilex aguifolium. Den har modsatstillede, læderagtige blade på stærkt forgrenede skud. Bladform og torneantal på bladkanten er meget variable, og det er farven også, fordi der er så mange forædlede sorter. De udvikler et kraftigt rodnet, og kan under gunstige betingelser blive til kraftige, op til ti meter højt træer. De små hvide blomster kommer først, når planten er fem til ti år gammel i små aksestillede knipper. Deres blomstring varer kun kort, fra maj til juni. De knaldrøde bær, som udvikler sig om efteråret, er hovedårsagen til at vi dyrker planten. Ved juletid bruger vi grenene til dekorationer og kranse. De holder ret længe indendørs. Bærrene er giftige og er især farlige for børn, så pas på hvis der er mindre børn i huset!

Billede

Han-sorten "Blue Prince" kaldes også "Blå ilex" og er det mandlige modstykke til "Blue Princess".

Korte råd
Voksted -
Voksested

Som solitærplante eller i smågrupper i skovbryn eller foran andre træer og buske, eller på frie, men beskyttede steder. Meget fin i parker, og i milde klimaer også til hække.

jord -

Jord

Ikke særlig krævende. Ilex klarer alt fra sur til basisk, sandet eller leret havejord. Dog helst næringsrig kompostblandet jord. Tåler hverken konstant fugt eller længerevarende tørke.

pasning -

Pasning

En høj luftfugtighed er vigtig. I nødstilfælde må man vande rigeligt om efteråret. Beskyt planten mod vintersol, udtørrende vinde og barfrost. Svær at formere ved frø, det er bedre at anvende stiklinger.

Billede

I maj og juni kommer de små hvide blomster hos vore hjemlige kristtorn.

Andre arter
Ilex crenata kaldes bjergkristtorn eller japansk kristtorn fordi den stammer fra Japan. Den plantes ofte fordi den har stedsegrønne, men tornløse blade, der kun er to til tre centimeter lange. Den er fin i hedepartier og stenhaver og kan også bruges som "flytbart grønt" i baljer, især dværgformerne "stokes" og "Microphylla", Sorten "Convexa" kaldes ske-I1ex. Den vokser uden midterskud og danner en tragtformet busk. "Golden Gem" er en dværgsort med guldgule blade, som især bliver gylden i solskin. I skygge bliver den grøn.

tips
Frugtansats

Det er vigtigt, at man er klar over, at kristtorn altid bærer enkønnede blomster. For at få frugter, skal man derfor sørge for, at der er plantet både en han og en hunplante, enten sammen, eller i nærheden af hinanden.

Anvendelse
Oftes planter man Ilex foran en gruppe træer. Det er den meget velegnet til, men den er også fremragende som enkeltstående plante og i mindre grupper. Vær opmærksom på, at vokse-pladsen skal være beskyttet og skal helst minde om de milde klimazoner som kristtorn stammer fra.

Billede

Ilex x meserveae "Blue Princess" er en hunsort, der ansætter rigeligt med store bær.

 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Står kristtornen på et beskyttet sted, kan den klare vinteren uden problemer. Der skal kun beskæres med be skedenhed. Fra maj kommer de små hvidlige blomster.

Sommer

Nogle arter blomstrer ind i juni. I tørre somre må man ikke glemme at vande. Kristtorn kan bedst lide, at vejret veksler mellem regn og tørre dage.

Efterår

Fra september til oktober kommer de lysende røde eller sorte frugter. De holder, alt efter sort, meget længe. Vand rigeligt og sørg for god luftfugtighed.

Vinter

Med sine smukke: grønne blade er kristtorn en pryd hele vinteren. Den er taknemmelig for vanding på solrige og tørre dage vinteren igennem.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?