Deutzia / Stjernetop
(Deutzia-hybrider)

tr010

Blomsterpragt i forsommeren

Egentlig ville man kalde stjernetop for en ubetydelig busk, hvis ikke det var for de tre uger fra sidst i maj til midten af juni, hvor hele busken er et lyserødt blomster-orgie.

Deutzia er en elsket busk hos mange haveejere, fordi den blomstrer så overdådigt og fordi busken så hurtigt gror til i haven. Det er frem for alt Deutzia-hybriderne og nogle enkelte vildarter, der har tilkæmpet sig pladsen i vore haver.

indkøbstips

Mange planteskoler kan også tilbyde Deutzia x limoinei. Denne hybrid bliver ikke ret stor og henrykker med sine smukke hvide blomster i juni og juli.

Fransk forædler

Deutzia-hybriderne er stærkt forbundet med navnet Lemoine, der tilhører en fransk forædler, der levede fra 1885 til 1936. Hans flid og udholdenhed kan vi takke for en stor del af de fremelskede hybrider og dermed en hel palet af smukke og fordringsløse forsommerblomstrende buske. Faktisk alle de Deutzia-hybrider vi dyrker, stammer fra hans krydsninger. Oprindeligt kommer Deutzia fra Kina og Japan, hvor der findes mere end 50 arter. Buskens slægtskab med hortensia og andre medlemmer af stenbrækfamilien (Saxifragaceae) ses bl.a. på de modstillede blade og kapselfrugten. Omkring 10 vildarter har spillet en rolle i krydsninger af de hybrider vi i dag anvender, og fra det mødrene ophav har de fleste af dem arvet de yppige og ofte rødlige blomsterstande.

Til de vigtigste hybrider hører:

Deutzia x hybrida
der er en af de vigtigste og sortsrigeste haveformer. Dens forældrearter (D. discolor og D. longifolia) stammer fra Midtkina. Deutzia x hybrida bliver op til to m høj og danner en let og fin opretvoksende busk. Sorterne blomstrer i juni og har alle rosarøde til lyserøde blomster. En af de mest udbredte sorter er "Rosen-Deutzia" eller "Mont Rose". Den danner utroligt smukke blomsterstande, der bliver op til 12 cm store. Andre sorter er "Pink Ponpon" med mørkere blomster og "Contraste", der er en lidt ældre, men meget smuk form.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: Maj - juni
Højde: 100 - 300 cm.
Jord: Al slags jord
 

Deutzia x kalmiiflora (D. parviflora x D. purpurascens)
regnes for en af de smukkeste krydsninger. Den adskiller sig fra Deutzia x hybrida ved en mere overhængende vækst og en meget sart-rosa blomsterfarve. Blomsterne er inderst helt sart rosa, mens det udvendigt ser ud som om de er malet mere rosa med en fin akvarelpensel. Alt efter hvor den står, bliver Deutzia x kalmiiflora mellem 100 og 200 cm høj, og den passer perfekt til de andre rødligt blomstrende forårsbuske.

Plantedoktoren

Deutzia er meget robuste buske, der ikke giver problemer på den rette plads og med den rette pasning. Men tænk altid på buskens behov for fugt i tørre perioder og under blomstringen. At vande regelmæssigt i tørre perioder og holde busken i tilpas fugtig stand er den aller bedste forebyggelse mod skadedyr og sygdomme.

Deutzia x magnifica
Krydsningen mellem D. scabra og D. vilmorinae har givet en række ret store sorter. Det er disse sorters delvist fyldte blomster, der har givet Deutziabuskene navnet stjernetop. Disse hybrider kan blive over tre meter høje. Grenene bøjer sig næsten ikke ved jordoverfladen, så planterne vokser op med en ret lige og lukket form. Vigtige sorter er den tidligt blomstrende "Azaleaflora" og "Erecta" med lange oprette grene. "Lactiflora" danner, ligesom de andre, helt hvide tykke kuglelignende blomsterstande, men de er blot noget større.

Mont rose tr0103

"Mont rose" er en særlig kendt og elsket sort.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Bedst på solrige, ikke for tørre steder. Robust også i byområder. Passer fint i vildhække og grupper af træer og buske.

jord -

Jord

En beskeden plante, der trives i næsten al slags jord, med sand, ler eller muld. Dog er den sart over for tørke og for faste overflader (traktose).

pasning -

Pasning

Under blomstringen og i tørre perioder skal busken helst holdes ret fugtig. Udtynd kraftigt med mellemrum. Det fremmer blomstringen.

magnifica tr0104

Deutzia x magnifica gør sit navn ære med sine fantastiske blomsterstande.

Deutzia x rosea
Disse krydsninger mellem D. gracilis og D. purpurascens bliver kun mellem 80 og 150 cm høje. I juni og juli er disse lave buske fuldstændig fyldt med rødlige blomsterklokker, der folder sig ud og er hvide indeni. De enkelte blomster hos denne lave stjernetop kan blive op til 2 cm store. Hos sorten "Grandiflora" er blomsterdiametre over tre centimeter ikke nogen sjældenhed. De frodigt overhængende grene bøjer sig under vægten af de store klaser af rosafarvede blomster. "Campanulata" derimod har helt hvide blomster og vokser mere opret.

 

tips

De kraftigst voksende Deutzia-hybrider bliver hurtigt til opmærksomhedsvækkende blikfang i en vildhæk eller en gruppe træer og buske. Nogle fine naboer er f.eks. andre rosa forsommerblomstrende træer og buske som prydkirsebær og Weigelia.

Hold busken fugtig

Deutzia-hybriderne er egentlig ganske beskedne ideres livskrav, ligesom vildarterne. Det eneste, de ikke kan klare, er tørke under blomstringen. Så er blomsterne hurtigt væk og busken skrumper ind og bliver helt uanselig. I de tilfælde hjælper det at vande busken grundigt.

For at vedligeholde buskens blomstrings-villighed betaler det sig regelmæssigt at tynde busken ud. Hvert 2. til 3. år fjernes alle de ældste grene ved jordoverfladen, så unge skud får god plads til at komme frem i lyset og udvikle sig.

 

 erecta tr0102

Smukke oprette blomsterstande hod "Erecta".

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Begyndelsen af marts:
Udtynd med nogle års mellemrum busken og fjern ældre grene.
April-maj:
Deutzias ovale eller lancetformede blade springer ud.

Sommer

Juni-juli:
Blomstringen varer ca. 3 uger og blomsterne er hvide, rosa eller mere rødlige. Husk at vande og holde jorden fugtig i sommervarmen.

Efterår

Sept-okt:
Når blomstringen er ovre, syner busken ikke af meget, og man skal ikke forvente sig flot frugtdannelse. I november er bladene også væk.

Vinter

Dec-febr:
Nu kender man let Deutzia på den afskallende bark på grenene. Alle sorter er vinterhårdføre og behøver ikke beskyttelse.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?