Kaprifolie
(Lonicera)

tr44

Duftende klatreplanter

Mange kaprifolie-arter er dekorative klatrende buske, der med deres eksotiske, duftende blomster først og fremmest kan anbefales til at dække pergolaer, hegn og stakitter.

Blandt de ca 180 Lonicera-arter, der findes i verden, ses opret voksende, klatrende, sommergrønne og stedsegrønne former. De er alle beskedne i deres livskrav, robuste og trives i enhver jord, i halvskygge såvel som fuld sol. På solrige steder blomstrer de rigest, men de holder af af have "fødderne" (rodzonen) i skygge.

 

indkøbstips

Der er mange smukke haveformer af tatarisk gedeblad, der først og fremmest adskiller sig ved deres smukke blomsterfarver. "Alba" med de hvide blomster, den kraftige hvide "Grandiflora". "Arnold Red" har rosenrøde blomster og "Hack's Red" har purpurrosa blomster.

Slyngende arter

De slygende buske af slægten Lonicera kaldes på dansk mest for gedeblad. Det er typisk for denne gruppe, at blomsterne sidder seks sammen i kranse. De øverste blade er vokset sammen. Derved får man det indtryk, at bladene vokser som et enkelt blad.

Den klatrende gedeblad, Lonicera caprifolium, findes udbredt i hele Europa, fra Forasien til langt ind i Kaukasus. Som en typisk skovplante kan den lide fugtig og humusrig jord i halvskygge. De fint duftende, gullighvide blomster dukker frem i maj og juni. Om efteråret smykker denne slyngende busk sig med flotte koralrøde bær.

Den mest kendte er nok almindelig gedeblad, Lonicera periclymenum, findes naturligt i Europa og Norafrika. Den slynger sig med talrige skud opad til en højde på indtil 4 meter. De lukkede knopper er mørkt purpurrosa, åbne blomster er derimod gullighvide. Kun vildformen dufter. Hos kulturformerne (f.eks. "Belgica") er denne egenskab forsvundet.

 

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: Maj-aug
Højde: 2 - 4 m.
Jord: Let sur jord for klatrende, sandet og kalkholdig for oprette.
 

Oprette former

De opret voksende arter kaldes også for hækkaprifolier eller hækgedeblad. Hos dem sidder blomsterne mest parvis i bladakslerne.

Tatarisk gedeblad, Lonicera tatarica, stammer fra den sydlige del af Rusland og er vidt udbredt. Den indtil 5 meter høje sommergrønne busk skyder tidligt og smykker sig fra maj til juni med lyserøde blomster.

Sorten "Zabelii" med purpurrøde blomster tåler kun lidt skygge og vokser helst i fuld sol.

Den smukkeste art blandt hæk-kaprifolierne er Lonicera ledebourii med dekorativt, undertiden let behåret løv. Den skyggetålende Lonicera caerulea er udbredt på den nordlige halvkugle.

 

Plantedoktoren

Arten Lonicera lalarica angribes af kirsebærfluen og skal derfor ikke plantes i nærheden af kirsebær. Plantning af denne art er i øvrigt forbudt i forbindelse med erhvervsfrugtavl. Alle Lonicera-arter kan hjemsøges af forskellige former for lus, der dog kan fjernes ved overbrusning med vand eller planteafkog.

 

tr444

Gedeblad slynger sig hurtigt og bliver til et duftende blomsterforhæng. Men det er nødvendigt med støtte.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Man får de smukkeste blomster i fuld sol. Alle arter trives dog også i halvskygge, buskene som fritvoksende hække, de slyngende og klatrende arter på mure og espalier.

jord -

Jord

De robuste planter trives i enhver jord. De robuste hæk-gedeblad foretrækker sandet, kalkholdig jord, mens de slyngende arter bedst kan lide humusrig, let sur jord.

pasning -

Pasning

De slyngende arter bindes op mens de endnu er unge. Senere klatrer de og slynger sig af sig selv. De oprette buske skal regelmæssigt forynges ved tilbageskæring.

tr442

De to sammenvoksede løvblade virker som en tallerken, hvorfra blomsten kommer i midten.

Hybridformer

Ved siden af de oprindelige arter er der også nogle værdifulde hybrider. Alle er sommergrønne, og deres slyngende stængler når en længde på ca. 3 meter. Lonicera x americana opstod, da man krydsede L. hirsuta og L. sempervirens. De talrige, strålende gule blomster kommer fra juni til august mellem de eliptiske blade, der har en glinsende blålig underside. Fra blomsterne udvikles der røde frugter i efteråret.

Fra den samme forældre-krydsning stammer også Lonicera x brownii. Hos begge disse arter danner blomsterne sig i stilkede hoveder. Blomsterne er orange- til skarlagenrøde og kommer fra maj til august, men er duftløse. Sorten "Fuchsioides" har iøjenfaldende store blomster. Lonicera x heckrottii (L. americana x L. sempervirens) er en noget mere doven klatreplante. De duftende blomster er gule indvendig og rødlige udvendig. Den blomstrer fra juni til august og danner røde frugter.

En stærkt slyngende og klatrende gedeblad er derimod Lonicera x tellmanniana (L. sempervirens x L. tragophylla). Den smykker sig med orangerøde blomster fra juni til juli.

tips

Stedsegrønne former

Nogle af de lave arter er stedse grønne og beholder deres ægformede til ovaleblade, der er typiske for hele slægten. Til disse tæller f.eks. L. nitida, en hækgedeblad der kun bliver omkring 60 cm høj og ofte anvendes som bunddække. Desuden er der den noget mere fordringsfulde L pileata der bliver indtil 150 cm høj og har lysegule blomster. Begge arter taler skygge og foretrækker let sur bund.

tr443

Lonicera x brownii "Dropmore Scarlet" er en smuk canadisk gedeblad.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-apr: Ved udspringstid skal planterne gødes. De har også godt af jordafdækning med organisk materiale. Det holder ukrudtet væk og frigiver næringsstoffer under forrådningen.

Sommer

Juni-aug: De første blomster kommer allerede i maj og floret strækker sig over hele sommeren. Ved at vælge forskellige arter og sorter kan man have blomstrende gedeblad i haven hele sommeren.

Efterår

Sept-okt: Alle arter danner bærlignende frugter, der alt efter art og sort er røde eller blåsorte. De fleste er uspiselige, mange endda giftige for mennesker, men fuglene kan tåle dem.

Vinter

Sorterne fra det fjerne Østen tåler frost på lige fod med de hjemlige arter. Kun de stedsegrønne buske behøver at blive dækket med grangrene som beskyttelse mod udtørrende vintersol.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?