Ranunkelbusk
(Kerria japonica)

tr009

En gylden gæst fra Kina

Ranunkelbuskens første guld-gule, smukke blomster springer ud allerede i april/maj. Busken her vil blive en kostbarhed i en hvilken som helst have.

Allerede i april-maj springer de gyldengule blomster ud. Senere kommer busken med en ekstra blomstring i september, det vil minde en om foråret. Hvis busken er placeret i skygge, vil blomstringen blive mere sparsom.

I lang tid vidste man ikke, hvor denne busk, der stammer fra Kina og er indført til Japan, hørte hjemme rent botanisk.

Den blev tidligere henført til slægten Rubus sammen med f.eks. brombær og hindbær. Først i starten af 1800-tallet fik den sit nuværende navn, Kerria japonica. Slægten tilhører rosenfamilien Rosaceae.

 

VÆrd at vide

En anden busk med afstamning fra Kina og Japan er Rhodotypos scandens. Bladene ligner ranunklens, men ellers er der ingen ligheder. Rhodotypos blomster er hvide, og den foretrækker en tør jord.

Den eneste i sin slægt

Med navnet ville man ikke bare hylde den engelske botaniker William Kerr fra Kew Gardens, manden der har bragt så mange planter fra Østasien med sig til Europa. Man ville også vise, at planten havde en særstilling botanisk set. Ranunkelbusken har ingen berøringspunkter med brombær, hindbær eller roser. I slægten Kerria findes der kun denne ene art, Kerria japonica.

 

 

Lys: Sol-skygge
Blomstring: April-maj (september)
Højde: 1 - 2 m.
Jord: Humusrig havejord
 

Lysegrønne blade

Ligesom buskens enkle blomster ligner brom­bær­plan­tens blomster, så ligner de friske lysegrønne blade nogle af hindbærarternes. Om foråret sprin­ger de ellipseformede og stærkt takkede blade ud. Bladene er tilspidsede og ca 5 cm lange. De sidder, indtil den første frost kommer om efteråret.

 

Plantedoktoren

Sygdomme er næsten et ukendt begreb hos ranunkelbusken. Husk på at de ældre grene dør. Skuddannelsen sker fra roden. Busken kan fryse i en meget hård vinter. Skær den så helt ned, og nye skud frem­kom­mer. Den årlige for­yn­gel­ses­be­skæring er nødvendig.

Busken skal hele tiden forynges

Busken bliver ikke højere end 1-2 m. Grenenes bark er lysegrøn, og den farve bibeholder grenene hele vinteren. Selv de ældre grene har stadig deres grønne farve. På grund af den smukke farve er busken også en fryd for øjet hele vinteren.

Planten har en tendens til at sprede sig ved hjælp af rodskud, mens grene i midten af busken ældes. På den måde bliver busken let nøgen og grim, og inden man får set sig om, har man hurtigt fået et overdimensioneret fuglehus i haven. Eneste middel mod dette er en årlig foryngelsesbeskæring, hvor man fjerner de ældste grene ved basis.

På den måde får man hele tiden en plante med en masse nye grønne grene, der villigt blomstrer forår og efterår.

 

overdådig blomstring tr0092

Ranunkelbusken har en overdådig blomstring.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Fordringsløs. Kan vokse i både sol og skygge. En busk, der sagtens kan klare byluften.

jord -

Jord

Stiller små krav, helst fugtig jord. Hvis jorden hurtig tørrer ud eller er for kompakt, egner den sig ikke til dyrkningen. Kan godt lide en smule kalk.

pasning -

Pasning

En let plante. En årlig beskæring om vinteren anbefales. Fjern de gamle grene ved basis;

Pleniflora tr0094

"Pleniflora" har smukke, fyldte blomster. Den bedste havesort.

Yderligt liggende rødder

Buskens egenskab, at danne store mængder af udløbere, skyldes de yderligt liggende rødder. Det giver mulighed for at grave dem op og dele dem, så man får mange flere planter magen til moderbusken.

Hvis sommeren bliver varm og tør, har busken med sit yderligt liggende rodsystem problemer med at trække vandet op fra dybere liggende jordlag. Derfor skal der vandes i tørre perioder. Hvis det opfyldes, kvitterer busken med en stor blomstring. I øvrigt stiller ranunkelbusken ingen større krav. Den kan vokse både på et solrigt og et skygget sted, selvom blomstringen dog bliver kraftigere på et lyst voksested.

tips

Til haven passer "Pleniflora" bedst. Den har fyldte blomster og en kompakt vækst. Den danner ikke så mange udløbere, og dens oprette vækst bevirker, at grenene ikke bukker så let. Her er en beskæring hver anden eller hver tredje år tilstrækkelig.

Plant dem i grupper

Ranunkelbusken er en fordringsløs plante. Den vokser fint både i sol og skygge. Busken gør sig som solitærplante og i fritvoksende blomstrende hække, men det bedste er at plante dem i grupper. Da vil dens blomstring komme til sin ret, pga. massevirkningen. Hvis man ønsker en speciel farvekombination i vintertiden, kan man med fordel anvende kornel-arter, f.eks. Cornus sanguinea, rødkornel, Cornus stolonifera, pilekornel eller guldkornel, C. stolonifera "Flaviramea". De har henholdsvis røde og gullige grene, og de vil stå sig godt sammen med ranunkelbuskens grønne grene. Kornel-arterne og ranunkelbusken sat sammen i grupper vil blive et af havens paradenumre om vinteren.

rosenfamilien tr0093

Buskens enkle blomster minder om blomsterne hos Rubus-slægten. Ranunkelbusken tilhører rosenfamilien.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-marts:
Bedste tid for beskæring.
April:
På ranunkelbuskens tynde grene med lysegrøn bark, springer nye friske blade ud. Blomstringen starter.

Sommer

Maj-juni:
Blomstringen varer længe. De smørgule blomster minder i deres form om enkle rosenblomster eller Rubusblomster. Vand rigelig i tørre perioder.

Efterår

September:
Ranunkelbusken blomstrer ofte endnu en gang om efteråret. Blomstringen kan vare længe.
oktober:
Bedste plantetidspunkt.

Vinter

Dec-febr:
Busken behøver ingen vinterdækning. Den klarer sig, men grenene kan dog fryse. De frosne grene skæres bort, og der fremkommer nye skud.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?