Japansk kirsebær
(Prunus serrulata)

tr008

Et pust fra Orienten

For en japaner er dette kirsebærtræ næsten et helligt træ. For os her i Norden symboliserer det romantiske og smukke kirsebærtræ med dets pragtfulde blomstring det fjerne Japan, den opstigende sols rige.

Kirsebærblomster siger Japaneren mildt, når han eller hun ønsker at udtrykke stor hengivenhed.

Så tænker man på det pragtfuldt blomstrende træ, der har givet landet tilnavnet "Kirsebærblomstens rige". For mere end 500 år tilbage i tiden, er det japanske kirsebærtræ blevet dyrket i haverne i det Fjerne Østen.

Det kan man bl.a. se på udsmykninger på finere porcelæn samt på gamle træsnit og malerier. Siden 1800-tallet er disse træer også blevet dyrket i europæiske parker og haver.

VÆrd at vide

Regelmæssig beskæring er ikke nød­ven­dig. Den frie og naturlige voksemåde un­der­stre­ger træets skønhed, træet må ikke revses. Naturligvis kan man klippe grene af til forårsbuketter. Skulle kronen alligevel vokse sig for stor bør den udtyndes i blom­strings­ti­den eller umiddelbart efter.

Et hav af blomster

Når kirsebærtræet springer ud i april og maj for­vand­les haven i løbet af nogle få dage til et hav af lyse pasteller. Hele træet et da oversået med lyse, lette blomsterklaser, der alt efter sort varierer mel­lem renhvid og mørkrosa.

Blomsterpragten holder sig i 1 til 2 uger. Samtidig udvikles de spidse, ægformede blade. De ny­ud­sprung­ne blade er rødbrune og går efterhånden over i sommerens grønne farver. Der er forskellige sorter at vælge i mellem, og forskellen ligger ho­ved­sa­ge­ligt i kronens form, højden og blom­ster­far­ven.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: maj - juni
Højde: 5 - 10 m.
Jord: Næringsrig, gennemtrængelig og kalkholdig
 

Det mest afholdte

En særlig æret og attraktiv sort er "Kanzan", ofte fejlagtigt kaldet "Hisakura". Den er meget hurtigtvoksende og kan blive op til 6-8 meter høj. Træet danner en stivgrenet krone, en omvendt kegleformet krone. På ældre træer bliver kronen bredere.

De smukke blomster er fyldte, og farven er mørkrosa til rød. Den rigt blomstrende "Kanzan" er blevet så afholdt i Europa, at den i dag er mere almindelig her end i Japan.

P.g.a. robusthed kan træet bruges som have- og parktræ, ja selv som gadetræ i bymiljø.

Plantedoktoren

På et dårligt voksested kan Japansk kirsebær let rammes af gummiflåd, dvs. at der kommer en sejtflydende, ofte mørk masse ud af barken, der stivner med tiden. Problemet afhjælpes ved at grave jorden op og dræne. Derefter skærer man hele sårfladen væk og dækker hullet med sårhelingssalve.

Hvid guddommelighed

Sorten "shirofugen" kaldes i Japan for Kokesimetsu, hvilket betyder "Hvid guddommelighed". Blomsterne, der springer ud af de lysrosa knopper er rent hvide og bliver, inden de visner, purpurrosa.

Det hurtigt voksende træ med dets udbredte grene kan blive mellem 7-9 meter højt. Det passer både til mindre haver og i større parkanlæg.

tr0084

I løbet af et par uger, i begyndelsen af maj, farver de japanske kirsebærtræer haven lysende rosa og hvid.

Den sirlige "Amanogawa"

Mindre, kun 4-5 meter bliver Prunus serrulata, "Amanogawa". Grenene vokser lige op og danner en meget kompakt, søjleformet krone. Sortens specielle voksemåde falder ikke i alles smag, men træet passer særlig godt til en mindre have. De enkle til halvfyldte blomster er rosafarvede. Blomsterne er svagt duftende. Desværre sætter ikke alle træer frugt.

Korte råd

Voksted -
Voksested

Fuld sol. Ikke følsom over for luftforurening. Passer godt i selskab med andre for­års­blom­stren­de planter, f.eks. løgplanter.

jord -

Jord

Frisk, næringsrig mineraljord med god gen­nem­træn­ge­lig­hed. Kalkelskende. Undgå vandlidende jord.

pasning -

Pasning

undgå beskæring af hensyn til træets naturlige og smukke måde at vokse på.

 

rosa blomsterklaser tr0082

Grenene er helt dækket af ros blomsterklaser.

Pragtfuldt blomsterflor

En af de mindste, men også en af de smukkeste sorter er Prunus serrulata "Kikushidare-sakura", eller P. shidaresakura. Grenene er nedadhængende og når næsten ned til jorden. Om foråret danner de et pragtfuldt tæppe af tætte, mørkrosa blomsterkvaste.

Podet på høj stamme er "Kikushidare-sakura" et af de pæneste solitærtræer i vore haver.

 

tips

Et blomstrende tag

De hængende grene på "Kiku-shidaresakura" kan bindes op til en parasollignende krone, der danner et blomstrende tag. Ved opbinding bør man være forsigtig, så barken ikke beskadiges. En manchet af gummi på hver gren vil beskytte barken.

Fritstående

Som fritstående kommer de farvestrålende sorter af Japansk kirsebær bedst til deres ret. Sammen med andre forårsblomstrende planter kan man skabe meget iøjnefaldende grupper. Træet, der er robust og kun lidt følsomt over for luftforurening, trives bedst på et solrigt sted.

For det meste bliver japansk kirsebær et mindre, ofte flerstammet træ. Men det kan også vokse som en kraftig busk.

Kalkelskende

De kraftige rødder vokser meterdybt nede i jorden. Middeltung, sandholdig lerjord eller sandjord med god gennemtrængelighed er bedst for japansk kirsebær. Samtlige sorter kræver kalkholdig jord, der ikke må værevandlidende.

 

hvidblomstrende tr0083

Selv hvidblomstrende sorter er meget flotte.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Maj-juni:
De pragtfulde hvide eller rosafarvede blomster springer ud. Bladene bliver glinsende grønne. Nødvendig beskæring skal foregå i blomstringstiden.

Sommer

Juni-september:
Blomsterne danner ingen frugter. Om sommeren vokser træet og danner de nye knopper, der skal give næste års blomster.

Efterår

Oktober-november:
Med sine lysende efterårsfarver sætter kirsebærtræet endnu en gang farve på haven.

Vinter

December-februar:
Efter bladfald følger vinterhvilen.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?