Almindelig taks
(Taxus baccata)
Et usædvanligt smukt nåletræ
Almindelig taks har mange haveformer, men er ellers vildtvoksende et sted i Danmark. Den har mørkegrønne, bløde, blanke nåle. Den adskiller sig fra andre graner ved at have røde bærlignende frugter.
|
||||||
Taxus baccata er speciel blandt vores hjemlige nåletræer. Den har nemlig ingen kogler som de andre, men danner røde bærlignende frugter. Planterne i Taxaceae familien, som almindelig taks tilhører, er allesammen lave, bærdannende træer eller buske. Allerede i stenalderen lavede man pile og buer af taksens seje, bøjelige men utroligt hårde grene. Oprindeligt tilhørte taksen vores almindelige flora, men i dag findes den kun vildtvoksende et sted i Danmark, Munkebjerg, Vejle. Den er fredet her i landet. Den trives bedst i kystnære områder.
Meget giftige frø
Indenfor den røde skal sidder et enkelt frø. Det bærlignende hylster, arillus, er ikke giftigt og lokker med sin søde smag fuglene til at æde "bærret". Det giftige frø fordøjes ikke af fuglen, det går ufordøjet gennem tarmkanalen, og på denne måde spredes taksen. Men det er ikke kun frøet, der er giftigt. Hele planten indeholder det giftige alkaloid taxin. Taxinet påvirker hjertemuskulaturen, og den er endnu stærkere end giften hos fingerbølplanten, Digitalis purpurea. For mennesker er en dosis på mellem 50-100 stk. bær en dødelig dosis. Af de friske bær fremstilles midler, der anvendes inden for homøopatien. Disse midler tilskrives at virke mod reumatiske, gigt, lever-, nyre- og urinvejssygdomme. Ved plantning af dette smukke træ bør man huske på dets giftighed. Specielt børn tiltrækkes af de smukke røde bær. Fortæl barnet at det er giftigt og husk at fjerne alle de røde bær, så længe der er småbørn i nærheden.
Den søjleformede "Fastigiata Aurea" har gule bær
Usædvanlig vokseform
Den stedsegrønne taks kan blive op til 15 meter høj, men sædvanligvis bliver den ikke højere end 2-3 meter. Træet vokser meget langsomt. I vild tilstand bliver træet meget gammelt. Der er eksempler på træer, der er 1000-2000 år gamle. Selv vækstformen er usædvanlig for et nåletræ. Stammen udgrener sig på et meget tidligt tidspunkt, og det ser ud som om træet består af mange stammer. Den rødlige bark, der med årene bliver kanelbrun, skaller af i flade stykker.
Blomster og bær
Dens mørke, blanke nåle minder om fyrrenåle, men er både mere spidse og bredere. Undersiden af nålene er lysegrønne og forsynet med en rille. Nålene bliver 2-4 cm lange, ca. 2 cm brede og uden skaft. På undersiden af sidste års skud får hanbusken en mængde små, runde og bleggule blomster. Pollenet flyver meget tidligt om foråret. Hunblomsterne er uanselige og grønne. Taksen er tvebo: der findes både han- og hunplanter. Taksen vokser både i fuld sol og i skygge. Den kan vokse i al slags jord, det være sig sand-, ler- eller humusrig jord. Hovedsagen er at jorden hverken er for tør eller for våd. Bedst trives den dog på en kalkholdig jord. Taksen er følsom over for salt, men trives glimrende i byluften. Taksen er et nemt træ og behøver ingen ekstra gødning. I lange, tørre perioder skal der vandes.
|
Sorter Foruden den almindelige taks findes der adskillige haveformer. Taxus baccata "Fastigiata" er vellidt, den har en tæt, søjleformet vækst med oprette grene. Nålene er skinnende sortgrønne. Den bliver 3-4 meter høj. "Lutea" har en kraftig, bred vækst, mørkegrønne nåle og lysegule frugter. "Repandens" har en bred, næsten krybende, dværgagtig vækst og bløde, blågrønne nåle. " Adpressa" er et lavt træ med bred, uregelmæssig vækst. " Adpressa Aurea" har en langsom vækst, "Dovastonii" har en kraftig, bred vækst og kransstilledeoverhængede unge grene. Dens nåle er mørkegrønne.
Taksens frugter er usædvanlige for et nåletræ. I stedet for kogler danner træet "bær". Der er usædvanlig giftige
|
Last updated 14.11.2016 |