Almindelig taks
(Taxus baccata)

tr35

Et usædvanligt smukt nåletræ

Almindelig taks har mange haveformer, men er ellers vildtvoksende et sted i Danmark. Den har mørkegrønne, bløde, blanke nåle. Den adskiller sig fra andre graner ved at have røde bærlignende frugter.

Taxus baccata er speciel blandt vores hjemlige nåletræer. Den har nemlig ingen kogler som de andre, men danner røde bærlignende frugter. Planterne i Taxaceae familien, som almindelig taks tilhører, er allesammen lave, bærdannende træer eller buske. Allerede i stenalderen lavede man pile og buer af taksens seje, bøjelige men utroligt hårde grene. Oprindeligt tilhørte taksen vores almindelige flora, men i dag findes den kun vildtvoksende et sted i Danmark, Munkebjerg, Vejle. Den er fredet her i landet. Den trives bedst i kystnære områder.

vigtigt

Da taksen trives i skygge, kan den anvendes under høje træer eller som underbeplantning. Til dette formål anvendes de lavtvoksende sorter, der ikke bliver højere end 50-250 cm.

Meget giftige frø

Indenfor den røde skal sidder et enkelt frø. Det bærlignende hylster, arillus, er ikke giftigt og lokker med sin søde smag fuglene til at æde "bærret". Det giftige frø fordøjes ikke af fuglen, det går ufordøjet gennem tarmkanalen, og på denne måde spredes taksen. Men det er ikke kun frøet, der er giftigt. Hele planten indeholder det giftige alkaloid taxin. Taxinet påvirker hjertemuskulaturen, og den er endnu stærkere end giften hos fingerbølplanten, Digitalis purpurea. For mennesker er en dosis på mellem 50-100 stk. bær en dødelig dosis. Af de friske bær fremstilles midler, der anvendes inden for homøopatien. Disse midler tilskrives at virke mod reumatiske, gigt, lever-, nyre- og urinvejssygdomme. Ved plantning af dette smukke træ bør man huske på dets giftighed. Specielt børn tiltrækkes af de smukke røde bær. Fortæl barnet at det er giftigt og husk at fjerne alle de røde bær, så længe der er småbørn i nærheden.

 

Lys: Sol og skygge
Blomstring: April
Højde: 50 - 1500 cm.
Jord: Al slags jord, gerne kalkholdig
 


Plantedoktoren

Taksen kan angribes af øresnudebiller. De gnaver nåle og bark af de unge skud. Det skader plantens tilvækst. Angrebne dele fjernes, og man indsamler skadedyrene med hånden. Det foregår bedst efter mørkets frembrud. Der bruges lygte til arbejdet.Den søjleformede "Fastigiata Aurea" har gule bær

Usædvanlig vokseform

Den stedsegrønne taks kan blive op til 15 meter høj, men sædvanligvis bliver den ikke højere end 2-3 meter. Træet vokser meget langsomt. I vild tilstand bliver træet meget gammelt. Der er eksempler på træer, der er 1000-2000 år gamle.

Selv vækstformen er usædvanlig for et nåletræ. Stammen udgrener sig på et meget tidligt tidspunkt, og det ser ud som om træet består af mange stammer. Den rødlige bark, der med årene bliver kanelbrun, skaller af i flade stykker.

Blomster og bær

Dens mørke, blanke nåle minder om fyrrenåle, men er både mere spidse og bredere. Undersiden af nålene er lysegrønne og forsynet med en rille. Nålene bliver 2-4 cm lange, ca. 2 cm brede og uden skaft. På undersiden af sidste års skud får hanbusken en mængde små, runde og bleggule blomster. Pollenet flyver meget tidligt om foråret. Hunblomsterne er uanselige og grønne. Taksen er tvebo: der findes både han- og hunplanter.

Taksen vokser både i fuld sol og i skygge. Den kan vokse i al slags jord, det være sig sand-, ler- eller humusrig jord. Hovedsagen er at jorden hverken er for tør eller for våd. Bedst trives den dog på en kalkholdig jord.

Taksen er følsom over for salt, men trives glimrende i byluften. Taksen er et nemt træ og behøver ingen ekstra gødning. I lange, tørre perioder skal der vandes.

Korte Råd
Voksted -

Voksested

Trives under alle lysforhold, både i sol og skygge. Plantes op til et hus, i buskadser, som hæk eller soli- tær.

jord -

Jord

Kan vokse næsten overalt, men foretrækker kalkholdig jord. Bryder sig hverken om fugtig eller for tør jord.

pasning -

Pasning

Lidt følsom over for salt. Ellers en robust og nem plante. Som hækplante beskæres den i april-maj.

 

"Nissens Kadett har en bred vækstform. På samme måde vokser også "Repandens", men den bliver endnunlavere.


tips
En takshæk

Taksen skyder nemt rodskud. Planten tåler kraftig beskæring og egner sig derfor udmæket til en stedsegrøn hæk. På grund af de tætsiddende grene og den langsomme tilvækst, bliver hækken meget tæt.

Sorter

Foruden den almindelige taks findes der adskillige haveformer. Taxus baccata "Fastigiata" er vellidt, den har en tæt, søjleformet vækst med oprette grene. Nålene er skinnende sortgrønne. Den bliver 3-4 meter høj. "Lutea" har en kraftig, bred vækst, mørkegrønne nåle og lysegule frugter. "Repandens" har en bred, næsten krybende, dværgagtig vækst og bløde, blågrønne nåle. " Adpressa" er et lavt træ med bred, uregelmæssig vækst. " Adpressa Aurea" har en langsom vækst, "Dovastonii" har en kraftig, bred vækst og kransstilledeoverhængede unge grene. Dens nåle er mørkegrønne.

 

tr0354

Taksens frugter er usædvanlige for et nåletræ. I stedet for kogler danner træet "bær".
Der er usædvanlig giftige


retur til havesider.dk
Retur til hovedsiden


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter

Forår

Marts-apr: Hanblomsternes pollen spredes med vinden og befrugter de uanselige hunblomster.
Apr-maj: Bedste tid til plantning af takshække.
Sommer

Juni-aug: De befrugtede frø vokser på hunblomsterne samtidig med at frøskallen vokser til og skifter fra grønt til rødt. Vand ved tørke
Efterår

Sept-okt: De røde bær ædes af fuglene, der ikke forgiftes af frøene. Frøene spredes ved hjælp af fuglene. Blomsteranlæggene dannes.
Vinter

December- februar: De dekorative røde bærlignende frugter sidder stadig længe på grenene. Den stedsegrønne plante reducerer nu sit stofskifte til et minimum.

kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 14.11.2016
kommentarer ?