Buskpotentil
(Potentilla fruticosa)

tr005

Gule blomster hele sommeren

Buskpotentil er en af de flittigste planter, nar det gælder blomstring. Den vokser kraftigt og busket, og ses f.eks. i mange forhaver, hvor de gule blomster er en fryd for forbipasserende.

Slægten Potentilla omfatter omkring 300 arter, der stammer fra de tempererede og kolde zoner af jordens nordlige halvkugle.

Slægten rummer buske, halvbuske og urteagtige planter, der alle har fjerformede eller fingerformede blade. Navnet Potentil rummer det latinske ord potens = kraftig, mægtig. Hovedsageligt indeholder de urteagtige planter garvesyre og andre stoffer, der i århundreder har været anvendt til helseformål. Specielt til mave- og tarmkramper sælges der den dag i dag miksturer og teer med potentil og tormentil. Buskpotentil, Potentilla fruticosa, har været plantet i haverne i mange hundrede ar, og træffes også som forvildet uden for haverne. Blomsternes opbygning afslører tilhørsforholdet til Rosaceae, rosenplantefamilien.

 

VÆrd at vide

Det er ikke blot for vore øjne de smukke gule potentilblomster er en glæde. De producerer også nektar og pollen. Derfor er blomsterne i godt vejr konstant omsværmet af bierne.

 

 

Lys: Sol til halvskygge
Blomstring: Maj - okt
Højde: 40 - 150 cm.
Jord: Al slags jord
 

Lysende gule blomster

Omkring maj begynder buskpotentil at pryde sig med gule blomster. De sidder mest flere sammen i skudspidseme, og de fortsætter med at lyse som små, gule blomstersole over det grønne til grågrønne løv indtil efteråret. Hver enkelt blomst består af 5 bæger- og kronblade. Fra blomstermidten kommer der talrige støvknopper og der i mellem talrige frugtknopper, der hver rummer et frøanlæg, for blomsten er tvekønnet. Det betyder, at hver blomst har både hanlige og hunlige organer.

De sommergrønne småblade er kun 2-3 cm lange og silkeagtigt behårede. I Tyskland kaldes planten fingerurt, fordi bladene sidder sammen som fingre på en hånd, tre til syv sammen. Den lille busk bliver kun maximalt 1,5 meter høj. Desuden vokser den meget kraftigt og bredt, og forgrener sig stærkt. Dens rødder breder sig fladt ud i nærheden af jordoverfladen. Det skal man tænke på, nar man planter andre ting omkring buskpotentil, også nar man luger mellem planterne. Rødderne skulle nødig have for megen konkurrence eller såres.

Plantedoktoren

Buskpotentil er meget robust og ikke til at slå ihjel. Planterne får sjældent sygdomme eller skadedyr. Bemærker man, at bladene bliver blege og efterhånden gullige, er der for meget kalk i jorden. Få for en sikkerheds skyld taget en jordbundsprøve i laboratorie, før De planter flere buskpotentiler.

Beskeden og robust

Buskpotentil hører til de yderst robuste og beskedne planter til haven. Den elsker sol og vokser tilfredsstillende selv i den dårligste jordbund. Planten tåler svær tørke, men hvis det tilmed er meget varmt i vejret, er den taknemmelig for lidt vand. Gødning behøver den nemme plante derimod ikke.

Et udvalg af an­be­fa­lel­ses­vær­di­ge sorter:
Navn
Højde i cm.
Farve
"Abbotswood"
80 - 100 cm.
Hvid
"Farreri"
70 - 100 cm.
lilla (svagt gulgrøn)
"Goldfinger"
80 - 100 cm.
Citrongul
"Goldstar"
60 - 80 cm.
Dybt gylden
"Goldteppich"
40 - 50 cm.
Guldgul
"Hachmanns Gigant"
60 - 80 cm.
Lysende gul
"Klondike"
80 - 100 cm.
Kraftig gul
"Red Ace"
40 - 60 cm.
Rødt indre gult ydre
"Sommerflor"
60 - 80 cm.
Ren gul

 

tr0053

"Red Ace" er den eneste rødblomstrende sort.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrig, eller halvskygget plads. Fin som ubeskåret hæk og mellemplantning i stenbede og lynghaver.

jord -

Jord

Vokser i al slags jord, også meget mager sandjord, men reagerer på for meget kalk i jorden med clorose, dvs. at bladene bliver gule.

pasning -

Pasning

Meget nem at passe. Har ikke brug for gødning. Kun ved meget tør jord og varmt vejr er det godt at vande. Kraftig beskæring giver kraftig nyvækst.

 

tr0052

"Abbotswood" har hvide blomster. Den bliver ca. 100 cm høj.

Kraftig beskæring

I modsætning til mange andre prydbuske kan man roligt beskære Potentilla fruticosa kraftigt. Frem for alt i foråret er en radikal beskæring velkommen. Det befordrer dannelsen af nye skud, flere blomster og påvirker også blomsterstørrelsen. Her er virkelig en nem blomsterbusk, der er ideel til enhver have.

 

tips

Især til lave hække er buskpotentil meget fin. Som hækplante bør man ikke give en for kraftig beskæring. Fritvoksende får man det naturligste indtryk af form og farve.

Nem at formere

Også formering af buskpotentil er meget enkel. Skær stiklinger i foråret, de slår hurtigt rod, og snart har De nye planter. Man kan også grave planten op og dele den. Vildarterne er i de seneste ar næsten forsvundet fra markedet og i stedet planter vi de mange fine sorter, som nu findes i handelen. Krydsningerne har langt større blomster med stærkere gule farver. Kun ganske fa er hvide eller rødlige.

De fleste sorter er ligeså nemme og beskedne i deres livskrav som arten. Da buskpotentilerne alle er ret små, kan man let finde plads til dem mange steder. Som lave hække, som underbeplantning eller i grupper i stenbede eller lynghaver. Selv i en taghave - i baljer har man blomster hele sommeren.

 

tr0054

Buskpotentils lysende, gule blomster er fint selskab for mange stedsegrønne.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april:
Tilbageskæring sker fint ved udspring. Det giver større og flere blomster.
Maj:
De tidlige sorter begynder at blomstre og blomstringen varer til oktober.

Sommer

Juni til aug.:
I juni blomstrer også de senere sorter. En enkelt blomst holder i mere end 4 uger. Husk at vande nar jorden er tør og vejret varmt.

Efterår

Sept - nov:
Blomstringen varer til sidst i september, ved mange sorter langt ind i oktober. De små nøddefrugter er betydningsløse for formeringen.

Vinter

Dec-febr:
På grund af sin oprindelse i de koldere klimazoner er buskpotentil helt vinterhårdfør og behøver ikke nogen vinterbeskyttelse.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?

FastCounter by bCentral