Dronningebusk
(Kolkwitzia amabilis)

Rosa blomster tr002

En sky af rosa blomster

Man kan dårligt forestille sig noget skønnere end en blomstrende dronningebusk i maj og juni. De lyserøde blomster dækker fuldstændig de overhængende grene på den vidt forgrenede busk.

Dronningebusken blomstrer akkurat så dejligt, som det botaniske artsnavn lover. Den bliver stadig smukkere med årene, når de overhængende grene er dækket af lyserøde blomster fra øverst til nederst. Desværre er de enkelte blomster ikke særlig holdbare og derfor begynder der hurtigt at komme et lyserødt lag af tabte blomster under busken.

Slægtsnavnet har denne dejlige busk fra den berlinske professor Kolkwitz. Botanisk hører den til gedebladsfamilien (Caprifoliaceae) og er nært beslægtet med Weigelia og Lonicera. Planten stammer fra Vestkinas bjergegne og har været dyrket i Skandinavien i de sidste halvt hundrede år.

indkøbstips

Sorten "Pink Claud" har særlig smukke sart-rosa blomster med rødligt net. Sorten "Rosea" har rosa blomster næsten helt uden gult. Disse vegetativt formerede sorter er anbefalelsesværdige fordi de allerede som unge planter blomstrer meget rigt.

Lyserøde blomster

Dronningebusken er tæt forgrenet, og bliver lige så bred som den bliver høj. Grenene er lange og elegant overhængende. Førsteårsskuddene er glatte og ugrenede og bærer kun blade. Det følgende år udvikles et filigran af tynde småkviste, der kommer til at bære et væld af blomster.

På de brunrøde skud, der i starten er stærkt behårede, men senere bliver bare, sidder der modsatstillede lysegrønne blade. I maj kommer de smukke blomster på de små sideskud på de flerårige grene.

Blomsterne er klokkeblomster med åbne læber, lysrosa med røde penslinger og gult net, og hver blomst har bægerblade besat med "gråt pelsværk" smukke hår som får planten til at virke "dunet" og som er meget smukke i modlys.
Disse bægerblade bliver, efter at blomsterne er visnet, til de behårede kapsler, som indeholder frøene. Frøene er egentlig små nødder, og den tætte behåring får dem til at se meget smukke ud, når de om efteråret er fyldt med dugdråber og om vinteren med rimkrystaller.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Maj - juni
Højde: ca. 2.5 m.
Jord: Almindelig havejord
 

Plantedoktoren

Trods sit sarte, fine udseende er dronningebusken en robust haveplante. Det er yderst sjældent busken får sygdomme og skadedyr. Selv under hård frost klarer den sig. Kun i konstant fugtig jord går busken hen og bliver sart. I svær jord skal man derfor lave godt dræn i bunden af plantehullet og blande jorden med sand, når der plantes.

Jo ældre, jo smukkere

Dronningebusken bliver normalt 2-2,5 m høj, men kan dog blive helt op til 4 m. De oprette grene bliver med tiden længere og længere og bøjer sig mod jorden. På grund af den tætte opbygning og den stærke forgrening, bliver busken med tiden fyldig og afrundet.

Den graciøse virkning af denne busk kommer bedst til sin ret på en solitærplads. Kraftigt voksende nabobuske og -træer kan let tage noget af skønheden fra dronningebusken.

Den trives bedst med andre svagtvoksende buske som deutzie, weigelie og Genista-arter. Den er også en utrolig smuk baggrund for stauder som akeleje, pæon og diktam.

En blomstrende dronningebusk med blomsterkaskader helt ned til jorden, er under alle omstændigheder et uovertruffent syn, der bør nydes mest muligt. Derfor skal busken placeres hvor den kan ses, f. eks. i en blandet blomsterhæk, hvor dronningebusken ikke står for tæt på andre planter og måske er sat lidt i forgrunden.

Overhængende grene tr0022

De overhængende grene virker meget maleriske, Beskær dem derfor ikke.

Korte råd

Voksted -
Voksested

Busken trives bedst på et solrigt og om muligt varmt og beskyttet sted. Ideel til soloplacering, men også fin i kombination med andre blomstrende buske.

jord -

Jord

Enhver normal havejord egner sig til dronningsbusken. Selv på mager og tør bund kan den blomstre smukt, men dog knapt så yppigt som i velgødet jord.

pasning -

Pasning

Kort aldrig af grenene, for så ødelægges den typiske overhængende vækst. Efter nogle år må man fjerne de ældste grene ligeover jorden, for at holde busken ung.

I forhaven tr0024

Dronningebusken er især smuk ved ingangspartiet i forhaven.

Den rigtige beskæring

Fordi dronningebusken først og fremmest syner på grund af sine overhængende blomstergrene, skal de enkelte grene ikke afkortes. Til trimmede hække er planten derfor ikke særlig velegnet. Efter en tid bliver busken ældet og på de ældre grene forsvinder bladene.

Der kommer færre nye skud og blomstringen bliver mindre. Fra det tredje år efter plantningen skal busken derfor regelmæssigt tyndes ud for at holdes ung og blomsteringsvillig. Gamle grene kappes af med en lille sav ca. en håndsbredde over jorden.

 

tips

I små haver virker dronningebusken , bedst som solitærplante. Har man derimod megen plads, skal busken plantes foran en rolig baggrund af større løv eller nåletræer. De lysrosa blomster kommer særlig fint til deres ret, når de fremhæves af mørkegrønt løv eller mørkegrønne nåle. Busken virker også meget smuk som nabo til høje slanke Juniperus.

Formering

Den der selv har lyst til at formere dronningebusken skal prøve med stiklinger, der i juni skæres af de kraftige, men endnu ikke træagtige, forårsskud. De stikkes i en blanding af sand og spagnum for at slå rødder. Man kan også så frøene, men det er sjældent særlig givtigt. Det lader sig også gøre at stikke afskårne grene i jorden om foråret og få dem til at slå rod.

 

Frugtstandene tr0023

Frugtstandene er også meget attraktive.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts:
Planter man om foråret, skal der vandes godt.
Marts-april:
Nu dannes der korte sideskud på grene fra sidste år. Det er på dem de mange lyserøde blomsterstande kommer i maj.

Sommer

Maj-juni:
Nu er busken helt dæk­ket med skyer af ly­se­røde blomster.
Juni:
Hvis dronningebusken skal formeres, kan man nu skære forårsskud, der endnu ikke er træ­ag­tige, til stiklinger.

Efterår

Oktober - november:
Bedste plantetid for dronningebuske. Con­tai­ner­plan­ter med kraf­tig rodklump vokser hur­tigst til. Plan­te­af­stan­den i blandede blom­ster­hæk­ke skal være mindst 1,5-2 me­ter.

Vinter

December- februar:
Dronningebusken er vinterhårdfør og klarer selv hårde vintre uden skader. Lad løvet ligge om efteråret. Denne naturlige jorddækning beskytter rødderne mod barfrost.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?