Liguster
(Ligustrum)

tr40

Formfuldendte hække

Liguster er ikke bare til klippede hække. De kan beskæres til mange andre former uden at tage skade, og de kan gro mere frit og blomstre. Det er robuste, hurtigtvoksende og beskedne planter.

Liguster byder ikke blot på smukke former. I juni og juli kommer de hvide blomsterklaser, der minder om en mellemting mellem hyld og syren og som især om aftenen udbreder en sød duft. Hvis blomsterne får lov at sidde kommer der om efteråret glinsende sortblå (giftige) bær, der ofte sidder til om foråret. Der findes ca. 50 arter af Liguster, og alle hører til familien Oleaceae, der kaldes ligusterfamilien. Det er karakteristisk for alle arter, at de har modsatte helrandede blade, der er ovalt lancetformede, og tragtformede hvide blomster i topformede stande. De enkelte blomster er firtallige og kronbladene er ofte sammenvokset forneden.

værd at vide

Sorten "Rotundifolium" af den japanske liguster (Ligustrum japonicum) er en interessant solitærbusk med glinsende grønne blade. Selve arten er desværre ikke vinterhårdfør hos os.

Almindelig liguster

Som havebusk er den almindelige liguster, Ligustrum vulgare, nok den mest populære. Den findes i hele Europa, Nordafrika og Lille asien. Mange steder har de lange, smidige kviste været anvendt til binderi. Den botaniske betegnelse Ligustrum kommer sandsynligvis fra det latinske ord for binderi, ligare. Af denne art eksisterer der utallige forskellige former, til en vis grad med forskelligartet vækst, med afvigende bladfarver eller med frugter i andre farver (f. eks. "Xanthocarpum" der har gule bær). Den mest værdifulde af de mange varieteter er den stedsegrønne "Atrovirens", der er en elsket hækplante i mørkegrønt med et let bronzefarvet skær. Værd at bemærke er også dværgligusteren "Lodense", der kun bliver ca. 150 cm høj og derfor er meget fin til lave hække.

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: juni - juli
Højde: 2 - 5 m.
Jord: Næringsrig havejord
 

Asiatiske arter

Talrige af liguster-arterne stammer ikke fra Europa, men er indvandrere fra det fjerne Østen. Først og fremmest fra Japan. Den smukkeste liguster til fritvoksende hække eller som solitærplante er Ligustrum obtusifolium var. regelianum fra de nordlige dele af Japan og Korea. I juni og juli er den stedsegrønne busk oversået med hvide blomstertoppe. Denne art har brug for god og næringsrig jord. Kun under disse forhold kan den rigtig vise sin pragt.

Fra den sydlige del af Japan kommer den ovalbladede liguster (Ligustrum ovalifolium) der i sit hjemland kan blive op til 6 m høj. Den er velegnet til hække på grund af sin stive og oprette vækst. I strenge vintre fryser planten dog normalt tilbage og må beskæres kraftigt. Den trives bedst på beskyttede varme steder.

Den brogede sort "Argenteum" og "Aureum" kan kun dyrkes i lune områder, hvor der også kan gro vinstokke.

Plantedoktoren

Ud over ligusterbladlus, der æder af bladene så de ruller sig sammen imod undersiden, kan der også forekomme ligustersværmere hvis grønne larver gnaver af bladene. Bladlus kan spules væk med haveslangen. Ligustersværmere er totalt ufarlig for både planten og mennesker og skal ikke dræbes! Der er ingen grund til bekæmpelse.

Beskeden

Først og fremmest er den almindelige liguster elsket som hækplante, men den anvendes også som underbeplantning og dækplantning. Den er så utrolig alsidig og beskeden i sine livskrav. Liguster trives i enhver havejord og tåler selv tørke.

tr403

Om efteråret kommer de sortblå bær.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Liguster vokser på solrige og halvskyggede steder, men tåler også skygge i nødstilfælde. Meget velegnet til klippede hække og næsten smukkere frit voksende.

jord -

Jord

Den robuste busk kan vokse i enhver dyrket havejord, men tørre steder er at foretrække. Planterne har et stort næringsbehov på grund af den kraftige vækst.

pasning -

Pasning

Klippede hække skal helst beskæres to gange årligt, så formen ikke mistes. Formering er mulig via vinterstiklinger. Der plantes forår eller efterår.

 

tr402

Ikke vinterhårdføre ligustre kan dyrkes i baljer og overvintre i hus.

 

tips

Giftige bær

Uanset hvor lokkende de blåsorte ligusterbær ser ud, skal de fjernes for børn. Beskårne hække når sjældent at danne blomster og bær og kan derfor sagtens anvendes i familiehaver. Er der ingen børn i nærheden kan man lade sin liguster danne blomster og bær. Bærrene er i øvrigt ikke giftige for fuglene.

 

Som hæk

En ligusterhæk tåler selv byluft uden problemer og er dertil kraftigtvoksende og dekorativ. Det tykke løv har bedst af to bekæringer årligt.

Det er vigtigt at planterne i hækken langsomt får lov at vokse i højden og at hækken får en trapezformet opbygning, ellers bliver den bar forneden. Det er også vigtigt årligt at give en allround-gødning, for den kraftigtvoksende hæk har brug for megen næring.

Liguster passer næsten allerbedst til fritvoksende naturhække. Med sin tætte forgrenede vækst giver den fuglene redepladser. Hvis man også planter hasselnød, forskellige kornel-arter, benved og slåen får man en smuk vildhæk med masser for fuglene.

 

tr404

En strengt beskåret liguster bliver til en "grøn mur".

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Den første beskæring foretages før udspring. Vinterskadede grene fjernes. Der gives ca. en håndfuld organisk-mineralsk gødning pr. plante og jorden under hækken dækkes med kompost.

Sommer

Juni-juli: Fritvoksende buske viser nu hele deres blomsterpragt. Mange sorter er fuldstændigt dækkende med duftende hvide blomster, der lokker bier og andre insekter til.

Efterår

Sept-okt: plantetid. Den opgravde jord blandes godt med kompost eller organisk gødning. Pr. løbende meter skal man bruge 3- 4 planter. Der vandes godt efter plantningen.

Vinter

Dec-febr: På beskyttede steder beholder mange arter deres grønne blade og bær hele vinteren. Ikke alle sorter er fuldstændigt vinterhårdføre hos os. Mange fryser tilbage ved streng frost.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?