Rødskærm
(Spiraea japonica)

tr014
Sorten "Little Princess"

Lille, men fuld af blomster

Rødskærm kan ikke prale med sin størrelse. Men som navnet lader os forstå, kan den lille busk være yderst pragtfuld og stor beundring værd, med sin rige og langvarige blomstring.

I nogle tusinde år er spiræa blevet dyrket. Der er et sagn forbundet med denne plante. Den græske filosof Theofrastos (ca.371-286f.Kr.) måske verdens ældst kendte botaniker, gav den for os ukendte plante navnet speiraia. Det var dette navn, som en botaniker i 1600-tallet havde i tankerne, da han gav navn til en gruppe buske fra Østasien, hvilket den gamle græker ikke havde kunnet tænke sig.

Vigtigt

Spiraea hører til rosenfamilien, Rosaceae. De mere end 60 forskellige arter vokser først og fremmest i Østasien. Kun nogle få arter hører hjemme i Europa. Til disse hører Spiraea media, Spiraea cana og andre.

Kommer fra Japan

Helt uden tanke på videnskabelig nomenklatur, har spiræaer vokset i millioner af år på jordens tempererede egne. I dag findes de fleste af de ca. 60 forskellige arter i Østasien, hvorfra flere har fundet vej til vore europæiske haver. En af dem er rødskærm, Spiraea japonica.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: juni - juki
Højde: 40 - 100 cm.
Jord: Humusrig havejord
 

En lille busk

Denne smukke og nemme busk fortjener lidt ekstra opmærksomhed, da den adskiller sig noget fra de andre spiraea-arter. Først og fremmest skal dens lave højde nævnes. Rødskærm og plantens nærmeste slægtninge, der også skal omtales her, bliver aldrig særligt høje. Normalhøjden varierer mellem 40-80 cm. I enkelte tilfælde kan de blive op til en meter. Alle sorter er altså små buske med en tæt og bred voksernåde. De er ideelle som jorddække, Uanset om man vil dække en nøgen jordoverflade, indramme en sti eller skjule et mindre smukt stakit omkring haven. Rødskærm er et godt valg. Nogle afholdte arter er "Little Princess" (se hoved-billedet) og "Alpina" begge med rosafarvede blomster.

Plantedoktoren

Sygdomme er et næsten ukendt begreb for spiræa. Den årlige beskæring gør det svært for eventuelle sygdomme. Derimod kan den lave busk få alvorlig konkurrence af ukrudt, hvis man ikke omhyggeligt fjerner det inden plantningen. Vær efter ukrudtet.

En ivrig sommerblomstrer

Spiræa, med sit i begyndelsen rødlige løv, der senere går over i det grønne, er meget mere end en fyldplante. I juni begynder blomstringen, der fortsætter ufortrødent det meste af sommeren. I toppen af grenene springer de lakserosa til karminrøde blomster ud. Utallige, bittesmå blomster slås. om pladsen i blomsterskærmene. Hele sommeren dannes nye blomster. De holder ca. 3-4 uger. De vilde arter danner frugt, som når de er modne åbner sig og slipper de små frø ud.

tr0144

Spiraea nipponica, er en kraftig, ca. 2 meter høj buskfra Japan. Den blomstrer i hvidt.

Garanti for rig blomstring

Selv hvad angår beskæring adskiller rødskærm og dens nærmeste slægtninge sig fra de øvrige spiræaer. Rødskærm, s. bumalda og s. albiflora skal beskæres kraftigt om foråret. Kun på denne måde bibeholdes buskenes ivrige blomstring. Skær de afblomstrede grene ned til ca. 10 cm over jorden. Her bliver tilstrækkelig med knopper tilbage til at planten kan skyde med nye ivrige skud. Mere end et år gammelt ved taber meget af sin kraft og bør derfor kun være tilbage ved stammen.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Overalt hvor der er varmt og solrigt. Egnet som kantplante, prydhæk i stenbede eller i grupper sammen med andre sommerblomstrende buske.

jord -

Jord

Yderst fordringsløs. Gerne humusrig, fugtig havejord. De overfladiske rødder har svært ved at udvikles i tør og hård jord.

pasning -

Pasning

Uproblematisk. For at få rigelig blomstring skal busken beskæres om foråret. Hold voksestedet fri for ukrudt. Dæk gerne jorden omkring planten med løv.

tr0142

Spiraea sorten "Anthony Waterer".

Spiræa bumalda, et pænt alternativ

Som et resultat af en krydsning af s. japonica og s. albiflora, er der fremkommet en hybrid Spiraea x bumalda. Denne spiræa har en åben og mere opret voksemåde. De røde blomster sidder i de halvskærmformede toppe.

"Anthony Waterer" kan blive op til 80 cm høj og har smukke, skarpt savtakkede, nogle gange hvide eller rødstribede blade, der springer ud tidligt på sæsonen. De store blomsterskærme kan blive op til 15 cm i diameter og den rige blomstring er i gang fra juli til september. En anden nydelig sort er "Froebelii" , der er noget kraftigere end "Anthony Waterer" og kan blive meterhøj. Også denne sort har røde blomster, der kan veksle lidt i nuance afhængig af voksested. Sorten "Crispa" udmærker sig ved sit påfaldende smukke løv. Bladene danner lidt klorofyl. De lyser mest i hvidt eller svagt rosa. Af de nævnte sorter har denne den svageste vækst.

tips

En nær slægtning til rødskærm er s. albiflora. Busken bliver 40-60 cm høj og har til forskel fra de øvrige nævnte arter hvide blomster. Man kender ikke plantens eksakte oprindelsessted, men arten har længe været dyrket i Japan. S. albiflora findes ikke vildtvoksende.

 

tr0143

En ny hybrid af spiraea japonica x salicifolia "Syringiflora"

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts:
Rødskærm og s. bumalda beskæres kraftigt. På de tilbageblevne grene på ca. 10-15 cm skyder nye skud frem om foråret.

Sommer

Juli-aug:
Takket være den kraftige beskæring om foråret er spiræaer nu blevet tætte buske, der blomstrer det meste af sommeren med rosa eller karminrøde blomsterskærme.

Efterår

Okt-nov:
Sene sorter kan blomstre helt til frosten tager blomsterne. Om efteråret kan man dækkejorden mellem planterne med vissent løv eller halvformuldet kompost.

Vinter

Dec-febr:
Det gør ikke noget, hvis grene skades af frost. Ved den kraftige beskæring tidligt på foråret forsvinder alle skaderne. Resten af busken klarer sig godt.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?