Hortensia
(Hydrangea macrophylla)

Billede

En potteplante som også er til haven

Hortensia vokser fint på et skygget sted i haven. Denne - forårets mest overdådige potteplante - vokser til en prægtig blomsterbusk, som pynter i mange år .

Det var ikke en botaniker, men en botanikers elskede, der gav navn til de dejlige hortensier: Hortense Barre, en urmagerfrue, som ofte klædt i mandeklæder ledsagede den franske botaniker Philibert Commerson på en anstrengende og farlig rejse i Asien.

vÆrd at vide

Hortensiers blomsterfarve afhænger af jordens surhed. I sur jord blomstrer de i blå toner, på basisk jord kommer de rosa toner. Aluminiumssalte i vandingsvandet gør rosa blomster blå.En skønhed fra det fjerne østen

Stammer fra Østasien Det latinske navn som Linne gav planten er langt mere nøgternt. Han kaldte denne østasiatiske busk for Hydrangea, og det betyder egentlig vandkar. Det hentyder til, at planten kræver meget vand og en fugtig placering for at trives.

Hjemstedet for omkring 25 arter af Hydrangea ligger spredt ud over Østasien og Mellem- og Sydamerika. I slutningen af det 18. århundrede kom de første beretninger om den overdådigt blomstrende busk til Europa.

I Japan havde den længe været en foretrukken haveplante. Kort efter kom de første eksemplarer til England, men det varede alligevel omkring 100 år, før man begyndte at interessere sig for Hydrangea på det europæiske fastland.

 

Lys: Halvskygge
Blomstring: Juni-sept
Højde: 100-200 cm
Jord: Kalkfattig havejord.
 

Forskellige sorter

Der dyrkes en lang række sorter og hybrider. "Blue Wave" er en af de bedste til mindre haver. Den har sterile blå midterblomster, mens randblomsterne er rosa, lilla eller lyseblå. Den kan fryse tilbage om vinteren, men ved tilbageskæring om foråret udvikles hurtigt nye blomsterdygtige skud.

"Bouquet Rose" har store lillarosa til rent rosa blomster. På sur jord sker der en vis blåfarvning. Den er meget hårdfør, men blomsterskuddene er lidt svage.

"Mariesti" er en gammel sort som danner tætte, meterhøje buske. Blomsterstandene er halvkugleformede. Midterblomsterne er fertile, men blandet med enkelte sterile blomster. Udenom sidder dobbelte rækker af rosenrøde eller lyseblå randblomster.

"Veitchii" kan blive næsten 2 meter høj. Blomsterstandene er små og flade, men de enkelte blomster er meget store. I starten er blomsterne hvide, under afblomstringen bliver de rosa.

"White Wave" bliver op til 120 cm og trives godt i skygge. Blomsterne er hvide halvskærme samlet frit over busken.

"Preciosa", der er vist i hovedbilledet, er en meget rosenrød sort.

Plantedoktoren

Hortensia angribes sjældent af sygdomme og skadedyr. De fleste fejl med hortensia begås ved beskæringen. Skær forsigtigt de ældste grene væk. Ved forkert beskæring kan blomstringen udeblive. Næste år er blomstringen næsten altid normal igen.

 

blå blomster tr0202

I sur jord får hortensia smukke blå blomster.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Halvskyggede læpladser i haven. Egner sig fint til plantegrupper og hegn, til rabatter og baljer.

jord -

Jord

Almindelig næringsrig havejord med en del humus til at holde på vandet er bedst. Jorden skal være kalkfri og må ikke tørre ud om sommeren.

pasning -

Pasning

I det tidlige forår beskæres forsigtigt, og der gives naturgødning og kompost. Om sommeren skal der vandes regelmæssigt. Vinterbeskyttelse i hårde vintre.

Bouquet Rose tr0203

Hybriden "Bouquet Rose" har en overdådig blomstring.

Solrigt voksested

I modsætning til unge planter tåler ældre planter bedre tørke. På et solrigt voksested får planten de bedste betingelser for at udvikle sig fuldt ud. Et varmt, sydvendt sted bør dog undgås. Et sted i halvskygge kan gå selvom blomstringen ikke bliver lige så pragtfuldt. I lande med meget varmt og tørt klima kan klatrehortensiaen trives godt et nordvendt sted. Regelmæssig gødning om foråret giver en rig blomstring. Bedst egnet er organisk gødning. Klatrehortensia vil have en veldrænet jord med sur til neutral pH-værdi.

tips

Hortensier til vaser og tørrede dekorationer

De pragtfulde blomster er flotte i blomsterdekorationer, og de holder længe. Tørrede blomster (hænges med hovedet nedad) passer fint til vinterens tørrede dekorationer.

Blomster uden lige

Det specielle ved hortensia er de kæmpestore blomsterbolde. De består af sterile skueblomster, der oprindeligt har haft til opgave at lokke insekter til, så de kunne bestøve de egentlige blomster der er ret uanselige og sidder i midten af flade blomsterstande omgivet af de store skueblomster. Forædling har siden ført til, at næsten samtlige blomsterbolde nu har ufrugtbare skueblomster, så vi får de store fyldte blomsterstande. Blomsterfarven er afhængig af jordens surhedsgrad. På sur jord med lavt reaktionstal bliver blomsterne blå, på neutral til svagt basisk jord bliver blomsterne rosa eller hvide. De reneste blå farver fremkommer ved et reaktionstal mellem 4,5 og 5,5. Ved udstrøning af 1 gr. aluminiumsulfat om efteråret og om foråret kan man få en mere intens blå farve.

White Wave tr0204

Hydrangea macrophylla "White Wave"


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Begyndelsen af marts: Når frosten ikke mere er så hård, kan man udtynde.
Marts - april: Nu betaler det sig at give kalkfri gødning - gerne naturgødning.

Sommer

Juni - sept: Blomstringen begynder allerede i den tidlige sommer. Nu skal der vandes godt og regelmæssigt, ellers bliver planten slap.

Efterår

September: Blomstringen kan fortsætte helt hen i september.
Oktober: Busken smider bladene og forbereder sig på vinteren.

Vinter

Nov - febr: Planten frostskades kun i hårde vintre med barfrost. Skadede grene fjernes ved forårsbeskæringen.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?