Klematis
(Clematis)

Klematis tr001

Storblomstrede hybrider

Klematis hører til de smukkeste og mest vellidte slyngplanter. Hybridformeme har større og farverige blornster og er mere vellidte end de vilde arter.

Klematis er en slyngplante ligesom vinranken. Der findes over 200 arter på den nordlige halvkugle. Klematis tilhører ranunkelfamilien.

Dekorative frugtstande

Foruden sine skønne blomster sammensat af 4-8 blade har den 2-4 m høje klematis også dekorative frugtstande. Hver frugt har en fjerlignende, blød hårtot. Frugtstandene ligner uldtotter.

 

 

Lys: Sol - halvskygge
Blomstring: Juni-oktober
Højde: 2 - 4 m.
Jord: Humusrig havejord
 

Rødder i skyggen

Plant aldrig klematis op af en sydvendt mur. Jorden bliver her alt for varm og tørrer let ud.

Klematis kræver veldrænet jord, da den ikke tåler en alt for fugtig jord. Hvis klematissen placeres på det rette sted, får man glæde af dens smukke blomster i mange år.

Bladene og blomsterne skal have meget sol og varme, mens rødderne kræver fugt og skygge. Det ideelle sted skal helst være mod sydvest eller sydøst, her vil planten få masser af sol, uden at der bliver alt for varmt.

 

Plantedoktoren

Årsagen til Klematis døden, dvs. at nyomplantede friske skud på kort tid pludselig visner og falder sammen, er endnu ikke påvist Vandmangel og skader ved en for kraftig blæst, kan være en årsag. Derimod er det sjældent at se sygdomme hos klematis, hvis den behandles korrekt. Planter man dem dybt, vander dem godt og sørger for opbinding, kan man forebygge klematisdøden.

Plant klematis på den rette måde

Klematis plantes om foråret og om efteråret. Grav et hul, der er dobbelt så dybt som plantens rodklump. Læg groft sand i bunden, det fungerer som dræn. Sæt planten i hullet, så rodhalsen er placeret mindst 5 cm under jorden. Jorden bør være porøs og humusrig.

Placeres klematissen lidt på skrå, så den hælder ind mod væggen, kan den lettere klatre opad. Efter plantningen afklippes grenene til ca. 30 cm for at fremme den nye skuddannelse. Vand rigeligt

klatrer hurtigt tr0012

Klematissen klatrer hurtigt op ad espalieret.

Klatrestativ

Nar klematissens grene begynder at gå i højden, er det tid at hjælpe den med at klatre. Opad en mur eller væg er det tilstrækkeligt for planten med en udspændt snor, men tyndt trådnet eller træespalier fungerer også efter hensigten. Klematissen kan sagtens klatre uden hjælp, hvis den er placeret tæt på en pergola, stakit, løvhytte eller et træ. Klematissen klatrer ved hjælp af bladstilke, der er omdannede bladdele. Men hvis det, planten klatrer opad, er for kraftigt, må man hjælpe yderligere med en opbinding.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Sol til halvskygge, op mod mure og vægge. Rødderne skal være i skygge, f.eks. kan man sætte bunddækkende planter omkring roden.

jord -

Jord

Porøs, humus- og næringsrig havejord. Bunden skal være veldrænet. Her anbefales et drænlag af groft grus.

pasning -

Pasning

Plant dybt. Skuddene skal bindes til et klatrestativ. Beskæres eller udtyndes om foråret. Skal holdes fugtig.

Storslået blomsterpragt tr0014

Den storslåede blomsterpragt vare ofte flere uger.

Vellidte arter

En af de mest vellidte arter er "Nelly Moser". Men også "Ville de Lyon", "The President", "Ernest Markham", Gipsy Queen", "Henryi", "Jackmanii", og den stilige "Lazurstern" er meget populære.

tips

Klematissen bør ikke blive højere end espalieret, da der så er fare for, åt den bliver for tung og falder ned. Skulle det ske, så er det meget svært at få den til at fortsætte sin vækst. Derfor skal klatreforanstaltninger placeres i god tid før.

Beskæring

Afhængig af hvilken sort, der er tale om, beskæres klematis forskelligt. En tommelfingerregel: Hvis hovedblomstringen falder om foråret eller i forsommeren beskæres direkte efter blomstringen, eller man fjerner dødt ved sent på vinteren.

De sensommer- og efterårsblomstrende arter beskæres kraftigt om foråret. En sådan beskæring fremmer både blomstringen og væksten. Det er yderst vigtigt for hybriderne, da de kun blomstrer på de nye skud. Man kan uden videre klippe planten ned til en højde på 40-50 cm. Her vil det være nødvendigt med ekstra gødning. Det samme er gældende, hvis planten fryser ned om vinteren.

Tofarvede hybrider tr0013

Gennem forædling er der i dag tofarvede hybrider.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april:
Sås i minidrivhus og meget varme. Når frøene spirer sænkes temperaturen. På de tidligt blomstrende sorter fjernes de døde partier. Beskær de sent blomstrende sorter. Plant frem til maj. Bind de nye skud op.

Sommer

Juni-Juli:
De tidlige sorter blomstrer.
Juli - sept.:
Hovedblomstring for de sent blomstrende sorter. De tidligt blomstrende sorter beskæres i august.

Efterår

Oktober:
I mildt vejr vil der stadig sidde nogle enkelte blomster på planten. Mod slutningen af måneden skifter bladene farve og falder af.

Vinter

December- februar:
I meget kolde vintre er det nødvendigt at dække planten. Efter vinterperioden skyder klematissen nye skud frem.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?