Velkommen til siden med tips om Udformning og anlæg

Oversigten er udtryk for det endelige resultat, så se om der er noget du kan bruge, afsnittet er vist som et link hvis der er lavet en side, er det du ønsker at se ikke lavet endnu, så skriv til mig, så skal jeg få siden færdig, så hurtigt jeg kan.

Mail fra Udformning og anlæg Retur til hovedsiden

Alfabetisk oversigtA B D E F G H I J K L M N O P R S T V


A

Anlægning af dam
Bring planen til udførelse
Når planen er modnet og alle forberedelser til gennemførelsen er gjort, kan selve arbejdet begynde. Man starter med det hårdeste arbejde, at grave ud til dammen

B

Bed til snitblomster
Blomster fra egen have
Selvdyrkede og bundne buketter bliver ekstra værdsat af modtageren. Desuden er det almindeligvis billigere for giveren. Hvorfor ikke anlægge et lille hjørne af haven netop til snitblomster?
Beklæd nøgne træstammer
Naturlige voksesteder for klatreplanter
Gamle pryd- og frugttræer, der år for år bliver mere og mere bare, er gode "klatrestativer" for kaprifolium, vin, vedbend og andre klatre- planter. Træerne kan godt tåle denne form for grøn påklædning.

Beplantning af støjværn
Støj -allesteds nærværende
Larm, kraftige lyde eller den monotone summen af forbipasserende biler er ikke bare forstyrrende, men kan på længere sigt være sundhedsfarligt. Selv mod denne nutidens plage kan der træffes foranstaltninger

Bilplads
I forbindelse med haven
Indkørsel til garagen eller bilpladsen er oftest forstyrrende elementer i haven. Ved hjælp af planter og passende belægning kan man få bilpladsen til at smelte bedre sammen med omgivelserne.

Blomsterengen
Engblomsternes tilbagekomst
Tidligere var enge fyldt med sommerblomster en naturlig bestanddel af den danske natur. I dag er de stort set forsvundet. I stedet for prøver vi at genskabe blomsterengen i vore haver.

Bondehaven
Gammel haveform genopdages
Hvorfor ikke lade sig inspirere til en moderne bondehave? Den gamle bondehaves brogede blanding af nytte- og prydplanter er nu igen på mode, og mange af detaljerne passer fint med vores livsstil.

Bunddækkende nåleplanter
Nåleplanter som bunddækkere
Ofte planter man områder af haven, der kun med besvær kan passes, med bunddækkende nåletræer og -buske. Men de kan også lukke huller i bunddækket mellem større buske, træer og stauder.

Bunddækkeplanter
Grønt dække på bar jord
Bunddækkeplanter, det er i princippet alle planter der kan bruges til at dække jordarealer med. Almindeligvis egner lavtvoksende, pude- eller tuedannende planter samt dværgbuske sig bedst.

Buske med smukke bær
Farveprægtige frugter og bær
Mange buske og træer er dyrkningsværdige ikke kun på grund af de skønne blomster og overvældende høstfarver, men også på grund af den ødsle overflod af bær og frugter.

Top

D

Den blå have
Bølgende blå blomster
I haven virker den blå farve aldrig kold, fordi de blå blomster eller frugter altid er indrammet af et grønt bladværk. Fra forår til sent efterår kan man have blå blomster i haven.

Den grønne have
En leg med grønne toner
Grønne planter sætter deres præg på enhver have. Når man anlægger en grøn have, spiller de grønne nuancer, vekslen mellem lys og skygge, vækstformerne på træer, stauder og bregner en vigtig rolle.

Den gule have
Gult giver solskin i haven
Gule blomster udstråler, ligesom solen, varme og glød. Med gule blomster henter man lys og sommerlighed til haven. Uanset om det drejer sig om stauder eller sommerblomster

Den hvide have
Blomstrende renhed
Kan man lide hvide blomster i haven, er der næppe grænser for skabertrangen. Planter i hvidt findes i alle nuancer, i forskellig højde og blomsterform, til hele plantesæsonen.

Den ideelle have
En have der dækker forskellige behov
Den "ideelle have" kan se meget forskellig ud. Men havens areal skal altid anlægges så haven rummer et nyttigt og beskyttet friområde for husets beboere.

Den rosa have
En blid tone på en grøn baggrund
I årets løb kan træer, buske, blomster og hele blomsterenge flamme op i forskellige farver. Med god planlægning kan man "male" sin have i milde farver. Hvorfor ikke en have holdt i rosa?

Den røde have
Røde bede -en fryd for øjet
Lysende farver tiltrækker ikke blot sommerfugle og bier, de fascinerer også mennesker. Farver i haven er i stigende popularitet. Hvorfor ikke holde haven i rødt, kærlighedens farve.

Duftende roser
Gudernes parfume
Biokemikeren N .F. Miller sagde engang: "Mennesker, der går gennem en rosenhave, uden at blive stående et øjeblik for at indånde rosernes duft mangler en af fornøjelsens dimensioner."

Dværgtræer og -buske
Til baljer og små haver
Nogle vokser kugleformede, buskede eller oprette, andre kryber langs jorden og breder sig ud over jordoverfladen. Men de har alle den langsomme vækst til fælles.
Top

E

Efterårs- og vinterhække
Brogede farver hele året rundt
Selvom det er efterår eller vinter, behøver hække ikke at være triste. Ganske vist kan man ikke forvente smukke blomsterdrømme på denne årstid, men mange buske overrasker med andre dejlige egenskaber.

Efterårsblomstrende buske
Spæde blomster i efterårstågen
I slutningen af september, når efteråret melder sin ankomst med tågeslør og farverigt løv, lyser de efterårsblomstrende buske op i de grå omgivelser.

En lille bæk
Rislende vand i haven
Drømmen om den lille bæk, der flyder gennem haven er levende for mange haveejere. Desværre er der ikke mange grunde, derm kan tilbyde et vandløb. Her kan en "kunstig" bæk være et alternativ.

En skrånende grund
Variationsrig hældning ved god planlægning
Højdeforskelle giver afveksling og muligheder i haven. Ved hjælp af planter, trapper, mure og bevoksede terrasser kan selv stejle skråninger forvandles til rene pragtstykker.

En smuk nyttehave
Nyttigt kan også være smukt
Også en nyttehave kan være attraktiv at se på, for blomster, grøntsager og urter danner ikke bare en harmonisk enhed, men har også gensidig positiv indflydelse på hinanden.

Espalier
Et espaliertræ op ad husmuren
Et espalier, der klæder husets facade, giver både trivsel og skønhed. Men det espalierede træ er ikke bare en smuk detalje. Træet giver også et udbytte.

Et bed i skyggen
Lysglimt i skyggen
Når man anlægger en have, kan det forekomme svært at beplante skyggestederne. De fleste planter har jo brug for fuld sol. Men der er også stedsegrønne og blomstrende planter, der har det bedst, når de kun sjældent ser den direkte sol.

Et børnebed
Skab glæde ved naturen
Børn har en naturlig interesse for naturen. Evnen til at begejstres af ting, som spirer og gror, kan yderligere stimuleres, hvis barnet får ansvaret for sit eget bed eller sin egen have.

Et grusbed
Et bed, der er nemt at passe
Visse dele af haven, f. eks. forhaven, skal i højere grad end den øvrige have hele tiden give et velplejet indtryk. Med et grusbed kan man anlægge et både smukt og pasningsvenligt indgangsparti.

Et hævet bed
Rig høst fra en varm forhøjning
Det kræver meget materiale, og også en hel del arbejde at anlægge et hævet bed. Til gengæld bliver høsten meget rigere, og på mere koncentreret plads, end i det flade bed.
Top

F

Farveglad forårsbed
Når naturen vågner
Blomstrende løgplanter i stærke farver er alfa og omega i ethvert forårsbed. Fra marts til juni kappes de forskellige forårsblomster om den smukkeste blomstring.

Farverig sommerbeplantning
Alle sommerens blomster
Kun med hurtigtvoksende sommerblomster kan man opnå en beplantning, som blomstrer hele sommeren. Hele tiden kommer der nye blomster i lysende farver, lige til frosten gør ende på skuespillet.

Farverig træer og buske
Smukke blade hele sæsonen
Man kan glæde sig over smukke blade på planterne i hele sæsonen, ikke kun om foråret og om efteråret. Nogle sorter viser sig med brogede eller flerfarvede blade.

Farvestrålende efterårsbed
Den sidste trumf
For sidste gang i år spiller naturen sin farvepragt ud. Ikke kun træernes smukke efterårsfarver, men også blomsterne afstedkommer et sandt festfyrværkeri i haven.

Forhaven
Forhaven mod vejen
En åben forhave mod vejen kan virke indbydende og forskønnende. Normalt er det et ret lille stykke jord, som ligger foran huset, men det beskytter mod en alt for tæt kontakt med forbipasserende.

Forhaven (II)
Afgrænsning mod gaden
Forhaven som vender mod en larmende gade afgrænses ofte af en hæk, en bevokset mur eller et plankeværk, som dæmper og filtrerer støv.

Forsænkede bede
Det hævede beds modsætning
Der er flere fordele ved at dyrke i hævede bede, hvilket flere avlere allerede har opdaget. Plantning i forsænkede bede er stadigt nyt, men også denne dyrkningsteknik skaber gunstige forhold for planterne.

Foryngelse af haven
Bevar og forny
Når man køber et hus får man mange gange en gammel og tilgroet have med i købet. Sådan en have byder på ideelle muligheder for at skabe en vidunderlig plet med både gamle træer og ny tilplantning.

Forårsblomstrende buske
Lokket af forsommeren
Så snart de vinterblomstrendes sæson er til ende med troldnøddens blomstring, kommer hasselbror, snebollerne, magnolia, tidlige rhododendron og en række andre træer og buske i blomst og starter foråret.

Forårshækken
En levende blomstermur
En hæk af forårsblomstrende buske er en drøm af blomster og duft. Et bedre ly for omverdenen og en pænere indramning; kan en have næppe få.

Frugttræer som hæk
Frugthække som skel
Frugtbærende hække består af en række svagtvoksende frugttræer, hvis grene fæstnes hver sit sted langs et espalier. Et sådant arrangement er både smukt og praktisk.
Top

G

Grupper af buske
Ingen have uden træer og buske
Kunsten at plante og arrangere grupper af buske hører ikke til det mest simple. Men ved hjælp af træer og buske kan man skabe en dejlig have, hvis man gør det på rette måde.

Græsser
Tusindvis af spændende græsser
Græsserne danner jordens største plantefamilie med adskillige tusinde arter. Skønt de vokser overalt og ofte har været vigtige næringskilder, var de længe glemt i haven.

Grønne mure
Klatreplanter gør murværket grønt
Klatreplanter dækker grimme mure og uskønne facader med blade og blomster. Garager, redskabsskure og beboelseshuse forsvinder bag et grønt forhæng og ser pludselig idylliske ud.
Top

H

Havebassinet
At virkeliggøre drømmen om et bassin
At anlægge et havebassin kræver planlægning og forberedelse. Ved at anvende plastfolie bliver arbejdet meget lettere, men forarbejdet skal gøres med største omhu.

Havedammens planter
Havedammen med anderledes planter
Når planlægning og anlæg af havedammen er afsluttet, kan man begynde at plante et broget farveflor og spændende former af planter og få havedammen, man altid har drømt om.

Havegangen
Trin for trin på fast under lag
I en smuk have vil man gerne færdes. Men inden længe viser optrampede stier, hvor man færdes mest. Inden dette tager overhånd, bør man anlægge faste havegange.

Havegangen II
Gangene er vigtige for havens helhed
Havegange som anlægges efter alle kunstens regler forstærker havens indtryk betydeligt. Naturligvis skal de være lette at vedligeholde og gangbare i al slags vejr. De må heller ikke fryse til om vinteren.

Hurtigtvoksende træer og buske
Kun for utålmodige
GDer er sikkert altid en god grund til, at man vil se buske og træer vokse hurtigt op, så den nyanlagte have hurtigt viser sig fra den bedste side. Men man kan ikke forvente underværker af planterne.

Hæk af nåletræer
Stedsegrøn afgrænsning
Næsten alle nåletræer tåler en mådeholden beskæring. De kan derfor også anvendes som hækplanter. De stedsegrønne arter, som pryder haven hele året rundt, er særligt egnede til at skabe en afskærmet oase.

Højbed
En investering der varer længe
Et højbed kan man have glæde af i mange år. Det er nemt at holde og giver store udbytter og er desuden miljøvenligt. Et højbed er ideelt i små haver.
Top

I

Industrielt materiale
Beton og andre nyttige færdig-produkter
Industriens byggematerialer er uvurderlige, når der skal bygges huse og anlægges haver. Færdige elementer af beton, metalog andre materialer kan, rigtigt udvalgt, være til stor nytte i haven
Top

J

Japansk have
Et harmonisk landskab
IAllerede i det 18. århundrede talte franske jesuitterpræster begejstret om den fjernøstlige havekunst, som i dag også hos os nyder stor popularitet. På små områder kan man skabe haver i japansk stil.
Top

K

Kantning af bede
Kanter gør havearbejdet lettere
En fast indramning af bede med sten, træ eller dværg- hække gør det lettere at passe haven.Man kan endda afgrænse et bed ved at stikke kanten af med en spade.

Kolonihaven
Miljø for mange mennesker
For mange mennesker som bor i lejlighed, er kolonihaven den bedste måde at opleve "dyrkerglæden" på. Det kan dog væresvært at få fat i et stykke jord. Ikke alle kommuner er lige generøse med at tilbyde jorde.

Krybende buske
Jorddækkende buske giver grønne omgivelser
På steder i haven, hvor der kun findes ukrudt kan man ved hjælp af jorddækkende planter lave et skønt tæppe af blomster og grønt. Den tætte voksemåde gør livet surt for ukrudtet.

Krydderurtehaven
En urgammel kultur
Takket være urternes helsende virkning, smagsgivende stoffer, duft og skønhed hører de til i enhver have. Urterne er ikke bare nyttige, men holder også mange skadedyr borte fra andre planter.

Køkkenhaven
Ny høst fra haven
Hvad smager bedre end nyhøstede grøntsager, direkte fra egen jord? Ganske vist kræver køkkenhaven en reel arbejdsindsats, men grøntsagerne indeholder ikke flere gifte eller andre tilsætningsstoffer, end du selv har spredt ud.
Top

L

Langvarig blomstring
Beskyttelsesplanter holder skadedyr væk
Beskyttelsesplanter er den allermest miljøvenlige form for skadedyrsbekæmpelse. Vi kan i dag anvende naturens egen oldgamle form for beskyttelse mod gnavskader.

Lynghaven
Lyngen blomstrer rødt
Mange digtere har beskrevet hedelandskabet i viser og digte. Længes man efter hedens skønhed, kan man selv skabe et hedelandskab på egen grund.

Læg en haveplan
Sæt drømmene på papir
Der er plads til en haveplan i selv den mindste have. Selv en mini-have kan blive til et indholdsrigt paradis hvis man planlægger omhyggeligt og planter hvad man drømmer om. Her kan man se hvordan sagen gribes an.

Løvhækken
Den klippede hæk
Af alle forskelligeformer for hæk indtager den klippede hæk en særstilling. Den klippede hæk passer med sit grønne løv lige så godt til en lille have, som den klippede nåletræshæk.
Top

M

Mur af natursten
Individuelle præg på haven
Tilplantede stendiger og naturstensmure gør haven til noget særligt. De klæder haven, beskytter sarte planter og giver udvalgte pladser til særlige planter. De er nemme at opbygge og koster næsten intet.
Top

N

Naturhaven
Samspil mellem menneske og natur
Det er spændende at forsøge at skabe en have hvor man også anvender vore egne hjemlige planter. En blomstereng, et stenparti med vore vilde hede- og klitplanter, et lille vandhul eller dam.

Naturmaterialer
Naturens udbud
Der en mængde naturmaterialer, som egner sig til at anvende i haven. Materialer som kommer fra samme område, harmonerer med helheden de er lette at skaffe og sjældent dyre.
Top

O

Opdyrkning af brakland
Omdan brakjord til nyttehave
Efter et succesrigt haveår planter man følgekulturer til det kommende år. Måske vil man udvide grøntsagshaven og indrage et stykke jord, som ligger brak. F. eks. et stykke mark eller et hjørne af prydhaven.
Top

P

Pergola
Et sted for drømmere
Selvom haven ikke er stå stor, behøver man ikke at undvære en hyggelig siddeplads under et skyggende træ. Også til den lille have findes der egnede træer.

Pergola beplantning
Når pergolaen skal "klædes på "
Der er mange planter, som egner sig til at gøre pergolaen grøn. Slyng- og klatreplanter, etårige såvel som flerårige, kan give både et tykt bladdække og lette, fine blomster.

Planteforslag
Lav et hjørne om i haven
I enhver have findes almindeligvis et forvildet hjørne. Når de buske og stauder, som er plantet der for flere år siden, begynder at hænge med hovederne eller at stritte, er det tid til en foryngelse.

Planter for bien
Let tilgængeligt bord for havens bier
Bien, der er frugttræernes flittige bestøver, får det sværere desto færre blomster, der findes i naturen. Vi er afhængige af bien. Hjælp disse vigtige insekter med at komme let til blomsterbordet.

Planter med smukke blade
Blade som pynt
Det er ikke kun blomsterne som har prydværdi- Der findes også planter med blade i forskellige farver og former, som kan give lige det lille ekstra i en beplantning.

Planter til mure
Blomster, der klæder sten
Stenmures smalle fuger kan være det ideelle voksested for mange varmeelskende planter. I dette miljø befinder de sjældne små alpine planter sig godt sammen med mere almindelige stauder.

Pragtstaudebedet
Overdådigt blomsterflor
Pragtstaudebedet er så afgjort havens farverige blikfang. Hele tiden springer nye stauder ud i blomst og giver uafbrudt nye og spændende synsoplevelser.

Præfabrikeret havedam
Vand - ophavet til alt liv
I vore dage er havedammen ikke længere forbeholdt større parkanlæg og haver. Ved hjælp af præfabrikerede dele eller en armeret gummidug er det nemt at anlægge en dam.

Pudedannende stauder
Puder fyldt med blomster
De fleste pudedannende arter har deres hovedsæson om foråret og de elsker varme og solrige pladser. Så er de totalt dækket med tusinder af bittesmå blomster i lysende farver.
Top

R

Rosenhækken
Rækker med blomstrende skønheder
En rosenhæk er ikke bare smuk og uigennemtrængelig, men har også en vidunderlig duft, der gør livet ekstra dejligt i nogle uger om sommeren. Adskillige vildroser egner sig som hækplanter .

Rosenportalen
En portal af duftende roser
Roser dyrkes i de fleste haver. Men roserne behøver ikke kun at vokse i rækker, men kan også vokse over en portal. Før i tiden var en sådan portal almindelig i finere haver.

Rækkehushaven I
Have på lille grund
Selvom grunden er lille og smal, kan man skabe en velfungerende have; Ved at lade visse principper ligge til grund for havens udformning, kan den lille rækkehushave vokse til et paradis.

Rækkehushaven II
Berig haven med fantasi
En haveplan kan give gode impulser, når rækkehushaven skal anlægges. Selv når flere anvender samme haveplan, bliver de enkelte haver forskellige fra hinanden ved hjælp af forskellige byggematerialer og planter.

Rækkehushaven III
Anlæggelse af en hjørnegrund
Rækkehushaven er ikke altid på størrelse med et "frimærke". Til mange rækkehuse hører der et større havestykke, som giver muligheder for flere forskellige former for anlægsarbejde.

Top

S

skyggetræet
Samlingspladsen i det grønne
Selvom haven ikke er så stor, behøver man ikke at undvære en hyggelig siddeplads under et skyggende træ. Også til den lille have findes der egnede træer.

Sommerblomstrende buske
Farvestrålende blomster mod en grøn baggrund
Sammenlignet med det store udvalg af forårsblomstrende buske findes der kun et fåtal af sommerblomstrende. Disse planter er særlig værdifulde, da de frisker op i de øvrige planters grønne frodighed.

Sommerblomstrende hæk
Blomstring hele sommeren
Blomstrende hække kan give associationer om fortryllede slotte og sovende prinsesser - om en fantastisk eventyrverden, som sover bag et vildtvoksende blomsterdække.

Stauder og sommerblomster
Flerårige og etårige blomster i samklang
Sommerblomster og stauder har hver deres formål. Ikke alle passer til hinanden. Fikse kombinationer og en vis kreativ sans er nødvendig, hvis begge dele skal sættes sammen i haven.

Stedsegrønne planter
Grønne blade i hvid sne
Det er et dejligt syn at se den mørkegrønne busk stå der midt i den hvide sne. Og man skal ikke være urolig. Busken har ikke "glemt" at fælde sit løv. Kristtorn er stedsegrøn og tåler sne og frost.

Stenbed I
Fra det arkitektoniske til det naturlige
Et stenbed kan udformes på flere forskellige måder. Med lige geometriske linier, i terrasser, naturligt eller bare som en lilledel af beplantningen.

Stenbed II
Planter til stenbedet
Lavtvoksende stauder, pudedannende planter og andre specialiteter passer godt i stenbedet. Alle kan lære sig kunsten at kombinere planterne på den rette måde og at skabe æstetiskt tiltalende beplantninger.

Støjdæmpende buske
Bladene, der stopper støjen
Træers og buskes økologiske betydning er uvurderlig. Planterne producerer ilt, som alle levende organismer er afhængige af. De filtrerer støv og kan også dæmpe støj, det sidste får større og større betydning.

Søjleformede træer
Slanke kæmper og dværge
I små haver er der kun lidt plads til træer og buske. Små buske og søjleformede træer, som i hele deres levetid beholder deres slanke vækst, kan imidlertid udfylde behovet.
Top

T

Terrassen
God planlægning betaler sig
I sommermånederne indbyder en dejlig terrasse til at være ude i det grønne. En god indretning, smuk og praktisk gulvbelægningen og, attraktive planter giver den rette atmosfære.

Tilplantnings forslag
Et bed der altid er grønt
Stedsegrønne løvtræer og buske er også dekorative om vinteren, i modsætning til de sommergrønne buske og træer. De egner sig derfor godt til anlæggelse af tætte grupper eller til et stedsegrønt bed.

Træ i haven
Det smukkeste materiale
Der er mange grunde, der taler for at bruge træ i haven. Det er et naturligt materiale og det er forholdsvis let at bearbejde. Det er stabilt og vejrbestandigt, og det giver en dejlig atmosfære i haven.

Trædesten
Solidt underlag til sidegangene
Havens vigtigste gange færdiggøres og forsynes med et stabilt underlag allerede på et meget tidligt tidspunkt. Senere kan sidegange forsynes med trædesten.

Træer med hængende kroner
Forædlede træer og vildformer
De fleste træer stræber opad mod lyset og udvikler oprette kroner. Men der er også en række store og mindre træer med hængende kroner, der specielt egner sig som enkelttræer til særlige steder.

Træer til små haver
Drømmen om et træ
Hvor lille haven end er, så har enhver haveejer drømmen om sit egettræ. Der findes flere lave buske og træer der trives på små arealer, og som også har en stor prydværdi.

Tørre voksesteder
Tørt, men aldeles ikke kedeligt
Egentligt er det ikke absolut nødvendigt at have adgang til en næringsrig, fed havejord i haven. Også på tørre, magre voksesteder kan man lave flerfarvede og variationsrige beplantninger.
Top

V

Vildhække
Grønne hegn og blomstrende mure
En mere ideel afgrænsning af haven end blomstrende, duftende og frugtsættende buske findes der næsten ikke. Buskene beskytter mod nysgerrige blikke, og er på samme tid indbydende og venlige.

Vinterblomstrende buske/træer
Blomster i is og sne
I vinterhaven dominerer de stedsegrønne buske og træer. Desto mere attraktive bliver derfor blomsterne på hassel, Erica, vinterjasmin og de andre vinterblomstrende træer og buske.

Vækstvilkår
Sol, vand og lys
Hvad solen er for solsikken, er den fugtige jord for sumpcypressen. Hver planteart har sine specielle livskrav, der kun kan opfyldes på bestemte voksepladser.

Top

kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 14.11.2016

Microsoft Internet Explorer

Copyright © 2004 Leif Johansen, All rights reserved. Reproduction in whole or in part in any form or medium without express written permission of Leif Johansen is prohibited.

Kommentarer?