Rosenportalen
Retur til oversigt hua13  

En portal af duftende roser

Roser dyrkes i de fleste haver. Men roserne behøver ikke kun at vokse i rækker, men kan også vokse over en portal. Før i tiden var en sådan portal almindelig i finere haver.

Den gamle klassiske rosenportal oplever nu sin renæssance. Hvorfor skulle en sådan ikke kunne gøre vore haver mere levende og interessant, når den tidligere var så almindelig i haver og parker? En mere smuk entre til haven kan man næppe tænke sig.

tips

Hvis man synes, at en firkantet portal virker for klodset, kan man lave en hvælvet. Også forskellige rosensorter giver forskellige indtryk. Røde roser virker tungere end lyse eller hvide roser.

 

hua132

Portalens konstruktion skal være stabil og kunne tåle vejr og vind.

Kanter af roser

Særlig flot virker rosenportalen, når den rejser sig midt i en lang havegang. Visuelt deler portalen gangen i to dele, og efter nogle år er hele portalen klædt i slyngende grønt.

Enkelt træskelet

Med ganske enkle midler og relativ lille arbejdsindsats kan man få sinegen rosenportal. Selve opbygningen behøver ikke at være noget problem. Den mest enkle konstruktion består af et træstativ lavet af imprægneret træ.

hua133

Beskyt slyngroserne om vinteren mod frost og stærk sol ved hjælp af granris.

En portal af stål

Forgangne tiders haveportaler var ofte sirligt konstrueret af stål og støbejern. Den fingernemme kan idag selv lave en buet portal af 20 mm rundstål, der svejses sammen med ringe eller tværstiver. Portalen skal forankres i jorden med beton. Desværre findes der sjældent færdige portaler som samlesæt.

hua134

Støtte for roser

Uanset om skelettet er lavet af træ, metal, plast eller sten er det tilstrækkeligt med to stabile sidestykker og et stabilt tværstykke af disse materialer for at støtte og forme slyngroserne. Stenportaler havde stor betydning i antikken, men i vore dages små haver kan de give et monumentalt indtryk.

 

tips

Rosenportalen bør være mindst to meter høj og ikke under en meter i bredden. Portalen kan også laves som en halv hvælving, hvor den ene side er gjort fast til en husmur eller et plankeværk. Med flere portaler efter hinanden får man en skyggegivende og romantisk rosengang. Selv en muret portal kan have samme effekt, hvis man sætter "klatreskelet" af træ eller metal omkring åbningen.

Stabil konstruktion

Det er vigtigt at sikre en god forankring i jorden, så portalen kan modstå både blæst og tyngde. Man skal huske på, at ældre, opvoksede slyngroser kan belaste konstruktionen med flere hundrede kilo. En træstolpe, der fæstnes med flad- eller vinkeljern på en betonsokkel, er godt beskyttet mod råd, Men det er ikke fornuftigt at støbe træ ned i beton, det svinder når det tørrer, og vil derefter stå i det nedsivende vand. Stolpernes øverste ende skal skæres skråt, så regnvandet løber af.

 

hua135

To forskellige rosensorter på samm portal kan være mehet smukt.

 

Køb træ i byggecentre

Imprægneret træ, som man graver ned i jorden, uden støtte af beton kan holde til vejr og vind og modstå råd i ca. 10 år. Ønsker man en konstruktion, der holder længere, kan man købe færdigblandet beton og jernankre i byggecentre.

Klatreroser klatrer ikke

Klatreroser klatrer faktisk ikke. De udvikler lange, slyngende skud, der ved hjælp af torne hager sig fast til den støtte de har. Da roser ikke har hæfteskiver som rådhusvin og heller ikke klatrer ved hjælp af bladstænglen, som klematis gør, kan den ikke fæstne sig til en glat overflade. Uden støtte og opbinding falder de tunge grene til jorden. Derfor skal stolperne være sammenholdt af tværstivere, der skal sidde med ca. 30 cm mellemrum.

Bind grenene fast

Bløde, unge grenskud støtter sig mod træet, og efter nogen tid har de fået et fast greb om portalen. Binder man de grønne, unge skud op med bast, understøttes rosens klatring. Desuden kan man sørge for, at grenene fordeles så kønt som muligt.

Trods opbinding kan det tage flere år inden rosenportalen vokser sammen. Når grenene er vokset sammen, øges portalens omfang hvert år.

Klatreroser beskæres ikke så kraftigt som almindelige roser. De skæres hvert år næsten tilbage på nær 3-4 skud. Hos klatrerosen fjerner man bare svage skud og tørre grene.

Plantning af roser

Roserne plantes forår eller efterår. Krukkedyrkede roser kan plantes hele vækstperioden. Planter med rodklump plantes direkte på voksestedet uden beskæring, mens de øvrige planters grene beskæres til halv længde. Ved beskæring bortskæres grenene ca. en halv centimeter over et øje. Forædlingsstedet skal ligge 3-5 cm under jorden.

Hvis man planter en rose på hver side af portalen, vokser den hurtigere sammen. Man kan også plante to forskellige rosensorter. På den måde kan rosa, gule eller hvide roser blomstre samtidigt. Sorter som blomstrer en gang (som "Flammentanz" og "Paul's Climber") blomstrer i juni-juli, mens de remmonterende sorter (f.eks. "New Dawn" og "Coral Dawn") blomstrer fra forsommer til efterår.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004