Planter til mure
|
||||
Man kan naturligvis betragte mure blot som en indretning i haven og kun beplante dem oppe på selve toppen.
Men murene tilbyder desuden ideelle forudsætninger for forskellige sjældne vilde former af alpine planter og for mange af de mindre planter blandt vore hjemlige stauder. Det er næsten synd ikke at beplante hele muren.
Blåpude oversået med blomster.
Plant i fugerne
Den enkleste måde er at plante, mens muren bliver bygget. Man lægger da planternes rødder med varierende afstand ovenpå stenlaget. Planterne må ikke komme for langt ind i muren, men skal dog have tilstrækkeligt fat med sine rødder. Senere lægges næste stenlag ovenpå, og der tætnes med ler, så den løse plantejord ikke løber ud. For at planterne kan trives i muren, skal fugerne mindst være 5 cm brede. Visse alpine arter trives dog også i små revner, mens andre arter kræver mere plads. Bedste plantetidspunkt er om foråret eller i det tidlige efterår.
Jorden
Plantejorden bør være næringsrig og ikke alt for let. Jorden bør også ligge bagved muren, så plante jorden kan vokse ind i den. En egnet jordblanding kan bestå af lerholdig havejord, tørvemuld og godt formuldet kompost. Blandingen fugtes godt før plantningen. Efter plantningen vandes der forsigtigt og rigeligt. Pas på, at den løse plantejord ikke skylles væk ved vandingen. Når planterne har slået rødder, kræver de næsten ingen pleje. Det er sjældent nødvendigt at gøde eller vande. Cirka hvert andet år bør man beskære de kraftigst voksende planter.
Dværgiris (Iris-Barbata-Nana-gruppen) er tuedannende. Den bliver 15 - 30 cm høj og blomstrer i slutningen af april.
|
Plantekombinationer
Man må på forhånd bestemme sig for, om man kun vil have kompakte, brogede stauder eller botaniske vildarter med deres graciøse vækstform. Det er ikke så godt at kombinere de to typer, da de hurtigtvoksende kulturplanter snart vil have trængt de vilde planter i baggrunden. Den karrige støttemur egner sig bedst til de taknemmelige planter, som stenurt, stenbræk, husløg og soløje. Sammen med dem kan man plante relativt ualmindelige vildarter som Pulsatilla, kobjælde, guldasters, Aster linosyris og forskellige vildarter af nellike, Dianthus. Til de dele af muren, der ligger i skygge eller halvskygge egner forskellige bregnearter sig glimrende, visse stenbræk og nogle primulaer. Gul lærkespore og dværgakeleje (blå) giver farve i skyggen. Vil man så hurtigt som muligt have dækket en mindre pæn mur, f.eks. af beton af en overflod af blomster, bør man anvende arter som stenurt, blåpude, fjeldarve og snepude. Til beplantning på murens top egner sig løgplanter som krokus, perlehyacinter, stjerneløg og dværgiris. Selv et flertal af varmekrævende græsser, stauder og buske, der elsker tørre jorde, f.eks. star, Carex montana, blåsvingel, Festuca cinerea, lavendel, gyvel og Daphne (pebertræ) har her de bedste forudsætninger for at trives.
Mange bregnearter trives i mursprækker.
Mur med gul krognål. Oppe på muren hvid snepude og ved foden vortemælk.
|
Last updated 23.2.2004
|
|