Pragtstaudebedet
Retur til oversigt hua19  

Overdådigt blomsterflor

Pragtstaudebedet er så afgjort havens farverige blikfang. Hele tiden springer nye stauder ud i blomst og giver uafbrudt nye og spændende synsoplevelser.

Pragtstaudebedet er aldrig iklædt samme klædning. Farveglad og lysende i foråret, når løgblomsterne dominerer, frodig og elegant med majestætiske blomsterlys i sommertiden, og varm og mættet i høstens farvepragt.

Om vinteren kan staudegræsserne stå og danne kontrast til plæne, buske og træer. Det bed, vi her taler om, er en overdådig kombination af stauder og løgblomster - for sådan får man mest ud af pragtstaudebedet.

Her er næsten året rundt noget, der blomstrer. Blikfanget er altid en eller anden pragtstaude. Med en størrelse på 4 x 2,5 meter kan staudebedet rumme de mest interessante ting. Sådan et bed bør ligge tæt ved husets vinduer, så man mange gange dagligt har mulighed for at beundre skønheden.

En solrig placering og næringsrig og ikke for tung havejord er også en forudsætning.

 

hua192

Om sommeren er det først silkepæonerne der tiltrækker vores opmærksomhed.

Foråret farveglæder

Når den sidste sne er smeltet, begynder det førsteliv i staudebedet. Vintergækker skyder deres blomster frem af den bare, brune jord og fortæller, at foråret er nær.

De intensivt røde Kaufmanniana-tulipaner sørger sammen med den gule gemserod (Doronicum) for den første blomsterfest, indtil narcisser og Darwintulipaner sætter rigtig smæld på farvepragten.

På samme tid som løgblomsterne kommer også blåpuderne, der dækker bedets ene side som et blomsterhav, og de hvide sløjfeblomster, der sørger for friskhed i forgrunden.

Sommerlig blomsterrigdom

Om sommeren trækker silkepæonerne allerførst vore blikke til sig, før stauderiddersporerne kommer i to blå nuancer og hvidt. Så kommer kæmpevalmue og til sidst høstfloks i rosa, rød og hvid/rød og giver deres forestilling.

Ind imellem blomstrer karpaterklokker, kæmpemargeritter, kaukasisk skabiose og nellikerod. Zebragræssets friskgrønne strå bringer ro og skulpturel helhed ind imellem farvepragten, og madonnaliljens klare, hvide farve virker elegant.

Hvis pragtstauderne skæres tilbage efter den første hovedblomstring, kan de næsten alle blomstre en ekstra gang i sensommeren.

Det gyldne efterår

Havefloks blomstrer længe - ofte til slutningen af september.

Til deres røde og rosa farver slutter sig nu den gyldne dagøje og den rødbrune staudehirse samt de violette asters. Solhat og stauderidderspore sørger nok engang for sommerens opblussen, før høstens mere gyldne og mørke farver begynder at dominere.

Græsserne spiller nu hovedrollen. De bliver stående hele vinteren som dekoration.

Overskrift

Staudebedets pasning Om foråret må alle de visne løgblomster regelmæssigt fjernes. Bladene skal blive tilbage, de skal først fjernes, når de er visnet ned. Hvert 4. til 5. år skal Darwin-tulipanerne tages op, deles og plantes igen.

Kaumanniana-tulipaner, Vintergækker og narcisser breder sig med tiden og danner kraftige samlinger. De behøver kun deles og plantes om, hvis blomstringen mindskes.

Før stauderne rigtigt begynder at røre på sig, skal jorden forsigtigt løsnes med kultivator eller rive, ukrudt fjernes og der strøs gødning efter behov.

Sommeren igennem må man sørge for rigeligt vand. Afblomstrede dele fjernes straks af hensyn til den efterfølgende blomstring og det pyntelige indtryk.

Først om efteråret skal bedet igen have en omgang, for nu skal stauderne forberedes på vinteren. Skær dem tilbage og foryng dem ved deling hvert 3.-5. år. Det er vigtigt for mange af dem. Om efteråret er det godt at sprede kompost over bedet og arbejde den ned i jorden, for at dække behovet for næring.

tips
Foryngelse giver rig bromstring

Mange pragtstauder mister med tiden deres blomstringskraft. Pudestauderne, som karpaterklokke og Aubrettia, går ud i midten, Chrysanthemum, floks og dagøje bliver til uordentlige buskadser der blomstrer mindre. Del derfor stauderne hvert 2. eller 3. år. Delstykkerne vokser videre, skyder nye skud og blomstrer meget rigere.

hua193

En smuk kombination af hvide og mørkrosa floks er altid et smukt blikfang i staudebedet.

Plant med plan

Listen nederst på siden er naturligvis kun forslag til en plan over et pragtstaudebed. Den kan varieres helt efter egen smag.

Men hold grundplanen for øje, fordi nogle få udvalgte planter i en smuk kombination er bedre end mange blandt hinanden.

For mange farver og blomster giver et uroligt og tilfældigt staudebed, hvor opfattelsen af den enkelte staude går tabt.

De dominerende elementer kan naturligvis også være et træ eller en rose. Remmonterende roser blomstrer hele sommeren, og et træ med smukt løv giver ro til bedet.

Specielt og meget elegant bliver staudebedet især, hvis en enkelt farve (f.eks. hvid) får lov at dominere, kun afbrudt af nogle få udsøgte farvet.

Begynd altid plantningen med de vigtigste stauder. Her er det silkepæonen (der skal stå i mange år på samme plads, hvis den skal udvikle sin fulde skønhed), kæmpevalmuen og stauderiddersporerne. Til sidst planter man de lave blomster, pudestauder og bunddækkere i bedet.

Hvis man fordeler alle stauderne ovenpå jorden, har man mulighed for at se, hvordan de tager sig ud og eventuelt flytte dem inden de plantes. Husk at jorden bør forberedes grundigt inden man planter.

Planteliste
  1. En silkepæon (Paeania lactiflara)
  2. En kaukasisk skabiose (Scabiasa caucasica)
  3. En solhat (Rudbeckia Sullivantii)
  4. En kæmpevalmue (Papaver arientale)
  5. En gemserod (Daranicum caucasicum)
  6. En dagøje (Heliopsis scabra)
  7. En zebragræs (Miscanthus sinensis)
  8. To kæpemargerit (Chrysanthemum maximum)
  9. To asters (Aster novi-belgii)
  10. Tre stauderiddersporer (Delphinium x cultorum)
  11. Tre høstfloks (Phlox paniculata)
  12. Tre karpaterklokker (Campanula carpatica)
  13. Tre nellikerod (Geum oaccineum)
  14. Tre sløjfeblomster (Iberis sempervirens)
  15. Trestudehirse (Panicum virgatum)
  16. Fem blåpuder (Aubrieta-hybrider)

Der er desuden anbragt grupper af farvestrålende løgblomster i staudebedet, for at forlænge sæsonen til også at omfatte foråret. I hver gruppe er det:
  1. Fem vintergækker (Galanthus nivalis)
  2. Fem Kaufmanniana-tulipaner (Tulipa kaufmanniana)
  3. Syv Darwin-tulipaner (Darwin-hybrider)
  4. Syv digter-narcisser (Narcissus poeticus)
  5. Syv trompetnarcisser (Narcissus pseudonarcissus)
  6. Tre madonnaliljer (Lilium candidum)
 

hua195


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004