Farvestrålende efterårsbed
Retur til oversigt hua17  

Den sidste trumf

For sidste gang i år spiller naturen sin farvepragt ud. Ikke kun træernes smukke efterårsfarver, men også blomsterne afstedkommer et sandt festfyrværkeri i haven.

Endnu engang samler naturen alle sine kræfter til sommerens afslutningsfest. De klare og mættede farver har fortsat overtaget, inden haven overgår til jordfarver og de stedsegrønne planters grønne løv.

hua172

Høstanemoner liver op i beplantningen.

Aldrig i baggrunden

Ofte ser man de efterårsblomstrende stauder stå bagved de forårs- eller sommerblomstrende planter. Man glemmer helt at sommerblomsterne for længe siden er afblomstret og nu har forårsaget store bare pletter i efterårsbedet. For at hindre dette kan man allerede fra starten plante lavtvoksende efterårsplanter mellem de andre planter. Så vil bedet ikke se så tomt ud, men give et roligere indtryk med alle de grønne områder. Sommerblomsternes farvestrålende effekt dæmpes ikke, tværtimod de bliver fremhævet.

Plant blomster om foråret

Efterårsblomstrende planter plantes om foråret og løgplanter kan lægges i det sene forår eller i forsommeren. Naturligvis kan man også få et smukt efterårsbed ved at bruge planter med en lang blomstringstid og på denne måde lave en glidende overgang fra sommer til efterår. Salvie og asters blomstrer helt ind i september,ligeledes gør rudbeckia og stokroser.

Remonterende planter

Planter, som remonterer, giver også afveksling i bedet. Af disse skal roserne selvfølgelig nævnes. De giver ofte en ekstra blomstring eller blomstringen er forlænget til helt ind i efteråret. Husk at beskære roserne efter deres første blomstring. Den anden blomstring blive så meget kraftigere.

hua173

Alle efterårets farver er samlet i dette bed, lige fra gyldengult til rødbrunt.

Efterårsblomstrende arter

Til de sene efterårsblomstrende arter hører gyldenris, astilbe, høstanemone og stormhat. Mange græsser viser sig fra deres bedste side om efteråret, hvor de står i blomst. Nogle andre smukke efterårsblomster er drejeblomst, asters og okseøje.

Planlægning

For at placere planterne på det bedst egnede sted, således at skønhedsværdien og planternes skiftende behov tilgodeses, er det nødvendigt at planlægge.

I begyndelsen af året udfærdiger man en plan over, hvor planterne skal placeres. Det er ikke kun planternes navne og beliggenhed man bør tage hensyn til, men også deres plantetidspunkt. Tænk også på at større planter ikke må skygge for de lavtvoksende.

 

tips
Selvom det gør ondt

Det hænder i visse år, at sommerblomsterne endnu ikke er afblomstret før efterårsplanterne så småt starter deres sæson. Nænner man at klippe de resterende sommerblomster af og tage dem ind i huset, så vil det gavne efterårsplanternes blomstring, da de på denne måde vil få mere plads at udvikle sig på.

 

hua174

Asters, stormhat, rudbeckia og dahlie er et "must" i efterårsbedet.

Løgplanter

I det meget tidlige forår er det vintergækken, der indleder løgåret, men der er også løgplanter, der blomstrer om efteråret. Den vel nok mest kendte er nøgen jomfru, men også krokusarter, alpecyclamen blomstrer om efteråret. Ikke at forglemme belladonnaliljer og montbretie, der også giver smukke blomster om efteråret.

Overvældende farvepragt

En af de absolut smukkeste senblomstrende planter er gladiolus. Endnu nogle efterårsblomstrende planter er: høstanemone, gyldenris, gul iris, belladonna og montbretie.

Man kan sagtens finde buske, der vil danne en glimrende baggrund for efterårsblomsterne. Vi kan her nævne Cytisus og praktspiræaen.

Desuden står stokroser og fuchsia i fuld flor. Sankthansurten viser ikke kun sine flotte blomster, men også bladenes smukke efterårsfarver.

 

Vort forslag gælder et bed med målene 1,5 x 3 m. Almindelig havejord og solrigt voksested. I et friskt, grønt tæppe af gulstenurt knejser krysanthemum og asters. Over de rosafarvede tæppepileurter hæver høstanemoner og asters sig. Der findes mange farver at vælge imellem, vort planteforslag er bare et af mange mulige kombinationer. Denne tegning er udelukkende baseret på efterårsblomstrende planter, men selv om sommeren er den smuk pga. mange forskellige bladformer og grønne nuancer.

idérude
Planteliste
 

Tæppepileurt (Polygonum affine "Superbum" ).
Forbrug: 6-12 pr. m2

Sedum (Sedum Floriferum "Weihenstephaner Gold").
Forbrug: 10-12 pr. m2

 

Krysanthemum (Chrysanthemum x hortorum "Ordensstern").

Oktoberaster (Aster dumosus "Kassel").

Sommerasters (Aster amellus "Veilchenkönigin").

Solhat (Rudbeckia sullivantii).

 

Høstanemone (Anemone japonica "Konigin Charlotte").

Drejeblomst (Physostegia virginiana "vivid").

Lyngasters (Aster ericoides "Esther").

Høsttidløs (valgfri Colchicum sort).

Grundtegning
 

hua175

 

Chr Chrysanthemum x hortorum "Ordensstern", gyldenbrun
Ad Aster dumosus "Kassel", karminrød
Aa Aster amellus "Veilchenkönigin", mørkviolet
 

Ru Rudbeckia sullivantii, gul
Ane Anemone japonica "Vivis", vinrød
Ae Aster ericoides "Esther", blegrosa
X Colchicum-hybrid, kraftig rosa


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004