Havedammens planter
|
||||
Flamingorøde åkander, sværdliljer, spændende græsser og masser af interessante sump- og vandplanter kan give havedammen spændende farver og former året rundt. Frøer, haletudser og insekter finder føde i dammen. Langsomt befolkes dammen af et interessant dyreliv. Den rigtige beplantning er forudsætningen for en intakt og naturlig biotop i haven. Tænk nøje på de forskellige faktorer som dybvandsområdet, lavvandsområdet, og det sump- og vådområde som bredden byder på, når der skal vælges egnede planter.
Alle vandplanter er flerårige, og de fleste er rodslående planter, der kræver en bestemt vanddybde for at trives. Nogle af planterne slår ikke rod, men flyder delvist neddykket i vandet. Andre kan trives på landjorden, men kun hvor grundvandet ligger lige under jordoverfladen, så planterødderne kan nå ned i den vandmættede jord.
Nøkkeroserne er havedammens dronninger.
Tilplantning af sump- og vådområder
Planterne til dette område sætter man direkte i jorddækket eller den tilgrænsende jord. Man kan begynde med 5-7 planter pr. m2. Plantes større stauder er 3-4 planter nok.
Om efteråret er græsserne utroligt flotte ved havedammen. I forgrunden en Nøkketunge (Ligularia).
|
Vandplanter
Alle planter til dammens dybere og mindre dybe dele har det bedst i plastkurve, der allerede kan stilles på bunden, når vandet fyldes i og dækkes med forskelligt bundmateriale. På grund af kurvene hindrer man en ukontrollabel vækst, og man holder gennem længere tid den ligevægt mellem planterne, som man oprindeligt havde tænkt sig. Desuden er det på den måde meget nemmere at passe planterne. Højst en tredjedel af vandoverfladen skal dækkes med planter. Ellers får dammen for lidt lys, desuden vil flere planter i tidens løb give alt for meget planteaffald og organisk materiale. Derved går for mange forrådnelsesprocesser i gang, og kvælstofindholdet i vandet forhøjes og forrykker den økologiske balance i dammen. Hjemlige planter og dyr trives ikke længere og forsvinder eller uddør. De fleste vandplanter kræver meget lidt pleje, men mange af dem er så kraftige, at de vil brede sig ukontrollabelt, hvis de ikke vokser i kurve. Planter man alligevel direkte på bunden, må man ind imellem være hård og luge bort med hård hånd, enten ved at grave dem op, eller ved at hugge toppen af så nær bunden som muligt.
Beplantning af yderområdet. Man får det bedste overblik ved at stille planterne ud før de plantes.
|