Den blå have
Retur til oversigt
hua25a hua25b
hua25c hua25d
 

Bølgende blå blomster

I haven virker den blå farve aldrig kold, fordi de blå blomster eller frugter altid er indrammet af et grønt bladværk. Fra forår til sent efterår kan man have blå blomster i haven.

Enhver have opnår med årene noget af sin ejers og passers særpræg og karakter. Selv næsten identiske parceller, som rækkehusehaver, ser absolut ikke ens ud.

Som skabende elementer kan man vælge mellem de planter der passer til stedets klima og jordbundsforhold, og vælge mellem forskellige vækstformer, blomster og blade. Særlig smukke virkninger får man ved at bruge farverne. Alt efter havens størrelse kan man anvende en farveskala i hele haven, eller i et enkelt parti.

Blå virker beroligende

Når man anlægger haven kan man bevidst udnytte farvetonerne. En siddeplads eller terrassebeplantning i lutter blå toner virker beroligende, mens en beplantning i lutter røde farver virker på en helt anden måde. Et andet vigtigt aspekt er nær- og fjernvirkningen af farvenuancerne. De rene klare farver har en god fjernvirkning. Et godt eksempel er de mange sorter af ridderspore, forglemmigej og også en blåregn, der slynger sig op ad en husmur. De smukt tegnede blomster hos de mange irissorter og -arter samt de sarte akelejeblomster ser man derimod først rigtigt ved nærmere betragtning. De egner sig særligt godt til plantning i umiddelbar nærhed af siddepladser og stier, altså pladser hvor man hyppigt kommer.

Planteudvalg

Valget af planter drejer sig naturligvis i første omgang om personlige ønsker. Men de bestående jordbunds- og lysforhold skal også tages med i betragtning. Løv- og nåletræer står i mange år på samme plads. Derfor skal man her vælge bedre arter og sorter, der vil trives under de værende forhold. I god havejord vokser blandet syren, Clematis, Hibiscus syriacus, sommerfuglebusk og blåregn. Ved lysforholdende solrig til halvskygge, skal man ud over selve havens placering også tage hensyn til den skygge huset og eksisterende planter kaster.

Til solrige steder egner sig f.eks. blå ceder, blågran, sommerfuglebusk, blåene, Hibiscus syriacus og Clematis. I halvskygge vokser Rhododendron, Mahonia, Hortensia og blåregn. Mahonia blomstrer ganske vist gult, men i sensommeren understreger de blå frugter den blå have. Når det gælder stauder og etårige sommerblomster kan man eksperimentere mere med farverne.

tips

Hvis den blå have ikke udvikler den fulde skønhed i de første år, kan man altid bruge blå baljeplanter og etårige sommerblomster, som f.eks. blå Petunia, til at pynte op på de nære omgivelser.

Blå stauder

De flerårige sommerblomster passer fint sammen med træer og buske. I enhver blå have bør der naturligvis være blå riddersporer. Specielt planteforædleren Carl Foerster har frembragt nogle meget fine og klare farver, der holder sig smukke i mange år, bla. fordi de er meldugresistente. Sorter som "Berghimmel" og "Gletcherwasser" er særlig fine, hvis man kan få fat i dem.

De forskellige irisarters blomstringstid begynder i februar / marts. Her er udbuddet utroligt stort, og man vil hele tiden opdage stadig kønnere iris. De trives på et solrigt sted med godt dræn. Skabiose blomstrer fra forsommer til den første frost. Lupiner er rigtige sommerblomster, og de beriger tilmed jorden med kvælstof.

Om efteråret blomstrer de værdifulde blå Aster novibelgii. Desværre er nogle asters sarte overfor meldug. Den noget lavere Aster domosus er meget fin til forgrunden af bede. Den blomstrer fra slutningen af juli. Ærenpris og den flerårige blå komblomst virker fine med deres sølvgrå løv.

På en solrig forhøjning eller stensætning danner Aubreita og de lave floks i løbet af året smukke hængende puder. Her er også en fin plads til den intensivt duftende blåkant (Nepeta) og de smukke blå karpaterklokker. Som bunddækker kan man vælge smalbladet timian, kugleblomst og den krybende kæbeløs, der også vokser fint i skygge.

Sommerblomster

En- og toårige sommerblomster pynter altid i bede og baljer. Her finder vi smukke planter som forglemmigej, Ageratum og den vidunderlige duftende heliotrop.

Ipomoea og cobaes dækker hurtigt facader og plankeværk med bladgrønt. Som alle etårige sommerblomster har de en lang blomstring - normalt hele sommeren.

Allerede tidligt på året kan mange løgblomster blomstre blåt og dække den bare brune jord. Blåstjerne og krokus kan blomstre i plænen. I stenbedet kommer de lave Iris, perlehyacinter (Muscari).

Blå sommerblomster som lobelia og blå marathon (Brachycome) hører naturligvis også med.

 

hua252

De store blå klokkeblomster (C. glomerata) og duftende lavendler slår den blå tone an i haven.

 

Spiseligt blåt

Du kan også vælge blåbær (Vaccinium) til din blå have. Plant blåbær som bundplanter under de store Rhododendron. De trives i samme surtreagerende jord. Den amerikanske sort "Weymouth" har ret store bær og klarer sig her. De tyske sorter "Blauweiss Record" og "Hermia" I og II er gode sunde sorter. Især de nye robuste nordamerikanske blåbær, der er forædlet i Nordtyskland, anvendes en del i haverne som prydbuske og nyttebuske på samme tid. De har dobbelt sa store bær som de vildtvoksende. Blomstringen i juni er meget smuk og bagefter kommer de smukke blåduggede bær.

 

hua253

Mahonie får de smukkeste blå bær om efteråret.

 

Husets farve

Hvis dit hus er malet mørkerødt eller bygget af røde teglsten kan lutter blå blomster og grønne og blåliggrønne blade og nåle virke noget tungt. I så fald er det klogt at blande noget hvidt mellem det blå. Store krukker med hvide margeritter lyser op. Selv hvide Petunia og hvide brudeslør, som bunddækkere kan lette indtrykket i det blå bed.

Blåblomstrende træer og buske (udvalg)
Art
Navn
Højde (cm)
Blomstring
Vokser i
Buddleia davidi
sommerfuglebusk
200-300
juli-sept
sol
Clematis alpina
alperanke
300
maj-juni
sol / halvskygge
Hibiscus syriacus
havehibiscus
200
juli-sept
sol
Hydrangea macrophylla
havehortensia
100-300
juli-sept
sol / halvskygge
Lavendula angustifolia
lavendel
60
juli-aug
sol
Mahonia aquifolium
mahonia
100
april-maj
sol / skygge
Rhododendron
rododendron
50-300
april-juni
sol / halvskygge
Paulownia
kejsertræ
20 m
maj
sol
Syringe vulgaris
syren
300-500
maj
sol
Wisteria sinensis
blåregn
10 m
april-maj
sol / halvskygge
Blå nåletræer (udvalg)
Cedrus atlantica "Glauca"
blå ceder
til 40 m
 
sol
Juniperus virginia "Hetzii"
blå ene
3-4 m
 
sol
Picea pungens "Koster"
blågran
til 30 m
 
sol/halvskygge
Blåblomstrende stauder (udvalg)
Art
Navn
Højde (cm)
Blomstring
vokser i
Ajuga reptans
kryb.læbeløs
15
maj-juni
sol / skygge
Aquilegia vulgaris
akeleje
50
maj-juli
sol / skygge
Aster dumosus
asters
40
juli-sept
sol
Aster novi-belgii
høstasters
140
sept-okt
sol
Aubrieta
blåpude
10
april-maj
sol
Campanula carpatica
karpaterklokke
25
juni-sept
sol
Centaurea montana
kornblomst
50
maj-juni
sol / halvskygge
Cymbalaria-arter
torskemund
5
maj-juni
sol
Delphinium x cultorum
ridderspore
180
juni-juli
sol
Echinops-arter
tidselkugle
50-100
juli-sept
sol
Globularia-arter
kugleblomst
5
maj-juli
sol
Hosta ventricosa
funkie
50
august
skygge
Iris-arter
ca. 200 arter
15-150
febr-aug
sol / halvskygge
Lupinus polyphyllus
lupin
80
juli-aug
sol
Nepeta x faassenii
blåkant
25
maj-sept
sol
Phlox subulata
lyngfloks
15
maj-juni
sol
Scabiosa caucasica
skabiose
80
juni-sept
sol
Thymus serpyllum
smalbl. timian
5
maj-juni
sol
Veronica-arter
ærenpris
30-50
juni-aug
sol
Blå sommerblomster
Art
Navn
Højde (cm)
Blomstring
Vokser i
Ageratum houstonianum
blåkvast
20
juni-sept
sol
Cobaea scandens
klokkeranke
200
juli-sept
sol
Heliotropium
heliotrop
100
maj-sept
sol
Ipomoea
tragtsnerle
60
juli-aug
sol
Cleome spinosa
edderkoppeurt
400-500
juni-sept
sol
Myosotis
forglemmigej
20-30
april-juni
sol / skygge

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004