Farveglad forårsbed
Retur til oversigt hua18  

Når naturen vågner

Blomstrende løgplanter i stærke farver er alfa og omega i ethvert forårsbed. Fra marts til juni kappes de forskellige forårsblomster om den smukkeste blomstring.

I næsten enhver have findes der tulipaner og narcisser, men det er sjældent at se et helt bed med kun forårsblomster. Ouverturen åbnes af vintergækker, temaet indledes med krokus og tidlige tulipaner, mens de sene tulipaner og narcisser afslutter finalen. Så snart sneen er væk kommer de første blomster med deres flotte farver. Blomsterne afløser siden hinanden i et hastigt stigende tempo, der når sit højdepunkt i starten af sommeren. Her afløses forårsblomsterne af de etårige planter, sommerblomsterne. Der er mange grunde til at løgplanterne er vellidte. De er havens første skønheder. De er lette at plante og desuden lette at passe. Ud af de uanseelige løg vokser uden stort besvær de smukkeste blomster frem. Disse fordringsløse planter kræver dog en vis portion planlægning og omtanke.

hua182

Gule tulipaner med en underbeplantning af violer.

Nogle regler

  1. Plant altid løgplanter i grupper indenfor samme sort. Der bør være mindst 5 løg i hver gruppe. De mindste blomster skal selvfølgelig være mere end 5 for at komme til sin ret.

  2. Vær mådeholden med plantning og indkøb. Hellere to sorter i farver, der harmonerer, end et broget kludetæppe. Alt for mange farver og nuancer giver et uroligt og splittet indtryk.

  3. Med en jorddækkende beplantning skabes nye harmonier. Farverne og blomsternes form kommer bedre frem på denne måde.

  4. Plant de forskellige arter efter deres egne forudsætninger.

Variationer og farver

I vort forslag til beplantning af et forårsbed tager vi udgangspunkt i et solrigt, sydvendt voksested. Beplantningen omgives af tidligt blomstrende buske. Det er de klassiske løgplanter som tulipan og narcisser, der dominerer. Planterne er valgt for at sikre en kontinuerlig blomstring fra marts-april til slutningen af maj-juni. Den fremherskende farve i beplantningen er gul, en farve der næsten symboliserer foråret og den varme, gyldne sol. De dominerende arter er Forsythia, krokus og narcisser samt de store, sentblomstrende darwintulipaner, de er alle gule. For fuldstændighedens skyld har vi valgt hvide, blå og blåviolette farver. Hvide pinseliljer, Dorothealiljer og tulipaner får de gule blomster til at syne klarere og de blå blomster, som anemoner og perlehyacinter til at virke stærkere blå. De violette stedmoderplanter dæmper de stærke farver.

hua184

Krokus og primula er glade farveakkorder.

Også andre kombinationer

Naturligvis kan man bruge andre farver end de her nævnte. Ved at skifte sorter kan man få en kombination i rødt og gult. Ønsker man det, kan man vælge Kaufmanniana-tulipan, Fosteriana-tulipan, Triumph-tulipan og Darwin-tulipan, alle i dybrød farve. Her kan man naturligvis ikke anvende violette stedmoderplanter eller violer. I stedet bør vælges hvide eller gule blomster. Helhedsindtrykket bliver oftest mere let og luftigt, når man vælger blomster i rosa og hvide nuancer. En kombination af hvide trompetnarcisser ("Beersheba") sammen med de rosafarvede tidligere enkelte tulipaner ("Christmas Marvel") ser godt ud.

Ønsker man stærkere kontraster vælges overvejende hvide blomster kombineret med mørkviolette farver. Beplantning med blomster i samme farvetone, f.eks. i hvidt eller gult giver et raffineret indtryk.

 

tips

Alle omtalte løgplanter plantes om efteråret. Jorden forberedes ved at luge og gøde med nogle håndfulde guano. Løgene lægges ifølge planen. Som beskyttelse mod frost kan man dække bedet med barkflis eller kompost.

 

Oprydning efter blomstring

Et så smukt forårsbed som dette har desværre også nogle ulemper. Efter blomstringen synes beplantningen kold og tom. Der findes kun en mulighed: fjern løgenes overjordiske dele og plant påny. Det er ikke svært at sammensætte et smukt sommerbed med det store udvalg af sommerblomster, der findes i handelen. For at løgene skal kunne samle kraft til næste års blomstring, bør de beholde bladene så længe som muligt. Dette er dog ikke altid muligt, da de afblomstrede planter skal give plads til sommerblomsterne. Af den grund kan man binde bladene op på de end,nu ikke nedvisnede sene tulipaner og narcisser. Her sidder bladene indtil de visner, hvorefter de fjernes.

Man kan også grave tulipanerne op og sætte dem på et sted, hvor de kan gro videre, indtil bladene visner. I så fald anvendes en løgkurv. Løgkurve i plast købes i plantecentre. Om efteråret lægges løgene ved siden af hinanden i kurven og graves ned. Når tulipanerne har blomstret færdig graves kurven op og der omplantes på et andet sted i haven, hvor løgene kan samle kraft til næste år.

 

hua183

Blå perlehyacinter.

 

hua185

Plantefortegnelse
  G: 15 vintergækker, Galanthus elwesii

  C: 40 forårskrokus, Crocus vernus, i hvid eller violet eller Crocus chrysanthus i gult.

  S: 12 skilla, Scilla sibirica.

  L: 7 Dorothealiljer, Leucojum vernum.

  M: 15 perlehyacinter, Muscari armeniacum.

  I: 6 våriris, Iris reticula "Spring time".

  FI: 3 kejserkroner, Fritmaria imperialis "Lutea Maxima".

  P: 7 primula, Primula acaulis "Coerulea" eller andre blå primulaer.

  A:   6 anemoner, Anemone blanda "Atrocoerulea".

  SN: 12 stjernenarcisser, "Ice Follies" eller en anden hvid sort.

  N: 12 påskeliljer, "Golden Harvest" eller anden gul sort.

  NP: 12 pinseliljer, Narcissus poeticus "Actaea".

  TK: 7   Kaufmanniana-tulipaner, Tulipa kaufmanniana "stresa" .

  TF: 9 Fosteriana-tulipaner, Tulipa fosteriana "Purissima" .

  TE: 9 enkelte tidlige tulipaner "Bellona" eller anden gul.

  TT: 9 Triumph-tulipaner, "First Lady" eller anden violet sort.

  TD: 12 Darwin-tulipaner, "sunkist" eller anden gul sort.

hua186

  50-60 stedmoderplanter eller violer i violet.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004