- Have-tips Havens pleje, praktiske råd om Blandingskultur / hævet bed
Blandingskultur / hævet bed
|
||||
Et hævet bed er opbygget af forskellige lag og fungerer i princippet som en forfinet kompostbunke (læs siden om det hævede bed). I løbet af årene forandrer næringsindhold og varmeudvikling sig. Det har naturligvis indvirkning på dyrkningen.
Blandingskultur i det hævede bed skal helst udnytte de givne forhold optimalt. Ved blandingskultur i det almindelige bed er det derimod kulturernes gensidige indflydelse og de forhindringer en ensidige udnyttelse af jorden har, man ser på.
Først planter man de varmekrævende planter og senere de næringskrævende planter i det hævede bed.
Det første år efter overvintring
Når et hævet bed har overvintret under et tykt dæklag, kan dyrkningen starte i februar. Selv om der stadig ligger sne, er det hævede bed på grund af forrådningsvarmen så lunt, at grøntsager kan dyrkes under et lag folie uden problemer. Alle planter skal være forkultiverede, for de allerede færdige småplanter kan plantes tættest og kulturtiden kan afkortes. Derved bliver høsten størrere. Næringsindholdet i det øverste lag er i det første år ikke så højt, som i de følgende år, men varmeudviklingen er betragtelig. Derfor kan man det første år dyrke grøntsager med et middelstort næringsbehov, men med et stort varmebehov.
|
Andet og tredje år
Nu kommer næringsudviklingen rigtig i gang, først og fremmest kvælstof står til rådighed i store mængder. Med næringskrævende grøntsager som selleri, tomater og kål bliver næringsstofferne udnyttet rigtigt.
Overskrift
Det fjerde år Hovedudviklingen af næringsstoffer er ovre, men nu er udvalget størst. Alle grøntsager, der ikke har alt for store næringsbehov, kan nu plantes. Mælkebøtte dyrkes ofte som grøntsag eller salat i Tyskland. Det kan vi også gøre, men det er ikke helt så almindeligt.
Femte og sjette år
I de sidste år er varmeproduktionen i et hævet bed kun ringe og næringsstofferne er kun til stede i begrænsede mængder. Hvis man dyrker svagttærende og kvælstofsamlende grøntsager, udnyttes de sidste reserver fuldt ud.
|
Last updated 23.2.2004
|
|