Sygdomme / kernefrugt
|
|||
Mange af disse syg domme har næsten ens symptomer, desuden er sygdomsfremkalderne meget små, og det er næsten umuligt at bestemme den eksakte sygdomsårsag. Virus, bakterier og mykoplasmer hører til denne gruppe af sygdomsfremkaldere. Til trods for at de er så små, at man knapt kan skelne dem fra hinanden i mikroskop, kan de udrette meget alvorlige skader.
Hos vanrøgtede træer er risikoen for en infektion særlig stor.
Vælg en egnet grundstamme, samt virusfrit podemateriale.
Virussygdomme
En viruspartikel er mindre end en tusindedel milimeter. De er opbygget af æggehvidemolekyler og man er stadig usikker på, om de skal betragtes som levende organismer. Virus har intet stofskifte, og de kan kun formere sig i levende celler, hvor de samtidig forårsager sygdomme. Nogle af de mest almindelige tegn på virussygdomme er visnende skud, farveforandringer på bladene, misdannelser på grene og frugter samt, at dele af kronen eller hele træet dør. Da virus udnytter værtsplantens stofskifte som den gør, er det umuligt at bekæmpe den. En bekæmpelse ville i et sådant tilfælde føre til, at den angrebne plante dør. Derfor findes der kun to måder at forhindre forekomsten og spredningen af virussygdomme: gennem forebyggende foranstaltninger og ved at man destruerer det angrebne træ. Det er vigtigt, at man kun planter sunde planter og hvis man selv poder, anvender materiale der er garanteret frit for sygdomme. Man kan stole på det materiale, der sælges fra planteskoler og gartnere, materialet testes regelmæssigt af ansvarlige myndigheder. Der findes også bestemmelser for hvordan rodsystem, krone, grene mm. skal se ud. Kvalitetskravene til det plantemateriale der sælges i Danmark er store. Men naturligvis kan det hænde, at nyplantede frugttræer angribes af sygdomme og insekter.
|
Mykoplasmer og bakterier
Først i begyndelsen af 70' erne opdagede man en helt ny gruppe af plantesygdomme, mykoplasmalignende organismer. Virkningerne havde man naturligvis lagt mærke til tidligere, men det var først nu, at man fandt ud af årsagen. Mykoplasmalignende organismer er en gruppe bakterielignende organismer med en meget simpel opbygning der i lighed med f.eks. virus, er afhængig af værtsplantens stofskifte. Symptomer på angreb af mykoplasma kan starte med at bladene gulner og blomsterne bliver grønne. Senere opstår misdannelser, ofte i form af "heksekoste". Angreb af mykoplasmaorganismer er mindst lige så svære at bekæmpe som virussygdomme. Det bedste råd man kan give er, at træet destrueres. Først derefter kan der plantes nye. Bakterien er en enkel organisme, men til trods for sin ringe størrelse, ca. en tusindedel milimeter, er den betydeligt større end virus og mykoplasma. Selve ordet "bakterie" kommer fra det græske og betyder lille stav. Bakterier findes i naturen i et næsten ufatteligt stort antal. Formeringen sker ved simpel celledeling. Og i stærk varme eller i kolde perioder danner bakterien såkaldte hvilesporer, der kan overleve i kortere eller længere perioder. De fleste bakterier er nyttige. Uden dem kunne vi overhovedet ikke dyrke jorden. Jordbakterierne er en del af naturens stofskifte, de nedbryder døde planter og dyr til mindre fragtmenter. Desværre findes der også sygdomsfremkaldende bakterier. En frygtet sygdom, der forårsages af bakterier er ildsot. Den angriber pære, æble, kvæde, mispel og hvidtjørn.
Stensyge rammer kvæde og pære.
|
Opdateret d. 5.5.2001
|
FastCounter by bCentral |