Skadedyr / bærbuske
plb21  

Ubudne gæster

Larver af sommerfugle, biller, galmider, bladlus eller andre skadedyr er lige så begejstrede for velsmagende bær som vi selv er. Med biologisk plantebeskyttelse kan man holde skadedyrene borte.

En af havens gode sider er at der om sommeren altid findes noget spiseligt. End ikke de mest eksotiske frugter kan hamle op med hjemmedyrkede bær, da de fleste taber deres aroma under den lange transport. Frugter fra egen have er giftfrie og smager allerbedst som nyplukkede. I særdeleshed gælder dette for bærfrugter som jordbær, stikkelsbær, ribs, brombær og hindbær.

plb212

Hindbær angribes af snudebiller.

Den forstyrrede biologiske ligevægt

Når den biologiske ligevægt mellem nytte- og skadedyr i vor haver bringes i ubalance, angribes planterne oftest af skadedyr. I visse tilfælde kan dette forebygges ved valg af egnede voksesteder og robuste sorter. Kun undtagelsesvis bør man ty til kemiske bekæmpelsesmidler, da man jo gerne vil spise sine frugter så rene som muligt. Biologisk plantebeskyttelse kan anbefales. Dette er ikke altid ensbetydende med mere arbejde, og det lønner sig på lang sigt.

Skræm ikke fuglene bort

Lige så gerne som vi iagtager småfuglene opfostrer deres unger eller lytter til sommerens syngende solsorte, lige så lidt vil vi dele vore bærfrugter med dem. For øvrigt æder fuglene en uhørt stor mængde af skadedyr om sommeren og er uundværlige hjælpere i haven. Af erfaring ved vi at traditionelle fugleskræmsler næppe bærer navnet med rette. I stedet bør man dække buskene med et fintmasket net, som småfuglene ikke risikerer at sidde fast i. Sådanne net findes i handlen.

Jordbær- og stængelnematoder

Når jordbærblomsterne forbliver grønne, stængler og bladstilke svulmer op, bladene bliver blomkålsagtige og grålige og frugterne misdannes, er man i starten rådvild. Ved første øjekast kan man nemlig ikke se nogen skadedyr som kan forårsage symptomerne. Nematoderne er så små at de kun kan ses i mikroskop. De lever hovedsaglig i jorden, hvor de har en vigtig rolle i humusdannelsen. Nogle få arter er skadelige for planterne.

Solbær blive hovedsageligt angrebet af solbærknopgalmider.

Kemiske bekæmpelsesmidler savnes

Man har endnu ikke kunnet fremstille nogle kemiske midler til bekæmpelse af jordbær- og stængelnematoder. Bekæmpelse ved hjælp af kemiske midler er altså umuligt. Angrebne planter skal øjeblikkelig graves op og brændes. De må aldrig lægges på kompostbunken. Til rensning af jorden kan man i en sæson anvende tagetes (Tagetes patula). De kemiske stoffer der afsondres fra rødderne udgør en dødelig gift for nematoderne.

Rødt spind

Frugttræsspindemider der også kaldes "rødt spind" efter vinteræggenes farve - selve spindemiden der er grøngul, angriber en lang række forskellige værtsplanter.

I lange tørre perioder er det ikke kun ærter, kartofler og æbler det bliver et problem for, men også bærbuske. Bladene hænger slapt ned og får hvide pletter, og på undersiden sidder uhyrerne. Netop i tørre perioder skades planterne af de sugende mider, ved at fordampningen forøges og bliver uregelmæssig. I næste fase gulner bladene og falder af.

 

tips

Fælder til tusindben

Tusindben er nyttige insekter, der dog i fugtigt vejr formerer sig hurtigt og æder sig ind på jordbærbeplantninger. På angrebne bær kan man se spor efter dem (dog efterlader de ingen slimspor, som snegle). Ca. tre uger før høsten kan man lægge savsmuld ind under frugterne, eller lokkemad i form af kartoffelskiver.

Bekæmpelse

Da det ikke er nemt at bekæmpe rødt spind, er det bedre at foretage forebyggende foranstaltninger Buskene kan sprøjtes regelmæssigt med hvidløgsvand, gerne med et tilskud af regnfang eller med mineralolie-emulsion.

I solskin hjælper det også at sprøjte med vand regelmæssigt, da insekterne er følsomme overfor vand.

Ved kraftige angreb skal der sprøjtes med et pyrethrummiddel.

 

plb214

Hindbærglassværmeren forårsager store skader: Skuddene visner

Hindbærglassværmere

Når hindbærbuskenes årsskud visner og blade og frugter tørrer ud er det oftest hindbærglassværmerens larver der er årsagen. Hvis man gennemskærer skuddene på langs finder man gange i marven, der forårsages af en gulhvid larve. Inden sværmerne klækkes i juli, bør de angrebne skud skæres langt ned.

plb215

Angreb af ribsbladlus.

trin for trin

1
Hindbærsnudebiller.

Forekomst: Hindbær, brombær.
Symptomer: Snudebiller ernærer sig af knopper og blomster. I moden frugt forekommer "orm i hindbær" , der forårsager misdannede og uspiselige frugter.
Behandling: Ryst billerne ned i en beholder. Sprøjt med pyrethrum lige før blomstringen.

2
Solbærknopgalmider.

Forekomst: Solbær, mere sjælden på stikkelsbær, røde og hvide ribs.
Symptomer: Angrebne knopper svulmer op, springer ikke ud og udtørrer efterhånden. Miden spreder en virussygdom.
Behandling: Skær de angrebne knopper af og brænd dem. Ved kraftige angreb skærer man hele skuddet af.

3
Jordbærbladhveps.

Forekomst: Jordbær, hindbær, brombær.
Symptomer: Lægger æg i knopperne. Stænglerne knækker.
Behandling: Fjern angrebne knopper. Sprøjt med regnfangvand efter høsten. Dæk jorden med bregner om foråret.

4
Stikkelsbærbladhveps, stor og lille.

Forekomst: Stikkelsbær, sjældnere på røde og hvide ribs.
Symptomer: De grønne og gule, sortprikkede (stor stikkelsbærbladhveps) resp. grønne (lille stikkelsbærbladhveps) larver ernærer sig af blade fra buskens indre.
Behandling: Fjern larverne, sprøjt med pyrethrum.

5
Brombærgalmider.

Forekomst: Brombær.
Symptomer: Frugterne bliver delvis røde samt hårde og sure.
Behandling: Kraftig tilbageskæring efter høsten. Fjern frugtstandene, for at forhinde miderne i er flytte over i knopperne. Hold jorden fugtig, dæk med halm.

6
Ribsbladlus.

Forekomst: Ribs.
Symptomer: Gule, senere rødlige pukler på bladene.
Behandling: Hverken busken eller udbyttet tager nogen direkte skade af et angreb. Bladlusene flytter om sommeren til stauder og sprøjtning er unødvendig. En vis virkning kan opnås ved at sprøjte med koldt vand.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 5.5.2001
 



FastCounter by bCentral