gødningsvand
Gødningsvand plb05  

Plantegødning beskytter haven

Gødningsvand, som man får fra planter, f.eks. nældevand, er noget af et universalmiddel.
Det er gode og virksomme midler til bekæmpelse af plantesygdomme og skadedyr .

Mange af de planter, der både i haven og ude på marken betragtes som ukrudt, f.eks. brændenælder og padderokke, er egentlig værdifulde nytteplanter.

I form af gødningsvand kan de give næring og være til hjælp i kampen mod skadedyr og sygdomme hos vores haveplanter.

vÆrd at vide

Stikkelsbær angribes let af meldug. Ved at sprøjte padderokkeextrakt på planten kan svampeangreb forebygges. Svampeangreb på jordbær kan bekæmpes ved at vande med nældevand, blandet med extrakt af gul løg.

 

plb052

Kulsukker kan høstes op til fire gange på en sæson.

Let at fremstille

Gødningsvand fremstillet af nælder, agerpadderokke og kulsukker har vist sig at være yderst virksomt.

Vandet er nemt og billigt at lave. Af den grund bør man absolut prøve disse midler. Alt hvad man skal bruge er træ- eller plasttønder {keramiske krukker kan også bruges), og så skal man selvfølgelig have de aktuelle planter.

Fyld først tønden halvt op med planterne. Herefter hældes vand på til tønden er fuld, læg net eller lignende over. På den måde holdes planterne under vandoverfladen. Lufttilførselen må ikke forhindres. Rør rundt i det nu og da, mindst en gang om dagen. Så blandes luftens ilt med væsken. Ilten er nødvendig for at bakterierne skal kunne nedbryde planterne. Efter nogle dage bobler det, vandet bliver mørkt, gærer og begynder at lugte grimt. Gæringen er i fuld gang. Når vandet efter en til to uger holder op med at boble, så er det tid til at si blandingen.

Kulsukker - næsten en trolddomsplante

Kulsukker er en plante, der kan bruges på mange forskellige måder. Den kan bruges til medicin til mennesker, men også som foderplante og som plantebeskyttelse. Både læge-kulsukker, Symphytum officinale og ru-kulsukker, Symphytum asperum, er gode ingredienser i gødningsvand og virkningen er lig nældevandet. Man kan også blande begge planter, da de komplimenterer hinanden.

Det er meget let at dyrke kulsukker i haven. Det gøres ved at sætte rodstiklinger om foråret. Man kan også så frø. Kulsukker stiller ingen krav til voksestedet, men det er vigtigt, at den får tilstrækkeligt vand. Hvis det ikke er lykkedes at samle frisk plantemateriale, kan man tørre planterne, mens de er tilgængelige og herefter lave extrakt på tørrede planter. Tag 100-200 g tørrede planter til 10 liter vand. Det ideelle er dog at bruge friske planter. De indeholder en fuldstændig kombination af de virksomme stoffer.

Det skal gære og lugte

Hvor længe gæringen foregår er naturligvis afhængig af temperaturen. Jo varmere, jo hurtigere går det.

For på nogen måde at mildne den påtrængende lugt, kan man i begyndelsen tilsætte nogle håndfulde stenmel eller nogle dråber valeriaextrakt.

Nogle gange hjælper det også at tilsætte timian og rosmarin, der desuden gør gødningsvandet mere virksomt.
Planteextrakt trin for trin

tips

Bundt planterne

Læg nælderne i en pose eller en sæk af gennemtrængeligt stof. Når væsken har gæret færdig, er det bare at tage posen op og man slipper for den omstændige sining. Uanset hvilken metode man bruger, må der ikke komme stop i vandkandens tud eller i sprøjtens mundstykke.

 

plb053

Kulsukker formeres ved rodstiklinger eller frø.

Gødningsvand indeholder megen næring

Efter endt gæring kan gødningsvandet ikke bare bruges som det er. Det er et koncentrat og indeholder meget kvælstof og kalium. For at de behandlede planter ikke skal svides, skal væsken fortyndes i forholdet 1:5 til :10. Drejer det sig om meget sarte planter, skal forholdet være 1:20. Alt efter behov spredes vandet med en vandkande eller med en sprøjte.

Nældevand

En ideel plante at bruge til beskyttelse mod skadedyr og som næring er brændenælden. Det er lige godt at bruge både stængler og blade fra den almindelige brændenælde, Urtica dioica, som fra brændenælden, Urtica urens.

Den bedste virkning får man, når man høster nælderne før blomstring. Nældevand virker styrkende på planter og jord og modvirker hurtigudviklende svampeangreb. Bladlus kan bekæmpes enten forebyggende eller akut med koldtvandsextrakt af nælder. Dette fremstilles på samme måde, som det almindelige gødningsvand, med undtagelse af gæringen. Blandingen skal stå og trække i en til to dage og herefter kan man sprøjte med denne "heksebryg".

Ager-padderok

Ager-padderokken, Equisetum arvense, egner sig også godt til fremstilling af gødningsvand.

En blanding af nælde og padderok er et universal-middel, både virksomt mod svampesygdomme og som næringsmiddel. Til agerpadderokkeextrakt lægges ca. 1 kg friske eller 100-200 g tørrede planter i blød, i 10 liter vand. Extraktet indeholder meget kiselsyre og er virksomt mod svampe- og insektangreb.

TRIN FOR TRIN
 

plb054
1
Saml nælder, kulsukker eller padderokke - alt efter behov.

 

plb055
2
Klip eller skær planterne i ca. 5 cm lange stykker, specielt hvis stænglerne er hårde.

 

plb056
3
Man behøver ikke at si væsken, hvis man lægger planterne i et stykke stof. Lad dem ligge i en løs bunke. Tryk dem ikke sammen.

 

plb057
4
Lav en bylt og bind omhyggeligt sammen, så de små stykker ikke kan glide ud, Med større mængder, laver man flere bylter.

 

plb058
5
Fyld en tønde halvt op med bylterne.

 

plb059
6
Hæld vand på. Læg tyngde på planterne, så de holdes under overfladen. Sørg for at lufttilførselen ikke forhindres. Lad det hele gære. En gang om dagen bør man røre rundt for at fremskynde gæringen.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 17.5.2001
 



FastCounter by bCentral