Løgplanter på altanen
Retur til oversigt billede  

Masser af blomster på et lille areal

Hvad ville foråret være uden alle de løgplanter, der forvandler altanen til et blomstrende paradis? Næsten alle forårsblomstrende løgplanter kan dyrkes l altankasser.

Efter vinteren er glæden over de første krokus og vintergækker særlig stor. Hvorfor ikke sætte forårsblomsterne på altanen? Her kan man nyde dem på nærmeste hold.

For at blomsterpragten ikke skal være overstået alt for hurtigt, kan de kombineres med andre blomsterløg, så blomstringen varerhelt ind i maj måned.

billede

Et broget arrangement der liver op på altanen.

Meget pasning

Egnede arter Næsten alle forårsblomstrende løgplanter kan dyrkes på altanen. Det er kun de allerhøjeste arter, som ikke er egnede til altankasserne, da disse er meget udsatte for regn og blæst. Med et gennemtænkt udvalg er det muligt at få en uafbrudt blomstring fra begyndelsen af marts til slutningen af maj, også hvis man kun benytter sig af nogle få arter.

Desuden kan vi anbefale en undervegetation af primula og vinterhårdføre toårige planter (stedmoderplanter, bellis, forglemmigej). Løgplanterne har en relativ kort blomstringstid, men det opvejes af de toårige som igennem hele foråret utrætteligt danner nye blomster.


Plant om efteråret

Naturligvis kan man også købe og plante løg som er drevet frem til foråret. Denne måde er langt den nemmeste, men hvis altanen er stor kan det også blive dyrt. Mere arbejdskrævende, men betydeligt billigere, er at tænke på det kommende forår allerede i september og oktober og her plante løg i altankasserne.

På dette tidspunkt har man endnu ikke fået fjernet sommerblomsterne fra altankasserne. Derfor bør man anskaffe sig ekstra altankasser, ikke mindst for, at løgene efter afsluttet blomstring, bør få lov til at nedvisne i kasserne, hvis man ønsker at dyrke dem videre i haven.

Blomsterløg trives bedst i let og porøs jord. Vigtigt for løgenes trivsel er et drænlag af grus eller potteskår i bunden af kasserne.


billede

Erantis spreder forårsstemning på altanen

Plant i grupper

Før plantningen (og måske til og med før indkøbet) er det bedst at lave en grov skitse over planternes placering, hvor primula og de toårige forårsblomster medtages.

Som en tommelfingerregel skal løg plantes i en dybde svarende til 2 gange løgets diameter, men i altankassen kan løgene også sættes i en noget større dybde. Desuden kan planterne sættes tættere, end hvad der er muligt på friland.

For effektens skyld planter man altid 3-5 løg af samme sort sammen. Begynd med tulipaner, narcisser og hyacinter som skal danne baggrunden. Disse arter plantes relativt dybt. Senere fylder man så meget jord på, at plantedybden bliver lavere for de små løg. Glem ikke at vande efter plantningen.

Frostfri overvintring

I altankasser og krukker dækkes løgene kun af få cm jord. Derfor skal de beskyttes mod vinterkulden. Man kan f. eks. placere kasserne i et hjørne af altanen op imod husmuren og ved streng frost dække dem med et tykt lag halm, tørv, løveller sækkelærred.

Altankasserne med løgene kan også overvintres i et uopvarmet, men frostfrit rum, f. eks. i garagen. Husk at jorden ikke må tørre ud og at tage kasserne ud fra vinterkvarteret, så snart de første skudspidser viser sig.

tips

Kun kvalitetsløg

På altanen bør man kun anvende store, sunde løg af bedste kvalitet. Ude i haven kan man tolerere et vist svind, men samme svind mærkes betydeligt mere på en altan. Køb nye løg hvert år.

billede

Hyacinter er glimrende altanplanter. Her ser vi sorten #Bismarck".

Sommerblomster

Det er ikke tit man ser løgplanter på sommeraltaner. Årsagen er formodentlig, at der findes så mange typiske altanplanter og populære sommerblomster som blomstrer uafbrudt i flere måneder, mens løg og knolde sædvanligvis har en betydelig kortere blomstringstid. Til trods for dette kan det være interessant at prøve nogle af arterne, som er nævnt i skemaet.

Sommerblomstrende løg og knolde plantes fra marts til og med april. Det bedste er at reservere en speciel kasse til dem og forsyne dem med en undervegetation af lave, enårige sommerblomster (krogsnål, lobelia, kinesernellike). Om efteråret bør de fleste planter tages op af jorden for at overvintre på et køligt og frostfrit sted.

FORÅRSBLOMSTRENDE LØGPLANTER
Art
Højde(cm)
Blomstring/farve
Bemærkninger
Vintergæk
10 - 15
febr-marts; hvid
Erantis
5 - 10
febr-marts; gul
Dværgiris
15 - 20
febr-marts; purpur,blå,violet
Krokus
10 - 15
marts; hvid,gul,blå,orange,violet
vildformer, storblomstret
Hvidblomme
15 - 20
marts-april; hvid
Snepryd
20 - 25
marts-april; blå og hvid
Skilla
15 - 20
marts-april; hvid, blå
Perlehyacint
15 - 20
marts-april; blå
også i halvskygge
Hyacinter
25 - 35
marts-april; hvid, rosa, rød, blå
Narcisser
30 - 40
marts-april; hvid, gul, orange
mange sorter
Tulipan
20 - 50
marts-maj; hvid, gul, orange, rosa, rød
mange sorter
SOMMERBLOMSTRENDE LØG- OG KNOLDPLANTER
Fransk anemone
15 - 20
maj-juni; hvid, rosa, rød, blå
også i halvskygge
Jacobslilje
30 - 40
maj-juni; rød
Knoldbegonie
15 - 30
maj-sept; hvid, gul, laksefarvet, orange, rød
egnet til halvskygge
Lav dahlie
25 - 40
juli-sept; hvid, gul, orange, rosa, rød
blomstrer ufortrødent
Tigerblomst
30 - 40
juli - sept; hvid, gul, rosa, rød,
tigermønstret midte
Acidanthera
45 - 50
aug - sept; hvid og purpurrød
dufter
Nerine
20 - 40
sept - okt; hvid, rosa, rød


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?