Grøntsager på altanen
Retur til oversigt havt22  

Velsmagende altanplanter

Ved at dyrke grøntsager på altanen kan man forene det nyttige med det fornøjelige Med en smule omtanke og snilde kan man frembringe forbløffende store udbytter, selv på den mindste altan.

Det er nemt at få visse planter til at bære rigeligt med frugt på altanen. En vigtig forudsætning er, at man tager hensyn til planternes krav og plads.

Meget pasning

Almindeligvis kræver altan dyrkede grøntsager mere pasning end frilandsdyrkede, og pasningen starter med voksestedet. Det bedst mulige voksested er en solfyldt altan, om muligt mod syd. Ved alt for stærk sol bør planterne skygges. Altanen bør også ligge i læ eller have en eller anden form for vindbeskyttelse, da vind og blæst påvirker tilvæksten negativt.

Ligger altanen ved en stor trafikåre, bør man afstå fra at dyrke grøntsager. De fleste arter tåler ikke udstødningsgasserne. Men betydeligt vigtigere end en dårlig høst er det faktum, at grøntsager fyldt med udstødningsgasser er usunde for helbredet og de bør ikke spises.


Vandning

Vandet kræver bogstaveligt talt sit eget kapitel, da planterne skal vandes mindst to gange dagligt. Af og til endnu hyppigere, hvis regnen ikke kan nå planterne.

Ved langvarig regn skal der være mulighed for at beskytte visse planter, som paprika og tomat. I den sammenhæng kan ferier være et problem. Hvis man ikke har nogen til at se efter planterne, er det bedst at afstå fra alle eksperimenter med altangrøntsager for ikke at blive udsat for ærgrelser.

I altanmiljøet savnes flere af skadedyrenes naturlige fjender, og derfor er det særligt vigtigt med en nøje kontrol af skadedyr.


Dyrkningsbeholder

Stort set er alle beholdere egnede, som tillader vandet at løbe væk. Det er aldeles udmærket at benytte sig af almindelige altankasser, hvis disse er tilstrækkelig høje. Gamle plastdunke som er gennemsavet i en velegnet højde, kan fyldes med jord, og anvendes som plantebeholder. Til tomater kan bruges gamle rengjorte farvespande og andre høje beholdere.

I handelen kan man også købe plantesække, i hvilke man skærer et eller flere huller og sætter planterne direkte ned i. Husk at beholderen skal have et reelt drænhul i bunden. Husk at forskellige planter kræver forskellige plantedybder.

billede

Man kan også dyrke tomater i spande på altanen eller terrassen.

Tomater egner sig godt

Selvom der skal pusles om tomater så godt som dagligt, så er de ideelle til dyrkning på altanen.

Planterne, som man enten har fremdrevet selv fra frø, eller købt færdige, udplantes efter de sene frostnætter, tidligst i maj. De trives bedst i relativt næringsrig jord. Man kan købe speciel jord til grøntsager.

Tomater skal have vand hver dag, og da de vokser meget hurtigt er det nødvendigt at binde dem op til en støtte. De behøver også lidt hjælp til bestøvningen, det er dog nok, at man ryster planterne let en gang imellem, gerne midt på dagen.

Radiser

Når det gælder radiser kan det næsten ikke mislykkes. Derfor er de velegnede for nybegyndere. Fra såningen og til høsten går der ikke længere tid end seks uger, og derfor bør man så flere gange, hvis man ønsker at høste hele sommeren.

Radiserne trives på solrige voksesteder, men ikke med tørke og længere varende varmeperioder. Så skyder de i højden, sprækker og mister smagen.

Salat

Dyrkningen af hovedsalat er nem og sjov, da salaten vokser hurtigt. I marts kan man så i kasser eller potter. For at dække behovet for salat hele sommeren (høst frem til oktober) gentages såningen med tre til fire dages mellemrum. Forårssåning kræver et solrigt voksested, men ellers kan salaten også vokse på skyggede steder.

Bønner

Hvis man dyrker bønner får man to effekter foruden smukkeblomster og velsmagende frugter giver havebønner også beskyttelse mod indsyn.

Havebønner bliver mere end en meter høje og trives udmærket som ampelplanter. I midten af maj sås bønnerne direkte i plantebeholderen. Glem ikke den hjælpende espalier og vandningen.

tips

Næring fra kompost

De fleste grøntsagssorter trives bedst i en næringsrig jord. Derfor er det bedst at forbedre jorden med kompost.

Agurk

Agurk er også en af de grøntsager som egner sig til dyrkning i beholder. Til altandyrkning egner de mindste sorter sig bedst. Agurkerne er taknemmelige for lidt hjælp til klatringen, selvom det ikke altid er nødvendigt.

De indeholder og kræver meget vand, og derfor skal de vandes regelmæssigt uden at jorden bliver vandlidende. Vand ikke med vand direkte fra hanen, men lad det stå natten over.

Squash
Hvis sommeren er tilstrækkelig varm kan to planter dække familiens behov. Planterne har smukke og dekorative blomster, og hele tiden nye modne frugter. Foruden de almindelige grønne sorter findes der også planter med gule frugter.

De behøver ingen støtte, men da både planter og frugter bliver store kræver de til gængæld et stort jordareal. Det er vigtigt, at jorden holdes jævnt fugtig. Når frugterne er dannet, bør man nippe blomsterresterne af. Ellers sker det tit, at planterne angribes af råd.

Paprika
Små blomster og store frugter gør paprikaen til en dejlig altanplante. Foruden den søde paprika med den milde smag egner de krydrede sorter - (chilipeber) med lange, smalle frugter - sig til altandyrkning.

Paprika skal passes næsten på samme måde som tomat. De kræver også et varmt voksested med meget sol og læ.

Paprikaen har sine særheder, den vokser sjældent godt, hvis den står for tæt sammen med andre potteplanter. Dyrk hellere nogle færre sorter på altanen, så de enkelte planter får tilstrækkelig med plads.

Idé Rude

Grøntsager på altanen
 

1. Pralbønnen har smukke blomster, som også giver velsmagende bælge, der dog ikke må spises.

 

2. Pluksalat vokser meget hurtigt og det værdsættes af dyrkeren.

 

3. Squash optager megen plads, og jorden skal holdes fugtig hele tiden.

 

4. Der findes agurkesorter, der er særlig egnede til altanen.

Tomat
  • Lave busktomater (sorterne "Pixie Fl" og "Solguld").
  • Cocktail- eller kirsebærtomater ("Red Sherry" og "Tiny Tim").
Paprika
  • Sødpaprika (sorterna "Redskin Fl" og "California Wonder"),
  • Chilipeber.

Bønner
  • Pralbønner byder på både blomsterpragt og beskyttelse mod indsyn.
  • Havebønner med grønne, gule eller blå bælge.

Salat
  • Pluksalat ("Bowl", "Lollo Rosso", "Prizehead" og "Amerikansk Plock").
  • Hovedsalat ("Market Favorite", "Benita" og "Salina").


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?