Frugt på altanen
Retur til oversigt billede  

Frisk frugt uden have

Det er en oplevelse at kunne plukke frisk frugt på altanen Med det rigtige sortsvalg kan man dyrke mange dejlige frugtarter på selv en mindre altan På en større altan er der uanede muligheder.

Det er stadig ikke så almindeligt at dyrke frugt på altanen. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at det ikke er så let.

Men der findes specielt fremelskede dværgfrugttræer og bærbuske, som er tiltænkt at blive dyrket i baljer. Sortimentet er relativt stort. Vigtigst er det at vælge sorter, som passer til pladsforholdene og placering.

Det aller letteste at dyrke på altanen er jordbær. Der findes specielle sorter netop til altanbrug, og de kan anvendes som ampelplanter eller dyrkes i jordbærtårne. Mange sorter, såkaldte klatrejordbær, klatrer på espalier.

Planterne skal have meget vand og af og til gødning. Jordbær trives bedst på halvskyggede øst- og vestaltaner og bryder sig ikke om direkte, bagende sol.

vÆrd at vide

Også kirsebær kan dyrkes på altanen. Frem for alt trives surkirsebær godt i baljer. Her gælder det samme som for æbler og pærer: køb træer som er podet på et svagtvoksende underlag.


billede

Kiwi gør altanen grøn og leverer samtidig dejlige frugter.

Stikkelsbær, ribs og solbær

Hos stikkelsbær, ribs og solbær er det kun "træerne" , de opstammede buske, der kommer på tale, fordi buskene optager for meget plads. De små træer har brug for en stor potte eller en beholder, der er mindst 40 x 40 cm. Ribs og solbær foretrækker meget sol og en læplads.

Solbær bærer normalt bedre end ribs. Om vinteren skal planterne, trods deres hårdførhed, pakkes noget ind. Støt træet med en pæl.

Stikkelsbær stiller ikke større krav, heller ikke på altanen. De skal stå lyst, men ikke for solrigt, da der ellers er fare for at frugterne klapper sammen. De plantes forår eller efterår og skal bindes til en støttepæl. Pas på angreb af meldug og forebyg ved f. eks. at sprøjte med padderokkebryg.


I skåle og krukker

Brombær bærer ikke kun velsmagende frugter, de kan også danne beskyttelse mod indsyn. Planterne har brug for et gitter eller espalier at klatre ad, for rankerne kan blive over to meter. Til altanen skal man ikke købe mere end en enkelt plante, og man skal altid vælge de tornløse sorter.

Brombærrene trives bedst på en sydaltan, men danner også frugter på vestaltaner. De kan blive på altanen om vinteren, men beholderne skal indpakkes frostsikkert, så rødderne ikke fryser til.

Når der ikke kommer frugt

 • Planterne er ikke blevet befrugtede. Hvis der kun kommer få bier på altanen, eller hvis træet eller busken står i et hjørne med læ, skal man selv bestøve med en tyk, blød pensel.

 • Hos træer kan blomstringen ligge så tidsmæssigt forskelligt, at der ikke er mulighed for gensidig bestøvning.

 • Træet eller busken bærer for lidt eller har kun gammelt ved. Derfor er det vigtigt regelmæssigt at beskære for at stimulere til nyvækst.


Sjældnere frugtarter

Der findes mange planter at vælge imellem. Idag er der endda blåbær til altanen. I spagnumrig jord kan de bære pænt.

Kiwi er kommet på mode i de senere år. I tilstrækkeligt store fade kan de vokse pænt og klatre på net eller espalier, så de danner dekorativ beskyttelse mod indsyn. Husk at man som regel skal have både han- og hunplante.

billede

"Golden Delicios" i balje.

Egnede sorter
Æbler

 • "Cox Orange"
 • "Berlepsch"
 • "Boskoop"
 • "James Grieve"
 • "Ontario"

Pærer

 • "Clapps Favorite"
 • "Alexander Lucas"
 • "Williams"

Jordbær
Sorter der bærer flere gange

 • "Sweetheart"
 • "Delices"
 • "Frapendula"

Engangsbærende sorter
med store frugter

 • "Bogota"
 • "Templar"

Brombær

 • "Oregon Thornless"

Figen

 • "Brown Turkey"

Æble- og pæretræer

Æble- og pæresorter findes på svagtvoksende grundstammer, som er velegnede til at dyrke i baljer. På det rigtige underlag forbliver træerne små. Også søjleæbler, de såkaldte Ballerina-typer er velegnede.

Men et enkelt æbletræ har altid brug for en befrugter. Hvis der i nærheden vokser mange æbletræer er bestøvningen normalt sikret. Ellers kan man købe et duo-træ med to æblesorter. Det samme gælder for pærer.

Æbletræer har brug for en lys øst- eller vestaltan, for de tåler kun dårligt konstant, bagende sol. Om vinteren skal man pakke de små træer godt ind og ikke lade dem stå direkte på et betonunderlag, for frosten kan trænge ind til rødderne nedefra. Man kan stille baljerne på et fad eller en trærist. Træerne kræver meget vand, men kun lidt gødning. Det mest ideelle er kraftig lerjord. Man kan normalt høste fra det andet år. Pærer passer særlig godt på altaner med lidt plads, fordi de vokser mere i højden end i bredden. De har brug for noget mere varme end æblerne, og deres blomster er mere frostsarte. Planterne kan dog godt blive ude om vinteren. Plantebeholderen skal være noget dybere end til æbler, for pæretræernes rødder går dybere. Anvend altid regnvand eller kogt vand til vanding, for pæretræer er let kalkskyende. .

tips
Rigtige beholdere

Spar ikke på store beholdere, for jo større en beholder er, jo større udbytte kan man regne med. Plantebeholderen skal være så stor, at planten ikke skal ompottes det første par år. Der skal også være et bundhul i beholderen, så der ikke kommer til at stå konstant væde i bunden. Træ- og lerbeholdere er ikke alene plantevenlige, men også smukke.

billede

Jordbær er let at dyrke på altanen.

Som ved Middelhavet
Med eksotiske planter som citrontræer eller appelsintræer, dværgmandariner og kumquat kan man give sin balkon et strøg af sydlandsk elegance. Ferskner og nektariner i dværgudgaver er også en mulighed. Disse træer er dog ret dyre.

De elegante citron- og appelsintræer er mere pyntetræer end nyttetræer, for vores klima er ikke velegnet til sydlandsk frugt, og man skal ikke regne med en sikker høst. Derimod kan man godt få en pæn høst af ferskner og nektariner.

Planterne skal overvintre et lyst sted ved ca. 10° C. Plantebeholderne behøver ikke være alt for store. Normalt rækker det med en stor spand. Man bruger regnvand eller kogt vand til vanding, for kalkholdigt vand giver planterne gule blade. Til bestøvningen anvendes en blød pensel. Også bananer er attraktive altanplanter med store dekorative blade. Der er i øvrigt planteskoler og gartnerier, der har specialiseret sig i sydlandske planter, så her får man den bedste anvisning. Da planterne skal vokse i store baljer, kan der samtidig blive plads til sommerblomster ved stammens begyndelse. Det ser smukt ud og er til og med nyttigt. F. eks. holder tagetes bladlus borte fra frugttræerne.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?