Arbejdsvenlig have
Retur til oversigt billede  

En have for alle

Ældre mennesker og frem for alt handicappede behøver ikke at fratages haveglæden Haven kan let udformes ud fra den enkeltes behov, uden nogen større problemer.

For nogen virker arbejdet i haven for møjsomligt og besværligt, men hvis man bare er parat til at ændre i haven kan man gøre det betydeligt lettere for sig selv.

Havearbejdet behøver ikke at være en uopnåelig drøm selv for bevægelseshæmmede personer. Gennem nøje planlægning kan haven blive til både en naturoplevelse og en kilde til glæde for alle og enhver.

 

Forslag til anlæg af en
flisebelagt have

  1. Afstanden mellem flisegangene tilpasses efter kørestolens hjulafstand.
  2. Gange som slutter blindt bør være forsynet med vendeplads til kørestole.
  3. Høje planter - tomater, artiskokker - som kørestolen ikke kan skræve over veksler med lave planter, så de høje planter kan nås fra midtergangen.

 

billede

Forhøjet drivbænk

Hvis man har svært ved at bukke sig

Oftest piner man sig selv unødigt, når man forsøger at nå midterrækkerne i alt for brede bede. Her findes der enkle løsninger. Vi vil vise ved forskellige måder, hvordan arbejdet bliver nemmere med forhåndenværende midler.


Smalle og forhøjede bede

De fleste bede er alt for brede, til at man fra kanten kan nå ind til midten. Lav bedene smallere, så at alle dele let kan nås fra alle sider. Naturligvis skal gangene langs bedene forbedres, så man ikke mister balancen på et ujævnt underlag.

Hvis man har svært ved at bukke sig ned, kan man dyrke blomster i ophøjede bede. Dette gælder naturligvis også for køkkenurter og andre planter, som sommerblomster, løgplanter og stauder.

Ofte udvikler planterne sig også bedre i de forhøjede bede, eftersom de får mere sol, og at det aldrig bliver et problem med stående vand.

Det er nemmere at plante og fjerne ukrudt i det forhøjede bed, også for kørestolsbrugere, Som desuden får et bedre overblik.

Kassebede

En variant af det forhøjede bed kan frembringes ved hjælp af plastikkasser anbragt på træstolper eller stålrør. De fleste materialer kan indkøbes i byggemarkeder og tømmerhandler. Jorden skal dog passes omhyggeligt, da pladsen til benene under kasserne fremkommer på bekostning af arealet til plantemme.

Flisebelagt have
Den tyske forfatter af ha- vebøger Gustav von Hey- er, som også er kørestols- bruger, er varm fortaler for den flisebelagte have. Her lettes mobiliteten for kørestolsbrugere og have- arbejdet bliver nemmere og mere lystbetonet. Bede med en bredde på 30 cm placeres mellem fliserne. De smalle rækker kan kørestolen sagtens "skræ- ve over", så man kan ud- føre al slags arbejde. Desuden bidrager fliserne til et forbedret mikrokli- ma og fremmer herigen- nem tilvæksten.

 

billede

Haven til bevægelseshæmmede med brede gange og skridsikkert underlag.

Gange

Haven bør indeholde så få trin som muligt. Det er bedre med gange og stier, som hælder svagt. Til kørestolsbrug bør hældningen ikke overstige 8 %. Gangene bør være mindst 120 cm brede, så de samtidigt kan benyttes af en kørestol og en gående. Kantstene forhindrer at kørestolen rutscher af gangen. De vigtigste gange som fører til terrasser, vandhaner og kompost bør være forsynet med skridsikker belægning.

tips
Bed om hjælp

Har man et problem med at løfte noget eller der er opstået besværlige situationer under arbejdet i haven, så bed et familiemedlem eller en nabo om hjælp. Dette fremmer ikke kun den sociale kontakt, men man får også mulighed for at udveksle erfaringer og tips med hinanden.

billede

Forhøjet bed på træstolper

Planter
Dyrkningsbesværlighederne kan også mindskes ved at vælge egnede planter. Vælg planter som kan passe sig selv i kortere tid. De kræver ikke så stor en arbejdsindsats, og havearbejdet behøver ikke at følge et fastlagt skema.

Stangbønner og tomater er lette at plukke, og agurker og zucchini kan dyrkes som espalier. Klatrende jordbær vokser bogstaveligt talt direkte ind i munden.

Plantevalget er også vigtigt for synshæmmede personer. Blomsterduften og karakteristiske bladformer letter orienteringen. Særligt velegnede er roser og krydderurter som alle har artstypiske dufte. Takker og torne som sidder i vejen kan forårsage skader. Der findes flere tornefrie sorter af roser.

billede

Et forhøjet bed kan også bygges relativt enkelt ved hjælp af færdige betonelementer.

Værktøj og hjælpemidler
Moderne værktøj kan gøre underværker, når det gælder om at gøre arbejdet nemmere. Til klipning af græskanter findes der adskillige klippemaskiner med langt skaft, som man kan anvende i stående stilling. Bliver man tvungent til at udføre noget arbejde liggende på knæ, findes der bløde knæbeskyttere som mindsker belastningen på knæene. I handlen findes der også lave, klapsammen stole og skamler.

Vedligeholdt værktøj letter arbejdet. En rive der har tabt nogle tænder, er lige så uanvendelig som en sløv rosensaks eller hækkesaks, der ikke skærer, men snarere kniber grenene af.

Omplantninger behøver ikke nødvendigvis at udføres i jordniveau eller i stående stilling. Arbejd gerne ved et bord eller arbejdsbænk i passende højde på en bekvem stol. Denne arbejdsstilling er mere arbejdsbesparende end man tror.

Vanding
Vandkander i metal er ganske vist holdbare, men også tunge, og efter at de er fyldt med vand næsten uhåndterlige. Til vanding kan man i stedet benytte sig af små vandkander i plast. Disse er nemme at bære og påfyldes let fra en vandhane.

Til større arealer bør man indregne muligheden for et vandingsanlæg eller at hele arbejdet kan overlades til en automatisk vandspreder. Fordelen ved en sådan anordning er, at den sørger for en jævn vanding og at den kan reguleres trinløst.

Drivbænkvinduer
Drivbænkvinduer af glas er ofte tunge og svære at håndtere. Her er der hjælp at hente i form af plexiglasvinduer, men man kan også bygge en anordning til at løfte vinduet med ved hjælp af en løftestang. Selve konstruktionen er lidt kompliceret, men vinduet kan på denne måde betjenes med en minimal anstrengelse.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?