Korrekt arbejdstilling
Retur til oversigt Billede  

Skånsomt i stedet for møjsommeligt

Næsten alle mennesker der gennem længere tid er beskæftiget med havearbejde klager over rygbesvær. Ofte skyldes det en forkert kropsstilling ved arbejdet. Her følger nogle tips, der gør havearbejdet lettere.

Nu til dags behøver vi ikke længere at slide os halvt fordærvet, når vi dyrker frugt og grøntsager på vort eget stykke jord. Et væld af praktiske hjælpemidler står til vor rådighed. I dag er næppe nogen tvungent til at dyrke kål og kartofler for at kunne forsørge sig selv. I første omgang er det dyrkerglæden og opholdet udendørs. Der er nogle ting man bør tænke på for at havearbejdet også skal blive til en sund motion.

Rette beklædning

En vigtig forudsætning for, at havearbejdet virkeligt skal blive sundt er den rette beklædning. Tøjet skal kunne beskytte mod regn, blæst og kulde, men også mod sol. Naturligvis behøver man ikke anskaffe sig grønne forklæder eller andre særlige klædningsstykker. Det vigtigste er, at tøjet er bekvemt.

I udstyret bør indgå gummistøvler, regnsæt eller regnfrakke, handsker, en lang trøje eller vest som beskytter mod træk. En solhat kan også anbefales til varme sommerdage. Benytter man kemiske bekæmpelsesmidler er beskyttelsesforanstaltninger som gummihandsker og åndingsfilter nødvendige. Tænk over at også et biologisk præparet, som f. eks. pyrethrum, er skadeligt, hvis man benytter dem uden beskyttelse.


Det rigtige værktøj

Ved indkøb af nye haveredskaber kan det være klogt at tænke på, at redskabernes skæfte og håndtag er tilstrækkelig lange, så løftestangsprincippet og kroppens kræfter kan virke sammen. Korte håndtag og skæfter medfører en af de mest almindelige, forkerte arbejdsstillinger i haven - en let fremadbøjet kropsstilling.

Lad ikke prisen være den afgørende faktor ved indkøb af haveredskaber. Den der har prøvet at arbejde med en billig havesaks og pådraget sig en senehindeskedebetændelse ved, at udgiften til et ergonomisk rigtigt rullehåndtag er berettiget.Dette redskab hører ikke nødvendigvis til grundudstyret, men takket være rullehåndtagene bruger man hele 40 % mindre kraft. Ved indkøb bør man også væge arbejdsbesparende redskaber, f. eks. frugtplukkere og grensave med lange skæfter (man slipper for at klatre op i træerne), grensakse med lange håndtag (beskytter mod torne), hånddrevne såmaskiner (som både laver riller, sår og dækker), kultivatorer med lange skæfter samt spader og skovle med bukkede ergonomisk fremstillede skæfter.

Der findes mange små hjælpemidler tilgængeligt for små penge. Rullende underlag til større blomsterkrukker, små tri1lebøre til lettere transporter og andre køretøjer, som letter det arbejde, det er at flytte baljeplanter, planter med rodklump og andre tunge sager.

Et simpelt "rullebrædt" letter flytninmgen af planter.

Korrekt stilling

En betydningsfuld faktor, som kan gøre havearbejdet til enten en dans på roser eller til en plage, er kropsstillingen. Ved arbejdet i haven er man ofte tvungent til at løfte ting og at bukke sig. Undgå at bukke og strække dig. Lig på knæ eller sid på en lav skammel ved fjernelse af ukrudt.

Skift mellem knæene, lidt på venstre, lidt på højre eller lig på begge knæ, helst på et skumgummistykke eller andet blødt materiale. Der findes specielle knæbeskyttere og egnede skamler.

Ved alt slags arbejde bør ryggen være så rank som muligt. Tunge løft er yderst belastende for ryggen. Gå ned i knæene med ret ryg, tag fat om tingen, der skal løftes og lad arme og ben udføre det tunge arbejde. Sådanne løft skåner ryggen og giver nyttig motion til arme og ben.

tips

Lave frugttræer og opstammede bær letter arbejdet ved pasning og høst. Planter man frugttræer af den såkaldte Cordontype skal man hverken klatre eller strække sig, og bær på opstammede træer skåner ryggen.

 

Billede

Har man mange planter der skal beskæres, lettes arbejdet ved at anvende en havesaks med rullehåndtag.

Forkort vejen
Heller ikke ved transport af vand, gødningssække og andre ting bør man udsætte ryggen for ensidig belastning. Forsøg at fordele byrden på begge arme i stedet for at bære tingen med den ene arm.

Hvis man ofte skal transportere vand, måske til planter, i store krukker eller til køkkenhaven, kan det være en god ide at forkorte transportvejen. Man anlægger da beplantningen i nærheden af vandet eller ved at placere en vandslange i nærheden af planterne.

Hævede bede
Ønsker man at kunne arbejde i haven uden at anstrenge ryggen, er det bedst at anlægge hævede bede. Helt uden anstrengelse går det dog næppe. Først må man bygge rammer og kasser og fylde dem med jord. Men senere kan alt arbejde udføres i siddende eller stående stilling. Hævede bede er særligt egnede til bevægelseshæmmede mennesker.

Se siderne Et hævet bed eller Højbed under Udformning og anlæg.

TRIN FOR TRIN

Billede
Forkert
Rygraden belastes, lænden bliver stiv.
Billede
Rigtigt
Arbejd siddende på hug og med ret ryg.
Billede
Forkert
Udsæt ikke ryggen for skæv belastning.
Billede
Rigtigt
Fordel vægten til begge sider.
Billede
Forkert
Let forovebøjet stilling belaster ryggen.
Billede
Rigtigt
Med ret ryg udfører arme og ben arbejdet.

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
' kommentarer ?