Plantebeholdere
|
||||
Hvis man vil plante i beholdere kan man vælge stort set alle beholdere, forudsat at beholderne har et hul forneden, som overskydende vand kan løbe ud af.
Placering
Plantebeholdere er ganske vist bekostelige, men de har den store fordel at ingen mosegrise eller andre dyr kan beskadige planterne i dem. Det er også ideelle steder til planter, der ikke har samme næringsbehov, som de frit udplantede planter i haven, eller planter der kræver særlige jordbundsforhold. Beholderne består for det meste af eternit, beton eller natursten. Man skal tænke på, at de på grund af deres vægt, er meget svære at flytte, og at de derfor helst skal blive stående på det samme sted i årevis. Udhulede træstammer og gamle brøndringe, kan også forvandles til dekorative plantetrug.
Her rummer den gamle møllesten en bregne.
Anderledes beholdere
Man kan købe mange forskellige plantebeholdere af plastik, beton og træ. Gamle trætønder, som skæres midt igennem giver to flotte plantetrug. Vandet kan løbe ud gennem tappehullet. Vinfade og spiritusfade kan man engang imellem være heldig at få fat på hos bryggerier og vinhandlere. Mange havecentre er også opmærksomme på denne spændende mulighed. Af og til kan man også få fat på sildetønder. Naturligvis skal alle tønder, som har været brugt til andre formål tidligere, vaskes meget grundigt før der plantes i dem.
Plastikbeholdere
Plastikbeholdere findes i alle former og farver. Men man skal passe på, at de ikke står direkte på jorden. Læg nogle brædder under dem. Hvis plastbeholdere står direkte på fliser eller asfalt kan beholderens bund varmes så meget op, at planternes rødder svides af varmen.
Kurve-varer
Fletkurve af naturens egne materiale giver alle planter et rustikt præg og skaber forbindelse til naturen. Man kan købe kurve i alle størrelser og de egner sig alle til tilplantning. Sæt tilplantede kurve på passende steder i haven og på altanen. Det er en god ide at fore kurvene med plast før tilplantningen.
Terrakottakrukker passer udmærket til krydderurter som persille og kamille.
Terrakottakrukker
I Sydeuropa har man i lang tid plantet sine planter i terrakottakrukker. Her i norden er det også blevet populært, eftersom udbuddet af forskellige slags krukker er øget. Inden man planter i nye lerkrukker skal de ligge nedsænket i vand et par timer ellers optager krukken al vandet fra jorden. Planterne kan i sådanne tilfælde tage skade og dø. Om efteråret når kulden kommer, skal man tømme jorden ud af krukkerne. Husk at tage krukkerne ind om vinteren da kulden ellers vil ødelægge dem.
Smukke ampler
Hængende planter gør noget særligt for miljøet. Det kan være små stentøjsbeholdere eller store trug, der hænges op i jernkæder. De vil altid være noget specielt. Til en stor væg er det f. eks. flot at hænge en gammel landbrugs-harve op og hænge små ampler i den.
|
Vandhave i en beholder
Halve tønder og andre tætte beholdere kan bruges til at lave et lille vandbassin på altaner eller terrasser. Undersøg dog først, hvis De bor i lejlighed, hos husværten, altanens bæreevne, så der ikke sker skader. En vandfyldt beholder har en ganske betragtelig vægt.
Her har man plantet afrikalilje i en trætønde.
Trillebør og bildæk
Udrangerede trillebører af træ er gode til dekorative sammenplantninger i haven. Men planterne må naturligvis ikke have alt for dybtgående rødder. Sommerblomster passer f. eks. flot her.
Selv et gammel bildæk kan bruges til planter. Man ringer hjulet noget ud, så plantehullet bliver større, før man tilplanter. Et dæk fyldt med sommerblomster kan være ganske dekorativt.
Plastikbeholdere findes i en mængde former og i forskellige kvaliteter. Foråsblomster i form af løgplanter ser fint ud.
Grøntsager og urter
Til grøntsager skal man ikke købe dyre plantebeholdere. Her kan man bruge gamle frugtkasser og udtjent køkkengrej, især til krydderurter på altanen. Hvis man vil have forskellige krydderurter, kan man plante i nedløbsrør, som skæres i forskellige længder og stilles sammen, så krydderurterne vokser i forskellige niveau'er. Det kan se meget dekorativt ud.
Naturbeholdere
Hvis det drejer sig om at holde vinterhårdføre alpeplanter i små beholdere, kan man tilplante store sten eller stentrug. Flint med kalk er f. eks. velegnet, hvis man hakker kalken ud og kun efterlader flinten. Alle sten med huller - naturlige eller lavet af menneskelig hånd - kan bruges til planter. Stil stenen på fliser eller andet underlag, der fremhæver særpræget.
Der findes mange plantebeholdere af sten og marmor.
|
Last updated 23.2.2004
|
|