Lys i haven
Retur til oversigt Billede  

Sikkerhed og stemning om aftenen

Havebelysning er vigtig, især ved tilgangsveje og trapper og ved havedammen. Ud over sikkerheden kan man skabe smukke lysvirkninger med specielle lamper.

Den optiske sikring skal ikke være farlig, derfor er det vigtigt kun at anvende belysning specielt fremstillet til udendørs anvendelse. Der findes et omfattende udvalg i handelen, og man kan altid finde velegnet belysning til gangarealer, pladser, havedamme og andre steder i haven. Lamperne skal alle være sikkerhedsklassificerede til udendørs anvendelse.

Billede

Med projektører kan man belyse i forskellige retninger.

Naturligvis skal ikke blot lamperne, men også ledninger og kabler være til udendørs brug. Det gælder først og fremmest det faste kabel, som ligger under jorden. Dette kabel skal naturligvis være absolut vandfast og særligt isoleret, så der ikke bliver brud med årene. Det bedste er naturligvis at få kablet til havebelysningen lagt, allerede når haven anlægges, og beskytte det mod senere havearbejde med et specielt kabelrør, eller med halvrunde tagsten. Kabler som siden ligger over jorden, skal sikres lige så godt. Anvend kun specielle frilandskabler og anbring kablerne så de er ude af rækkevidde for plæneklipper og kantklipper, samt andre haveredskaber.

Vigtigt

Sikkerheds-relæ

Udendendørs installationer SKAL sikres med et fejlstrøms- og sikkerheds-relæ, som i de fleste lande er lovpligtigt. Denne form for beskyttelse sikrer mod følgevirkninger af en kortslutning ved kabelbrud eller defekte redskaber (bl.a. lamper). Der findes relæer, der passer ind i alle anlæg, og som kan installeres også efter at der er etableret elektricitet i haven.


Solarlamper

Solarlamper er helt uafhængige af strømforsyningen og derfor ufarlige. Denne form for havebelysning får strøm fra et indbygget solarmodul og gemmer strømmen i en indbygget akkumulator. Når det bliver mørkt, tænder en fotocelle et svagt lysende lysstofrør, som kan lyse i nogle timer.

Billede

Det er vigtigt at belyse trappepartier

Ingen luksus

Havelamper er ingen luksus, men et nødvendigt tilbehør. Først og fremmest tjener havebelysningen til at lede gæster og beboere ad havens stier og sikre dem mod uheld. Belysningen kan også give en dejlig atmosfære, især om sommeren, når man gerne vil sidde ude i haven om aftenen. Lamperne er imidlertid allervigtigst, når det gælder om at belyse indgangspartiet og husnummeret om aften og natten. Det er bedst kun at anvende energi-spare-pærer i haven. Så kan man også forsvare at bruge belysningen i haven til at belyse særlig virkningsfulde planter eller et lille springvand, som kan glinse i aftenbelysningen. Men man skal altid holde lyset på et niveau hvor naboerne ikke forstyrres, og hvor naturen alligevel får nattero

Billede

Moderne lamper kan tilpasses mange former for haveanlæg

Hvilke lamper skal man vælge ?

Udvalget af havelamper er afhængigt af forskellige faktorer. Havens størrelse og dens specielle anlægning spiller naturligvis en betydningsfuld rolle. F. eks. kan en nostalgisk lygtepæl være et blikfang i en stor have, mens sådan en lampe ville virke helt forstyrrende i en bondehave. Man skal også tage hensyn til hvad havearealet bruges til. I en opholds- og legehave skal man have helt andre lamper end i en prydhave. Dyre kuglelamper af sart glas passer dårligt i en have, hvor børn leger. Her skal man installere robuste, beskyttede lamper. Omvendt passer hærværkssikrede panserlamper ikke i en eksklusiv have. Her passer krydstalglaslamper og smedejern måske bedre.

Om man skal vælge standfast belysning eller klem- og stiklamper, der kan flyttes, er afhængigt af forholdene. Kun til belysningen ved indgangspartiet, ved en siddegruppe under en pergola eller et andet sted i nærheden af huset, er det anbefalelsesværdigt at vælge faste lamper som sidder på væggen eller på en trækonstruktion.

Billede

Lamper med jordspyd er lette at sætte hurtigt op, og lette at fjerne igen.

tips

Hvis man hurtigt har brug for mere belysning i haven, eller måske vil oplyse hele haven til en fest, findes der speciel belysning med jordspyd, som let stikkes i jorden. Lamperne er i serie, så op mod 10 lamper følger samme kabel. Ofte giver sådanne lamper, dog for meget belysning, f. eks. når man griller en hyggelig sommeraften med nogle få venner. Så er det lettere at anvende stormlygter, der giver en helt speciel atmosfære.

Billede

Skjult belysning, der virker ved reflektering

Forskellige lampetyper
  • Der findes også særlige haveprojektører med en klem-anordning, som man kan sætte fast i en trækrone.

  • Skal disse lamper være andre steder end i beplantningen, må man lave en fod til dem.

  • Tiloplysning af lange stier eller frie pladser kan man bruge sokkellamper eller standlamper. Til belysning af stier er især lave lamper på lave sokler de mest anvendelige. De belyser gangarealet uden at blænde.

  • Til sidst er der flydelamper, der kan anvendes til dam-belysning og som giver en helt speciel atmosfære ved havedammen. Også lave sokkellamper langs dammens "bred" er effektfulde.

Billede

Kuglelamper passer godt mange steder.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?