Det stille hjørne
Retur til oversigt Billede  

Beskyttelse mod indsyn og vind

Det er selvfølgelig dejligt, når ens have kan beundres af forbipasserende eller andre som kan kigge ind, men man har også brug for et afskærmet hjørne, hvor man kan trække sig tilbage og være helt i fred

Der er ingen som bryder sig om at sidder på præsenterbænken når de drikker kaffe eller hygger sig med venner. Beskyttelse mod nysgerrige blikke kan ikke altid klares uden en afskærmning eller en form for afgrænsning. Et læhegn er også nødvendigt mange steder, for at gøre havens siddeplads helt ideel.

bemÆrk

Et læhegn skal anlægges så det beskytter mod hovedvindretningen. På vore breddegrader er det oftest vesten- og østenvind, så læhegnet skal anlægges i nord-sydlig retning. Alt efter betingelserne kan der opstå hvirvelvinde og kastevinde, der gør det nødvendigt at tage andre hensyn. Undersøg dette grundigt før læhegnet stilles op.


Lidt planlægning er nødvendig

Før man bygger en mur eller lignende, er der et par overvejelser, som bør gøres. Det er vigtigt hvor det stille opholdshjørne skal afgrænses. Hvis det f. eks. vender ind mod naboer, skal afskærmningen ikke virke frastødende, og måske er en mur af mursten eller et træstakit ikke det helt rigtige i dette tilfælde. Et levende hegn med blomster er måske mere passende. Hvis man derimod skal have sit "refugium" afskærmet for nysgerrige forbipasserende, kan man vælge en uigennemtrængelig mur, et træhegn eller en hæk. Hvis siddepladsen i løbet af året skal flyttes, er det mest hensigtsmæssigt med et flytbart læ- og beskyttelseshegn.


Billede

En lav klippet hæk giver terrassen den nødvendige beskyttelse.

Grønne mure

Det smukkeste er mure af grønne planter. Anvend derfor helst større buske eller hækplanter, hvis man vil beskytte sin plads mod nysgerrige blikke. Men pas på, at hækken eller buskene ikke overtager hele siddepladsen, og bliver til et uigennemtrængeligt vildnis. Derfor er det bedst at anvende buske, der kan klippes, så man ikke mister udsynet til haven, når buskene bliver for store. Målet er jo at kunne sidde ugeneret for andres blikke, men stadig selv nyde hvad man har lyst at se på. Mere eller mindre strengt klippede hække giver ikke blot læ og beskyttelse for nysgerrige blikke, de forbedrer også havens klima, og selv de få grader det drejer sig om, betyder noget for en siddeplads. I højsommeren er et hjørne med hæk køligt, om foråret og efteråret er det lunt.

Rosenranker

Remonterende buskroser er særlig smukke, og de trækker uvilkårligt blikket hen mod sidderpladsen med deres blomsterpragt. Mange sorter vokser hurtigt til og bliver herlige buske. De virker ikke for afvisende og danner majestætiske rammer omkring siddepladsen, er herlige for øjnene og opfriskende for lugtesansen. Roser som "Schneewittchen" , "Dirigent" eller "Westerland" kan give sådan en yppigt blomstrende beskyttelse.

 

Billede

Glassten og pergola af træ skaffer læ til denne siddeplads.

Torne og pigge

I nærheden af siddepladsen og hvor man slapper af, skal der ikke være planter som er bevæbnet med torne eller pigge. Ildtom, brombær og stikkelsbær er en fare for tøj og skind, især når de vokser tæt ved siddepladsen eller skyder lange skud ind over stien til siddepladsen. Klatreroser, som er opbundet til en pergola eller en rosenbue er derimod effektivt holdt af vejen.

tips

Undersøg reglerne først

Mure er ikke bare mure og læhegn er ikke bare læhegn. Når man beslutter sig for en bestemt konstruktion, skal man altid undersøge om man overskrider nogle byggeregler eller generer nogen. Især i rækkehusbebyggelser er der faste regler for at et hegn ikke må stjæle sol eller udsyn fra naboerne.

Planteranker
Nemme listerammer eller udvendige pergolakonstruktioner, som dækkes af forskellige planteranker giver, ligesom rosenhækken, farve og afveksling. Ud over at give læ og beskyttelse mod nysgerrige blikke giver vinranker, prydbønner og arkitektens trøst også skygge, hvis man ønsker det.

Billede

Pallisader, der er smukt bevokset giver et helt anderledes synsindtryk.

Træ
Mulighederne med naturmaterialet træ er mange. En pallisademur af rundstokke er næsten uigennemtrængelig og kan skæres af så der er en spændende afslutning opad til. Men måske er det lettere og mere graciøste med et flettet læhegn, som også samtidig giver effektiv beskyttelse mod vinden.

Flytbare hegn
En helt anden mulighed er flytbare rammer, der som regel fæstnes ved faste træstolper. De kan være af let træflet eller blot være enkle rammer beklædt med broget stof eller halmmåtter. Der er mange muligheder for at lave relativ let flytbar afskærmning. Den flytbare afskærmning har desuden den fordel, at den kan flyttes efter vindretningen.

Glas
En glasvæg er en anden, og noget dyrere mulighed, men det kan se utrolig raffineret ud. Man kan vælge klart eller matteret glas der er lysgennemtrængeligt, men ikke muligt at se igennem. Det har den fordel at siddepladsen altid får lys nok, men alligevel er ugenert. Hvis man beslutter sig for glas, så undersøg om en sådan glasvæg er dækket af forsikringen, for en glasvæg kan slås i stykker af storm eller uagtsomhed.

Billede

Læhegn af rammer med vandret flettet træ.

Beton og mursten
Med beton og mursten kan man bygge smukke elementer i haven. En læmur af beton kan bygges så den blive tilgroet med planter eller bliver smykket med indbyggede blomsterkasser eller nischer til planter. Husk at overholde byggevedtægterne. Det er ikke altid en fast konstruktion af beton eller mursten er tilladt. Man bør forhøre sig. Man kan f. eks. opmure en meget dekorativ læmur ved at bruge skorstenselementer, som mures op så åbningerne er fremad. Det giver en murfiligran, som er spændende at se på, som bryder vinden og alligevel giver et kig ud. Samtidig er det en fin grobund for lette slyng- og klatreplanter.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?