Snitblomster
Retur til oversigt Billede  

Når haven kommer ind i huset...

Med snitblomster kan man fra tid til anden tage lidt af haven ind i huset og glæde andre mennesker, som ikke har have, med dejlige. blandede buketter.

Den som vil plukke buketter i sin egen have skal tænke på det allerede når der plantes, for snitblomster skal ikke betyde ekstra havearbejde. Men det tiltrækker vist alle at gå i haven med kurv, saks og kniv og hente vidunderlige blomster til husets vaser.

Normalt glæder man sig også mere og længere over snitblomster fra egen have, for blomsterne er virkelig friske, og har ikke transport og lagring bag sig.

Når man arrangerer egne buketter, skal man i øvrigt heller ikke glemme "baggrunden" , altså blade og græsser, som fremhæver blomsterne. Dem skal man også huske at så eller plante.

Billede

Ridderspore-sorterne er meget dekorative i blomstervaser.
(Her er det Delphinum-Pacific-hybriden "Galahad")

Egnede planter

En stor del af snitblomsterne hentes blandt de etårige blomster i haven. Blandt dem findes der specielle snitsorter med lange stilke og færre forgreninger. Desuden bærer disse sorter ofte særlig smukke blomster og holder længe i vasen.

Nogle af de mest værdifulde eksempler på sådanne snitblomster er løvemund (Antirrhinum-hybrider), sommerasters (Callistephus chinensis), morgenfruer (Calendula officinalis), kokardeblomst (Chrysanthemum carinatum) , ærteblomst (Lathyrus ordoratus) , zinnia (Zinnia-hybrider),levkøj (Mattiola-hybrider) og fløjlsblomst (Tagetes-hybrider).

Til de toårige sommerblomster hører planter som Marieklokke (Campanula medium) , gyldenlak (Cheiranthus cheiri), forglemmigej (Myositis sylvatica) og studenternellike (Dianthus barbatus).


Et omfangsrigt staude-sortiment

Mange stauder kan både pryde haven og anvendes som buketblomster. Især de tidligt blomstrende stauder byder på store fordele, for på det tidspunkt de kommer i blomst, er der endnu ingen sommerblomster. Når stauderne stammer fra ens egen have, kan man også tage blomster ind, som egentlig ikke er så særlige holdbare, for de er jo lige ved hånden.

Nogle af de anbefalelsesværdige stauder er først og fremmest kæmpe-margerit (Chrysanthemum maximum), vihterasters (Chrysanthemum indicum-hybrider), skønhedsøje (Coreopsis grandiflora) og ridderspore (Delphinium-sorter), som alle er meget dekorative i buketter. Også gemseurt (Doronicum orientale), have-bakkestjerne (Erigeron-hybrider) og asters (Aster novibelgii, Aster novae-angliae) er meget fine i buketter. Med staudefloks (Phlox paniculata), Rudbekia og skabiose (Scabiosa caucasica) kan der også arrangeres yndige dekorationer.

Billede

De toårige marieklokker (Campanula medium).

Løg- og knoldplanter

Mange af de vinterhårdføre løgplanter som anemoner, narcisser og tulipaner kan bruges som buketblomster. Særlig spændende vaseblomster leverer liljerne, men her bør man med det samme fjerne støvdragerne, når man vil bruge blomsterne i vase, for de giver hårdnakkede pletter. Blandt de ikke vinterhårdføre eksempler er gladiolus med deres intensive farver helt vidunderlige. Også dahlier er fine i vasen.

tips

Hvis man kun planter etårige sommerblomster i et bed, skal man sørge for, at man ikke planter de samme blomster på samme sted år efter år, for så udnyttes jorden alt for ensidigt.

I øvrigt vokser grøntsager særlig godt, når der året før har vokset tagetes eller morgenfruer på stedet,

Billede

Sommerasters (Calistephus) passer fint i brogede buketter
med deres mange forskellige former og farver.

Snitblomst-bede
Særlige snitblomstbede skal man kun anlægge, hvis man har plads til det, eller hvis man har et virkeligt stort forbrug. Ellers kan det bedre betale sig at hente lidt hist og pist i hele haven, for normalt kan det ikke ses, at man henter nogle få blomsterstilke, og planterne stimuleres også til dannelsen af nye blomster. Normalt vil man plante blomster til at plukke af, ved overgangen mellem grøntsagshaven og prydhaven. Man kan også så eller plante buketblomster i striber mellem grøntsagerne. Men ellers adskiller buketblomsterbede sig ikke fra andre blomsterbede. Det er nødvendigt at der er sol og god jord.

værd at vide
Der er nogle blomster, der skal have lidt særbehandling, for at holde længere. Juleroser skal f. eks. helst stå så koldt som muligt til start og vænnes trinvist til stuetemperaturen.

Chrysanthemum kan hverken lide jern eller stål, så derfor er det bedst at brække stilkene over med hånden i stedet for at skære eller klippe dem. Brune blomsterblade skal ikke nappes af, for så begynder de øvrige også at falde.

Dahlier høstes først, når de er helt udsprungne. Stænglernes blade må ikke komme ned i vandet, for de udvikler dernede stoffer, som får blomsterne til at falde hurtigere end ellers.

Med citronsaft i blomstervandet holder de fleste haveblomster længere.

Hos Freesier kan mineralvand eller apollinaris gøre blomsterne større. I sommermånederne kan gladiolus få livet forlænget hvis man kommer isterninger i vandet.

Nelliker skal skæres mellem to stængelknuder og ikke direkte under en knude.

Forglemmigej holder længere i kolde stentøjsvaser. Stil dem heller ikke for dybt i vandet.

 

SYV GYLDNE REGLER

 
Man vil naturligvis helst have længst mulig glæde af snitblomster.
Her er nogle tips som forlænger blomsterglæden.

Regel 1: Før blomsterne stilles i vasen, skal alle blade fjernes fra stilkene, så der ikke opstår råddenskab i vasevandet.
Billede

En forårsbuket af løgblomster.

Regel 2: Snitblomster skal altid i stuevarmt, helst lunkent vand - ikke i iskoldt.
Regel 3: Vaserne skal altid være omhyggeligt rengjorte, så bakterier ikke kan udvikle og formere sig så hurtigt. Kalkrander forsvinder med eddikevand og salt.
Regel 4: Holdbarhedsmiddel skal doseres efter forskrifterne for at virke.
Regel 5: Stil ingen moden frugt i nærheden af blomsterne. Frugt udskiller gasarten ethylen, som får blomsterne til at udvikle sig alt for hurtigt.
Regel 6: Skær blomsterstænglerne skråt af med en skarp kniv eller saks - helst under vand.
Regel 7: Hvis der løber mælkesaft ud af stænglerne, så hold dem ganske kort over en flamme, eller stik enderne i kogende vand så blødningen standser.

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?