Tørrede græsser
Retur til oversigt Billede  

Trylleri med langtidsvirkning

Kunne man blot bevare dette øjeblik! Ofte ønske, man at kunne gemme blomster og græsser. Det er faktisk lettere end man umiddelbart tror.

Kunne man forestille sig en have eller en buket blomster, enten de er tørrede eller friske uden græsser? Græsser giver et roligt og harmonisk indtryk fra sin plads mellem blomsterne. yderligere kan de anvendes for afvekslingens skyld eller blot udfylde en tom plads. Det er både let og interessant at plukke og tørre dem. Græssets specielle charme skyldes dets sarte skønhed, som ofte kræver mere end et øjekast. Det er besværet værdi at beskæftige sig med disse planter.

VÆrd at vide

Når man tørrer græs er der nogle gode råd

  • Hvis græsset ikke just har den facon man ønsker, kan man holde det ind under rindende varmt vand og forme det.
  • Er græsset blevet beskidt inden anvendelsen, kan man blot skylle det i rindende vand. Husk på, at de nu skal tørres igen.
  • Græs, der taber sin glans og bliver mat kan få sin glans tilbage ved pensling med olie eller sprøjtning med hårlak.
  • Tørrede græsser kan farves. Til dette anvendes vand- eller anilinfarver.


Græssernes muligheder

Der findes forskellige måder at indsamle og tørre græsser på. Nogle ønsker at indsamle så mange som muligt til deres samling. En anden stiller græsserne i vase, for at bevare et sommerminde. En tredje dekorerer sine takkekort med små arrangementer af græsser eller støber dem ind i kunstharpiks, der bruges som gaver eller pyntegenstande.


Noget om plukningen

Selvfølgelig må man ikke plukke de græsarter, der er fredet. Er der nogen mening i at tage dem med hjem for at opbevare dem i tørret tilstand - dvs. død, eller efter kort tid bare at smide dem ud, hvis netop disse planter er truet af udrydning? Skaf oplysninger om hvilke arter, der er fredet eller sjældne. Tag aldrig flere med hjem end der er brug for. Visse græsser mister hurtigt deres skønhed og bliver grå og triste, hvis de ligger ubehandlet hen i længere tid.

Plukker man græsser til et herbarium eller en systematisk samling, bør man også grave rødderne op.

Presning af græsser

Det er udmærket at tørre græsser ved presning. Har man en plantepresse kan dette finde sted alle rede på findestedet. Den simpleste plantepresse er to papstykker med trækpapir imellem. Græsserne placeres mellem trækpapiret og der lægges nogle bøger ovenpå plantepressen. Hvis græsseroe skal tørres derhjemme sørger man for at have en plastpose med, den bør være skyllet i vand. Når man senere lægger græsserne ned i den fugtige pose, kan de sagtens overleve hjemtransporten.

Billede

Sortér græsset og bind det sammen i bundter.
Hæng dem senere på et luftigt sted med aksene nedad.

Nogle egnede sorter
På samme måde som man opbevarer specielt smukke grene kan man også anvende græsser. Til de allersmukkeste hører fjergræs-arteme (Stipa) samt duskgræsseme (Pennisetum). Andre græsser er blåtop (Molinia), Miscanthus-arter, pampasgræs (Cortaderia), hjertegræs (Briza) og mange andre arter. Selv de græsser som ved første øjekast ikke syner af meget, kan ved tørring blive virkelig smukke.

For at den færdige buket kan give et harmonisk indtryk, skal højden være 3-4 gange vasens diameter. Man kan også supplere med rødder, træstykker eller sporesvampe. Barkstykker er lette at forme i fugtig tilstand. De kan anvendes som udganspunkt for selve arrangementet.

Hængende tørring

En af enkleste og ældste måder at tørre græsser på, er at hænge dem op med aksene nedad. Den- ne metode kan bruges på alle græsser, da stænglerne indeholder meget lidt væske og derfor tørrer lige så hurtigt som resten af planten. De eventuelt ødelagte blade fjernes. Græsstråene bundtes sammen til små knipper og tørres på et varmt, men aldrig fugtigt sted. En god luftventilation er vigtig. Jo hurtigere græsset tørrer, desto friskere farve får det.

tips
Elastikbånd

Når man efter tørring binder græsserne sammen anvendes først en elastik og som afslutning et silkebånd eller lign. Fordelen ved elastikken er at stænglerne hele tiden holdes på plads også selvom de skulle skrumpe lidt ind.

Stående tørring
Planter med meget stive strå, som f.eks. pampasgræs bør helst tørres stående, løst bundtet i store vaser eller lignende. Fordelen ved denne metode er, at de fleste græsser bibeholder deres bløde bøjelige vækstform. Tørrer man dem hængende, bliver de stive og mister deres naturlige charme. Forudsætningen for at det lykkes er, at græsseroe er modne og fuldt udviklede.

Billede

Græs er en smuk bestandel i den tørrede buket.

Græs og løv
Selv løv kan anvendes i arrangementerne. Særligt smukt er løvet om efteråret, sammen med græsser kan de give rummet en efterårsstemning. For at løvet kan holde sig i længere tid, lægger man det mellem to stykker smørrebrødspapir og stryger dem med et varmt strygejern. Løv med særlig smukke farver kan også sættes i en varm opløsning af glycerin og vand. På den måde sidder de bedre fast på grenene og skrumper ikke, (men 1øvet bliver mørkere). Konserveringsprocessen sker når glycerinet fordamper. Denne proces efterlader løvet blankt og som sagt noget mørkere end før. Den kan også anvendes til visne efterårsblade, der bliver næsten som mahogni i farven.

En anden ting, man kan gøre ved sine græsser og blade, er at spraye dem med guld-, kobber-, eller sølvspray. Et lille pust giver glans og farvespil. En totaldækning kan virke for massiv. Især kobberspray virker varmt og venligt til græsser i blandede buketter.

Billede

Græsset behandles med hårspray eller klar lak.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?