Planter til skønhedspleje
Retur til oversigt Billede  

Planter til skønhedspleje

Allerede for meget længe siden plejede mennesker deres kroppe med cremer og olier, som var blandet af naturlige ingredienser. I den senere tid er vi påny begyndt at opdage den rene naturkosmetik

Naturkosmetik har den fordel at være fremstillet kun af naturlige råstoffer. De indeholder ingen syntetiske tilsætningsstoffer, som kan have uønskede bivirkninger. Står man selv for fremstillingen kan de ægte, naturlige stoffer fra planteriget vælges med omhu og blandes, så de passer til ens behov.

Når vi selv blander vores skønhedsmidler, så benytter vi os af urgamle kundskaber. Af de seneste videnskabelige forsøg fremgår det, at de mange urter indeholder virksomme bestanddele. Med lidt viden om naturens mange forskellige kræfter kan alle, på en enkel måde, fremstille deres egen hudcreme, ansigtsvand, shampoo eller badevand.

Billede

Løvefod kan bruges som ingrediens i hudlotion.

Natur kosmetikken før i tiden

I ægyptiske grave har arkæologerne fundet hele laboratorier til fremstilling af kosmetik. velduftende parfume, øjenskygge, rouge og hudolier var velkendt dengang. Selv kvinderne i Rom plejede deres udseende med naturkosmetik. Ovidius skrev en afhandling om parfumer, cremer og ansigtsmasker. I Indien bruger man selv i vore dage de samme naturligt fremstillede skønhedsmidler, som for flere tusinde år siden. Midler som ikke er helt ukendte i vores samfund. Henna til hårfarvning og bark fra valnøddetræ til makeup bruges dagligt.

I middelalderen udartede kosmetikken sig noget. På grund af, for os uforståelige, skønhedsidealer og hygiejniske principper, brugte man svovl, kviksølv og bly i ansigtsmakeup. For at øjnene skulle blive store og mørke brugte kvinderne belladonnadråber, en atropinholdig essens, som udvindes af rødder og blade fra urten Atropa belladonna, hvor artsnavnet "belladonna" nemlig betyder "smuk kvinde". Naturligvis bruges ingen af disse midler længere, da vi ved, at de er usunde og direkte giftige.

Ved Ludvig XIV's elegante hof i Versailles - og naturligvis ikke kun der, men mange andre steder og i andre perioder af historien - brugte både kvinder og mænd parfumer og andre duftmidler i overmål - i stedet for at vaske sig. Det var først i 1800-tallet, at man under påvirkning af Rousseau og andre genopdagede naturen. Mennesket begyndte igen at lære de gamle metoder og passe sin krop på en "naturlig" måde. I vort århundrede har syntetiske skønhedsmidler været fremstillet i store mængder. Hvem vil ikke gerne ligne skønhederne fra Hollywood? Først i de sidste årtier er man gået tilbage til naturmidler. Som følge af den nye miljø- og kropsbevidsthed er de hjemmelavede skønhedsmidler igen blevet aktuelle.


Billede

Morgenfrue, en gammel lægeplante, er ikke kun køn at se på, men virker også beroligende, når den indgår i en creme.

Planter til huden

Mange ved, at man kan bruge agurkeskiver til ansigtet. Citron er et andet velkendt middel til at gøre ru hænder bløde. Brændenældens blade stimulerer blodcirkulationen og virker generelt styrkende, så det er ikke så mærkeligt, at en del naturapostle pisker sig med brændenælder.

De fleste kender kamille som en alsidig lægeplante. Som kosmetik virker den rensende og sammentrækkende. Lavendel er ikke kun anvendelig i klædeskabet og som duftstof i sæbe, men fremmer også blodcirkulationen. Salvie kan bruges som gurglevand ved halssmerter, men også som deodorant. Salvie trækker porerne sammen og styrker blodomløbet.

Ikke uden grund finder man mange slags urtebaserede shampoo, hårbalsam og hårvand i handlen. Ambra virker mod skæl, lindeblomst rengør og gør håret blødt og silkeblankt. Kamille og morgenfrue gør blondt hår lysere. Salvie og rosmarin gør håret mørkere. Blomsterkarse og brændenælde fremmer hårvæksten.

Billede

Mynte har en stimulerende virkning. Urten indeholder op til 2,5% æteriske olier.

tips
Begrænset holdbarhed

De hjemmelavede naturmidler har begrænset holdbarhed, da de ikke indeholer konserveringsmidler. Cremer der indeholder mælk eller æg holder sig kun i nogle få dage i køleskab. Midler, der indeholder eddike eller alkohol og som opbevares i mørke, gennemsigtige skåle, kan derimod holde sig i flere måneder, hvis de står koldt. Bedst er flasker af glas eller porcelæn. Naturmidler må aldrig opbevares solrigt eller varmt.

Planter til urtebad
Badesalt, badeolie og skumbad med forskellige urtetilsætninger er ikke helt ualmindelige. Nogle af de mest almindelige tilsætninger er fyrrenåle, lavendel og appelsinblomst. Men netop sådanne urtebade er lette at skaffe selv. Mange anvendelige planter, som mælkebøtte, brændenælde og citronmelisse vokser måske ude i haven.

For skønhedens skyld behøver man ikke at bade i æselmælk eller i rødvin som Kleopatra og Maria Stuart, men man fylder en stofpose med al slags blomster, blade og planter som alt efter indhold har en opfriskende, afslappende eller , rensende effekt. Der findes utallige planter, der kan anvendes kosmetisk. Vil man fortsætte med at eksperimentere med naturkosmetik, er det hensigtsmæssigt at anskaffe sig en god bog om emnet. Recepter på skønhedsmidler findes ofte i forskellige bøger om urter.

Billede

Kongelys gør blondt hår lysere.

TRIN FOR TRIN

Enkel hudlotion (rensende, beroligende)

1/2 liter kærnemælk {eller fløde, valle) en håndfuld urter {tørret kamille-, hyld- og lindeblomst i ønsket blanding) 1 spsk honning
Urterne lægges i blød i den opvarmede mælk og sies fra efter ca. 3 timer. Væsken med de opløste urter opvarmes igen og honningen tilsættes. Holdbar ca. en uge i køleskab.

Mild urteshampoo

2 spsk mild børneshampoo 2 spsk koncentreret urteafkog af kamilleblomster (til lyst hår) eller rosmarin (til mørkt hår)
100 g friske eller 50 g tørrede urter blandes med 1 liter kogende vand. Dæk med et tætsluttende låg og lad det trække en time. Herefter er værdifulde stoffer trukket ud. Si. Begrænset holdbarhed. Til en hårvask blandes 2 spsk med samme mængde børneshampoo.

Rensende urtebad

3 dele brændenælde 3 dele mælkebøtteblade 2 dele blade fra solbær 2 dele blade fra citronmelisse eller lavendel
Alle urter Lægges i en lille stofpose, som lukkes til og hænges på vandhanen, så det rindende vand løber gennem urteblandingen. Man kan også lægge posen et øjeblik i kogende vand og hælde væsken direkte i badevandet. Stofposen kan også bruges som vaskesvamp direkte på huden.

Skyllemiddel til blondt hår (gør håret lysere)

1 spsk tørrede kamilleblomster 1 spsk tørrede morgenfruer 2 spsk nypresset citronsaft
Hæld en liter kogende vand over urterne. Si efter en halv time. Bland citronsaften i. Efter hårvask skylles håret med opløsningen. Til mørkt hår lægges i stedet 1 spsk af henholdsvis tørret rosmarin og salvie i en halv liter stærk te. Blandingen opvarmes til kogepunktet og urterne sies fra efter en halv time.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?