Planter i trug
Retur til oversigt billede  

En spændende minihave

Et smukt gammelt stentrug eller en stor flot kumme erstatter selvfølgellg ikke en have Men lige netop med denne slags kar kan man med lidt viden og god fantasi lave en fin kombination, et lille landskab

I stedet for at plante almindelige sommerblomster i krukker og altankasser, kan man lave en holdbar, farverig plantekombination til altanen, terrassen eller hvorfor ikke til udenomsarealet. Ofte kan man se små miniaturestenbedspartier i denne her måde at plante på. Planterne er hentet fra bjergegne og beplantningen forsøger at efterligne et lille alpelandskab. Disse planter fra fjeld- og alpefloraen er lave, alsidige og har oftest lysende blomsterfarver.

VÆrd at vide

Miniaturehaver i kummer er anvendelige, hvis man vil samle på en speciel plantegruppe. Tænk f.eks. på krydderurter, forskellige Sedumarter og Sempervivum, de dekorative og morsomme husløg. En sådan beplantning kan blive meget charmerende.


Særlig omsorg

Dyrkning i en sådan miniaturehave har en stor fordel. Ofte drejer det sig om følsomme, sarte planter, som lige netop på denne måde kan få bedst mulig pleje.

Man ofrer naturligvis mere tid og interesse for trugbeplantningen end for en klippehave eller et bjergparti. Her kan man plante lidt mere vanskelige planter, dem der kræver mere pasning. Planter, der stammer fra andre biotoper end fra fjeldverdenen, kan også trives i trug. Selv lavtvoksende planter fra sumpede områder kan trives godt.


...og et flot gammelt vandtrug er meget dekorativt.

Forskellige slags materialer

Noget af det flotteste man kan vælge til sin miniaturebeplantning er et trug hugget ud i sten.

Er man heldig, kan man stadig finde en stenhugger, der er villig til at hugge et trug ud af en stenblok.

I dag findes der fine, store krukker, skåle og baljer til salg i større plantecentre. En betonklods kan være et alternativ. En vandbalje eller et vandtrug er et andet forslag.

Naturmaterialet træ står altid godt til planter. En gammel defekt tønde kan være perfekt til en lille beplantning. Andre lave kar fra de selvforsynende dage, kan igen finde en plads at opfylde.

Husk at beskytte træet mod svamp ved at behandle det med beskyttelsesmiddel. Midlet må naturligvis ikke kunne skade planterne.

Billede

Miniaturehaven er en biotop på mindst tænkelig plads.

Lad luften passere

En plantekumme af træ skal altid placeres et stykke over jorden så overskydende vand fra vanding eller regn kan løbe ud. Læg helt enkelt et par mursten under kummen. Så kan luften cirkulere under kummens bund og råd og svamp undgås.

I princippet kan man bruge et hvilket som helst kar. Minimalmålene bør dog være 50 x 30 x 30 cm (l x b x d).

tips
Sten, rødder og planter

Arranger forskellige størrelser og uens stene, så det ser naturligt ud. Et vellykket arrangement kan gøre beplantningen meget levende at se på. For at få et skovlignende udseende, kan man lægge flotte, gamle rødder og grene, kogler eller andet som man finder i skoven, imellem planterne.

vælg rigtig stenart
Det er vigtigt at planter og plantekar passer sammen. Påtænker man at dyrke en alpeflora, skal de forskellige planter stille samme krav til vækstbetingelser. Kalkelskende og kalkskyende planter skal ikke plantes sammen.

Kar af sandsten eller granit skal derfor kun bruges til kalkskyende planter, mens andre stenarter, f.eks. kalksten, bruges til kalkelskende planter.

Billede

Selv runde kar kan blive meget smukke.

Små planter til miniaturebeplantning
Alle lave eller langsomtvoksende planter kan bruges i miniaturehaven. Specielt mindre buske skal vælges med største omhu, da de lidt større arter let kan sprænge den snævre ramme. Blandt stauder skal man undgå hurtigtvoksende bunddækkkeplanter, planter som hurtigt formerer sig og som frem for alt er frodigt voksende arter.

Nogle egnede nåletræer er f.eks. dværgformer af fyr, enebærbuske og taks.

Blandt løvtræer og løvbærende buske er der flere at vælge imellem. Da buskene altid vil dominere minihaven skal de plantes først. Herefter bestemmer man sig for, hvad de øvrige planter skal være. Blandt stauder findes et stort antal lavtvoksende og langsomtvoksende arter. Blåklokke, ensian, nellike - blomsterlisten er lang.

Man kan også plante løgplanter i dette minilandskab. De små vildarter af krokus, påskeliljer og tulipan giver forårets første blomstring.

TRIN FOR TRIN

skitse
1. Før plantningen rengøres truget eller karret omhyggeligt. Fjern al snavs med en stålbørste og spul karet af med en kraftig vandstråle.
skitse skitse
2. Dræn laves af et lag groft grus eller potteskår og ovenpå dette et lag med finere grus. Dæk drænet med et materiale, der forhindrer jorden i at løbe ned, men som kan lade vand komme igennem. Et materiale, som tåler langvarig fugtighed, uden at rådne eller mugne er et godt alternativ. (f.eks. sådug)
3. Jord fyldes i. Den kan bestå af lige dele humusrig jord, ugødet tørvemuld og rent sand. Nu kan man forme jordoverfladen, så den ikke bliver for jævn, men får et "landskabsagtigt" udseende.
Billede
4. Først plantes buskene. Herefter arrangeres dekorative stene og kviste og til sidst sætter man stauder og løg. Strø fint grus på jordoverfladen.
Billede
5. Før vinteren skal kummen have en ordentlig gennemvanding for at planterne ikke skal tørre ud.
Billede
6. Sarte planter dækkes med tørv eller løv som beskytter mod frost. Hele beplantningen dækkes senere med grranris. Ris beskytter mod stærk vintersol. Isoler kummen med glasuld og vandtæt plast, så jorden ikke bundfryser og sprænger kummen.
Billed

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?