Krydderurter til altanen
Retur til oversigt Krydderurter havt02  

Friske krydderurter på et lille areal

Megen kraft, god smag og herlig duft kan man altid få plads til selv på et meget lille areal,
hvis man planter sine altankasser eller krukker med krydderurter

De fleste salater og madretter smager bedre og af mere, hvis man tilsætter friske krydderurter. Der er ingen undskyldning for ikke at dyrke krydderurter i krukker eller kasser. De tørrede urter er kun et surrogat når man sammenligner med de friske urter. I de fleste planteskoler kan man købe små krydderurteplanter i potter. Hvis man foretrækker denne måde, sparer man sig selv for arbejdet med at så og fremdrive urterne, men man kan sagtens så alle sine krydderurter selv. Når urterne omplantes bør man sørge for, at de ikke bliver placeret i direkte sol. Det kan hænde at de udtørrer og at jorden omkring plantens rødder bliver stenhård.


I blomsterkasser

Vil man placere sine krydderurter på et meget lille område, f.eks. på en altan, kan man bygge en trappelignende anord- ning der fæstnes til mu- ren -her vil planterne få tilstrækkeligt med lys.

havt022

Den gråbladede salvie er både en krydderurt og en smuk plante.

Tørring og ud plantningstidspunkt

Krydderurter smager bedst når de er helt friske. Bor man tæt på en trafikeret vej eller i en storby, bør man være meget grundig med at skylle planterne før brug. Ønsker man at tørre krydderurterne, bundtes de i små luftige buketter og hænges til tørre på et skygget sted - aldrig i sol. Fra slutningen af maj, når faren for nattefrost er ovre, er det tid til at sætte krukkerne udendørs. Husk at lavendel, rosmarin og persille kan være besværlige. Her er det bedst at købe færdige småplanter i planteskolen. Estragon kan for øvrigt ikke sås, men skal stiklingeformeres. Cironmelisse, purløg, koriander, malurt, fennikel, kamille, oregano, salvie, spansk kørvel, portulak og timian er meget lette at dyrke. I starten af maj sås de hurtigtvoksende urter basilikum, dild og brøndkarse.

 

TIPS


Lækrest når de er friske

Hos de fleste krydderurter sidder smagen i bladene. Hvis man høster lige efter blomstringen, er smagen kraftigst, men brug løs af urterne hele sæsonen. Intet er så godt som smagen af friske urter. Hos de fleste urter formindskes smagen væsentligt ved tørring.

Urter der stiller små krav til pladsen
(egnede til altan eller terrasse)
Rosmarin

Smagen er stærkt krydret og minder meget om fyrrenåle og giver os associationer om sydlige himmelstrøg. Vand sparsomt. Rosmarin beholder sin aroma efter tørring. Anvendelse f. eks. til lam, fisk og flæskesteg.

Dild

Dild sås i flere omgange. Planten kan ikke plantes om. Husk at udtynde rækken og anvend de optagne planter som krydderi. De friske blade kan anvendes som persille, eller til gamering af fiskeretter og sammen med grøn salat eller andre grøntsager. Skærmene anvendes både friske eller tørrede til eddikesyltning og til dildeddike.

Fransk estragon

De stærkt aromatiske friske blade har en mild smag. Tørret estragon er både kraftigere og stærkere. Skær planten tilbage om forået. Den kan ikke frøformeres, derfor må planterne købes i planteskolen. Den formeres ved stiklinger og deling.

havt023

Estragon sammen med pelargonier og påfugleblomster.

Purløg

De smalle græsagtige blade med den milde løgsmag har mange anvendelsesmuligheder. Den egner sig fortrinligt til steder med ringe plads. Ældre planter deles.

Koriander

Den friske koriander har sin egen specielle smag, som mange enten elsker eller hader. Den kaldes på engelsk for chinese parsley - kinesisk persille og den anvendes som denne. Sås i flere omgange.

havt024

Brøndkarse skal have "fødderne" i vand. Beholderen skal være vandtæt.

Karse

Også denne urt må man så igen og igen, så man ikke på noget tidspunkt mangler den. Jorden skal holdes fugtig. De små kraftigt smagende blade er umagen værd. Egner sig til garnering af salat, supper, kød- og fiskeretter. Man kan også koge en god karsesuppe.

Kørvel

Smag og duft minder om en sødlig blanding af lakrids og estragon. Kørvel vokser bedst i køligt vejr og kræver meget lys for at vokse. Egnet til krydderiblandinger og den giver en frisk smag til fisk, vildt og supper.

Merian

De grågrønne blade foretrækker direkte sol, herved bliver aromaen også bedst. Merian dyrkes som enårig plante. Den forhandles også under navnet oregano. Anvendes til sammenkogte retter, fisk og skaldyr, æg, grøntsager og supper. Egnet både til tørring og frysning.

Citronmelisse

Hjerteformede blade med citronsmag. Det er en staude, som man enten kan så eller formere ved stiklinger. Kvistene slår hurtigt rødder i et glas vand. Anvendes til aromatiske theblandinger, som maddekoration, til fisk, kød eller desserter.

Mynte

Denne urt har et rodsystem, der breder sig meget. Derfor er det en god ide at den holdes på et afgrænset område f.eks. i potter. Den friske myntesmag, der findes i mange variationer (grøn- mynte, gråmynte, krusemynte, peber- mynte m.fl. ) egner sig til urtete og til fiske- og lammeretter.

Persille

Køb færdige planter. Persillefrø er meget længe om om gro. Planten er robust og overlever selv de koldeste vintre. Krusbladet persille var tidligere den mest almindelige. I dag dyrker vi mest den glatbladede persille pga. den bedre smag.

Salvie

Den stærkt krydrede duft og let bitre smag passer godt til kalvekød, flæske- steg, lam og ost. Voksestedet skalligge i fuld sol og planten overlever sagtens vinteren udendørs. Tips: anvend de spæde blade.

Basilikum

De friske grønne blade har en meget aromatisk smag, der minder om nel- likens. Der kan sagtens sættes flere planter sammen i en krukke. Hvis man hele tiden kniber toppene (anvend blad og topskud i maden) får man en vidt forgrenet plante, der er tæt. Lad den ikke komme i blomst, da det vil for- mindske bladmængden,

Timian

Timian er vel nok den krydderurt, der er sværest at undvære i madlavningen. Anvend dog ikke for meget af gangen. Køb færdige planter. Fuld sol.

 

havt025

Timian, salvie og rosmarin

Oregano

Af udseende ligner den merian, men den har en stærkere smag. Aromaen udvikles bedst i fuld sol. En meget smuk plante med fine blomster. Kan anvendes både frisk og tørret til tomat-, grøntsags- og kødretter.

 

Sar i krukke: den er både smuk og velsmagende.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 23.2.2004

 

kommentarer ?