Krydderurter til altanen
|
||||
De fleste salater og madretter smager bedre og af mere, hvis man tilsætter friske krydderurter. Der er ingen undskyldning for ikke at dyrke krydderurter i krukker eller kasser. De tørrede urter er kun et surrogat når man sammenligner med de friske urter. I de fleste planteskoler kan man købe små krydderurteplanter i potter. Hvis man foretrækker denne måde, sparer man sig selv for arbejdet med at så og fremdrive urterne, men man kan sagtens så alle sine krydderurter selv. Når urterne omplantes bør man sørge for, at de ikke bliver placeret i direkte sol. Det kan hænde at de udtørrer og at jorden omkring plantens rødder bliver stenhård.
|
Tørring og ud plantningstidspunkt
Krydderurter smager bedst når de er helt friske. Bor man tæt på en trafikeret vej eller i en storby, bør man være meget grundig med at skylle planterne før brug. Ønsker man at tørre krydderurterne, bundtes de i små luftige buketter og hænges til tørre på et skygget sted - aldrig i sol. Fra slutningen af maj, når faren for nattefrost er ovre, er det tid til at sætte krukkerne udendørs. Husk at lavendel, rosmarin og persille kan være besværlige. Her er det bedst at købe færdige småplanter i planteskolen. Estragon kan for øvrigt ikke sås, men skal stiklingeformeres. Cironmelisse, purløg, koriander, malurt, fennikel, kamille, oregano, salvie, spansk kørvel, portulak og timian er meget lette at dyrke. I starten af maj sås de hurtigtvoksende urter basilikum, dild og brøndkarse.
Hos de fleste krydderurter sidder smagen i bladene. Hvis man høster lige efter blomstringen, er smagen kraftigst, men brug løs af urterne hele sæsonen. Intet er så godt som smagen af friske urter. Hos de fleste urter formindskes smagen væsentligt ved tørring.
|
(egnede til altan eller terrasse) |
Last updated 23.2.2004 |
|