Ampler
|
||||
Hvis pladsmangel er den største hindring for at pynte med blomster på den lille altan, eller hvis man gerne vil gøre noget ekstra for et lidt kedeligt hjørne, en bar mur eller lign., så skal der blomsterampler til. Den store fordel ved ampelplanter er deres fleksibilitet. De behøver ikke at hænge samme sted hele sommeren, man kan altid flytte den krog, amplen hænger i. Stort set alle hængende, overhængende eller klatrende planter er velegnede til ampler, for man kan lige så let finde en plads til de planter, der kræver fuld sol, som de der kræver skygge. Når en ampel hænger frit, egner den sig specielt til planter, der kræver god plads omkring sig eller som vokser raskt i bredden. Ved at kombinere flere ampler kan man opnå en særlig fin virkning. På et trappegelænder kan man f.eks. hængeamplerne trinvist. Eller man kan anbringe mange blomsterkurve over og underhinanden på en læmur eller et stakit, så det ser helt overdådigt ud.
Da planter i ampler har meget mindre jord, end når de gror i haven, tørrer de lettere ud på varme sommerdage. Derfor skal de regelmæssigt vandes og oftere kontrolleres. Om efteråret er amplerne som de første truet af frosten, fordi kulden lettere trænger ind gennem pottesiden end ned i havejorden. Planterne skal tages indenfor i god tid.
Hvor stor skal en ampel være?
Det afhænger naturligvis af plantens størrelse. Men amplen skal være stor nok til at rumme så meget jord, at plantens rødder har plads nok til at brede sig lidt, og plads til væde og næring. Ellers klarer planterne ikke de varme sommerdage uden at tørre totalt ud. De smukkeste ampler har en diameter på 30-45 cm. Et passende jordvolumen på 15-20 cm i højden giver planten gode vækstbetingelser.
|
Til hængende eller klatrende arter
Hængeplanter er naturligvis ideelle til ampler. Når planten kan hænge frit fra beholderen efterlignes dens oprindelige vækstmåde særlig godt. Men amplerne egner sig også fint tiloverhængende eller klatrende planter, som man ellers støtter med bambuspinde eller espalier. Mange stueplanter, som vi dyrker i ampler, egner sig fortræffeligt udenfor i sommertiden. Det drejer sig især om efeu (Hedera), hængebegonier, vin og forskellige Tillandsia-arter.
Fuchsier kan gro som hængende planter i ampler i årevis. Her får de vilkår, som ligner deres oprindelige i det subtropiske Sydamerika, og de vil udnytte pladsen fuldt ud. De kan dog ikke lide træk og skal ikke hænge i brændende sol. Med den rigtige placering, regelmæssig vanding og næring, blomstrer de rigt hele sommeren.
Man kan få særlig smukke resultater i større ampler, hvor der både er plads til oprette og hængende arter. F.eks. kan man i amplens rand plante hængepelargonier (tyroler-pelargonier) og hængende Lobelia. I midten plantes f.eks. oprette Begonier eller Pelargonier. Man kan også lade amplens sider blive dækket fuldstændig af pengebladet fredløs (Lysemachia) eller broget Hedera. Pas dog under alle omstændigheder på ikke at fylde amplen alt for kraftigt fra starten, for der skal også være plads til at planterne kan brede sig.
Regelmæssig pasning er nødvendig I varme perioder tørrer jorden hurtigt ud i de relativt små potter (ampler). Der skal undertiden vandes flere gange om dagen. I den egentlige vækstperiode kan der vandes med flydende gødningsopløsning hver dag ca. 1 promille opløsning. Med denne dosering fås der planter med både smukke blade og mange blomster. Uanset om der er huller i bunden af amplen, skal der drænes, så overskydende vand fjernes fra rodzonen. Nogle centimeter Leca eller ral er det bedste. For at forlænge blomstringen er det vigtigt, at man hele tiden nipper visne blomster bort, så derbliver plads til de nye. Hvis gamle blomster bliver siddende, vil planten danne frugter, og det tager på kræfterne, så der ikke bliver kraft til ny blomsterdannelse. Se derfor regelmæssigt til amplerne. Fjern visne blomster og mærk om jorden er tilpas fugtig. Samtidig kan De holde udkig efter angreb af skadedyr, så de kan bekæmpes tidligt. |
Last updated 23.2.2004 |
without express written permission of Leif Johansen is prohibited. |